Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Európa Nap - 2018. május 1.

2018. április 17.

Május első napján a Csónakázó-tónál rendezi meg a Tatabánya Pont a Tatabányai Majális - Európa Napot. A 2018-as év különlegessége, hogy a nap folyamán a tűzoltóság is várja az érdeklődőket, valamint ezen a napon kerül megrendezésre a XVIII. Komárom-Esztergom Megyei Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekari Találkozó. A Csónakázó-tónál egész nap jótékonysági és családi programokat kínálnak majd. A Tatabányai Majális – Európa Nap 2018. május 1-jén 9:30 órától 19 óráig várja a szórakozni vágyókat. Az EU totó fődíja: egyhetes bulgáriai nyaralás! Játszóházak, sport- és ügyességi játékok mellett gyűjtést is szerveznek rászorulóknak: tókerülő túrára nevezhetnek be gyermekkönyvek, társasjátékok leadásával. Délután májusfa állítás, gyermekkoncert, később pedig Vastag Csaba várja a közönséget a Csónakázó-tónál. A rendezvény ingyenes!

A facebook eseményhez itt csatlakozhatsz. 

Magyarok Európáért díjban részesült Oláh-Berezvai Ágnes

2018. május 10.

A Magyarok Európáért díjat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkársága közösen ítéli oda olyan személyeknek, akik hosszú időn keresztül kiemelkedő színvonalú munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy Magyarországon minél jobban megismerjék az Európai Unió működését és értékeit.

Aprótalpúak Európában - újratöltve - 1. forduló eredményei

2018. május 7.

Kedves Csapatok! 

Köszönjük a sok szép munkát, nagyon nehéz volt a pontozás, mert minden feladatra sok szép alkotás készült. 

Az eredményeket a táblázatban láthatjátok. 

Jó munkát kívánunk a 2. fordulóhoz! 

Családi Majális és Európa Nap Tatabányán

2018. május 1.

2018. május 1-jén Tatabányán a Csónakázó-tónál szervezett Családi Majálison és Európa Napon vártuk kicsiket és nagyokat az Európa sátornál. A program 9.30-tól kezdődött. A sportolni és adakozni vágyók jótékonysági tó-kerülésen vehettek részt, melynek keretében gyermekkönyveket és társasjátékokat gyűjtöttünk a tatabányai Családsegítő szolgálatnak. A futók, gyaloglók között 3 alkalommal ajándékcsomagokat sorsoltunk ki. Sátrunknál ingyenes ugrálóvárral, gyermekjátékokkal, ügyességi játékokkal vártuk a kicsiket, a felnőttek pedig Eu totót tölthettek ki, melynek országos fődíja egy egyhetes bulgáriai utazás, melynek sorsolása május 25-én lesz. 15 órától a Bóbita zenekar szórakoztatta a kicsiket, majd 16 órától májfa állítás, 17 órától pedig Vastag Csaba koncerten vehettek részt a látogatók. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy igazán tartalmas programot zárhattunk. Minden érdeklődőnek köszönjük a részvételt, külön köszönet a sok-sok gyermekkönyvért, biztos, hogy jó helyre fognak majd kerülni. Fotóalbum itt. 

Aprótalpúak Európában - újratöltve! I. forduló feladatai

2018. április 18.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek az első forduló feladatait. Kitölthető kézzel (pdf) vagy géppel (world). 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2018. május 4. 

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Az Európai Kutatási Tanács 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst

2018. április 10.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a múlt héten bejelentette, hogy 269 tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 653 millió eurót tesz ki. A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra. Az EKT a finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. Magyar tudósok is sikeresen szerepeltek a rangos uniós pályázaton: három magyar nyerte el az EKT támogatását. Közülük Kőszegi Botond (Közép-európai Egyetem – viselkedési közgazdaságtan) és Nusser Zoltán (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet – funkcionális proteomika) Magyarországon kutat, míg Hanzó Lajos (University of Southampton – kvantumkommunikáció) Angliában végzi kutatásait.

A teljes cikket itt olvashatja el 

További bizottsági intézkedések a munkavállalók rákkeltő vegyi anyagokkal szembeni védelméért

2018. április 5.

Az Európai Bizottság elkötelezett aziránt, hogy tovább erősítse a magas szintű munkahelyi egészségvédelemhez és biztonsághoz való jogot. Ennek a törekvésnek a jegyében a mai napon újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy a munkavállalókat megvédje a munkahelyi eredetű daganatos megbetegedésektől és más egészségügyi problémáktól: javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy az EU további öt rákkeltő vegyi anyag esetében korlátozza a munkavállalók expozícióját.

