Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011
12
13141516
17181920212223
24252627282930
31      

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Békéltető testületi honlap

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket, hogy a Békéltető Testületek működéséről, az eljárás menetéről, a fogyasztókat érintő kérdésekről készült új honlap megkezdte működését,  IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL

A fogyasztóvédelmi törvény legfontosabb módosításai – kötelező vállalkozói részvétel a békéltető testületi eljárásban, hatékonyabb vitarendezés

2015. július 13-án kihirdetésre került a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosítása, amelynek köszönhetően hatékonyabb békéltető testületi vitarendezés áll a fogyasztók és vállalkozások rendelkezésére. A cégeket egyúttal együttműködési kötelezettség terheli az eljárásban, amelynek megsértése esetén bírságra számíthatnak, valamint szigorodik a békéltető testületekkel összefüggő tájékoztatási kötelezettségük is. Az új előírások 2015. szeptember 11-én lépnek hatályba:

Fogyasztóvédők Országos Egyesületének Hírlevele

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete kiemelten fontosnak tartja a hazai békéltető testületek szerepét, hiszen a testületek a fogyasztók számára a fogyasztói jogviták ingyenes és gyors  rendezésének lehetőségét kínálják. Elengedhetetlen ugyanakkor a testületek tagjainak folyamatos tájékoztatása azért, hogy naprakész ismeretek birtokában láthassák el munkájukat. Az alábbiakban közreadjuk a FOE aktuális hírlevelét.

Békéltető Testületi esetek …A vállalkozó nem fogyasztó

Nem minősül fogyasztónak az a vásárló vagy szolgáltatás igénybe vevője, aki vállalkozása számára, azaz annak fő tevékenységével kapcsolatosan vásárol. A fogyasztóvédelmi törvény ugyanis csak a magánszemélyeket védi, így az egyéni vállalkozók legfeljebb - akár évekig is eltartó - polgári peres úton tudják érvényesíteni a vásárlókat megillető jogokat.  Testületünk  számos panaszlevelet kap olyan vállalkozóktól, akik képtelenek garanciális igényük érvényesítésére vagy tisztességtelen szerződés áldozatai lettek, ám nem tudtak kiszállni az ügyletből, mert vállalkozóként és nem magánszemélyként vásároltak ingóságot. 

A megyei Békéltető Testületnél járt a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárság titkárságvezetője

A Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek látogatását célzó országjárásának negyedik állomása Tatabánya volt. Peller Péter fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárság titkárságvezetője, Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő, valamint Boldizs József nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértő a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testületnél járt.

Békéltető Testületi ügyfélfogadás

2011. augusztus 4.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület 2009. december 15-én elnökválasztó ülésén Dr. Rozsnyói Györgyöt választotta elnökének. Dr. Daniné Dr. Polák Viktória lemondott az elnöki posztról.

 

Dr. Rozsnyói György minden hétfőn és csütörtökön 13.00 és 15.00 között fogadóórát tart a kamara épületében (Tatabánya, Fő tér 36.) A fenti időszak alatt új ügyfelek bejelentkezését várja, illetve már meglévő ügyfelek tájékoztatást kérhetnek. A Békéltető Testület elé kerülő ügyek befogadása a fogadóórától függetlenül a kamarában továbbra is folyamatos.