Jobb feltételek a fogyasztók számára: olcsó euróátutalás az EU teljes területén és méltányosabb valutaátszámítás

2018. április 3.

Az Európai Bizottság múlt szerdán javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban, köztük Magyarországon is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége. A bizottsági javaslat alapján az euróövezeten kívüli uniós tagállamokat érintő, euróban teljesített fizetési műveletek után ugyanakkora díjat kell majd fizetni, mint az adott tagország hivatalos pénznemében eszközölt, egyenértékű belföldi fizetési műveletekért, ami jelentősen le fogja szorítani a díjakat. A Bizottság a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére is javaslatot tett azokra az esetekre vonatkozóan, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat, például külföldi utazás során. Jelenleg a fogyasztók az esetek többségében nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell az ilyen jellegű fizetési műveletek előtt (pl. mielőtt külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár bankjegykiadó automatából való készpénzfelvételről, akár kártyával történő fizetésről).

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tudományos pályamű kidolgozására irányuló pályázat

2018. március 27.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségének keretében pályázatot hirdet a külpolitika, a nemzetközi kapcsolatok és külgazdasági fókuszú tudományos tevékenység serkentése és támogatása iránt az ágazat közszolgálati tisztviselői, továbbá a felsőoktatás doktorandusz és doktorjelölt hallgatói, továbbá oktatói-kutatói számára.

 

Parlamenti kirándulás a kecskédi általános iskolásokkal

2018. március 27.
2018. március 26-án a Kecskédi Általános Iskola 2. és 3. osztályosai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során meglátogattuk először a Miniversumot, majd egy jó kis játszóteret, végül pedig Parlamentet. A Parlamentben idegenvezető segítségével jártuk végig a látogatók által megnézhető termeket. Elmondhatjuk, hogy egy szuper, tartalmas nap volt!
 
 

A Bizottság fellép az adózási szempontból nem együttműködő országokkal szemben

2018. március 25.
Az Európai Bizottság múlt szerdán megtette az első lépést annak érdekében, hogy hatékony ellenintézkedések szolgálják az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek elleni fellépést. A Bizottság által elfogadott iránymutatások elő fogják segíteni, hogy az uniós források ne járuljanak hozzá akaratlanul a globális adóelkerüléshez. Az iránymutatások kiemelt hangsúlyt helyeznek arra, hogy a külső fejlesztést és beruházásokat szolgáló uniós források folyósításából, továbbításából ne szerezhessenek hasznot olyan országokban működő gazdasági szereplők, amelyek szerepelnek az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékén.

Tízéves a REACH-rendelet, melynek köszönhetően biztonságosabbá váltak a vegyi anyagok az EU-ban

2018. március 22.

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló REACH-rendelet a világ legkorszerűbb és legátfogóbb rendelete a vegyi anyagok szabályozása terén és egyben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály. 2007-ben lépett hatályba, és az azóta eltelt tíz évben jelentősen javította az emberi egészség és a környezet védelmét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését.

Bizottsági javaslat: további 1 milliárd euró pénzügyi támogatás Ukrajnának

2018. március 20.

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, hogy Ukrajna 1 milliárd euró összegű uniós támogatásban részesüljön a gazdasági stabilizáció és a strukturális reformok előmozdítása céljából. Az új makroszintű pénzügyi támogatási program elindításáról szóló javaslat elfogadására az ukrán hatóságok kérése nyomán, Jean-Claude Juncker elnök és Petro Porosenko ukrán elnök kétoldalú megbeszéléseit követően került sor.
Az új program az ukrajnai gazdasági stabilizációt és strukturális reformokat segítő három korábbi makroszintű pénzügyi támogatási program eredményeire fog építeni. A kifizetések folyósításához feltételt jelent majd, hogy az ország reformintézkedéseket hajtson végre az ukrán gazdaság sebezhetőségének csökkentése érdekében. A korrupció elleni fellépés fokozása is szerepel az elvárt intézkedések között.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

EU tanórák a Német Nemzetiségi Általános Iskolában, Kecskéden

2018. március 9.

2018. március 9-én Kecskédre látogattunk el a Német Nemzetiségi Általános Iskola második, harmadik és nyolcadik osztályosaihoz. Az alsósok rövid uniós ismertetés után játékos feladványokat kaptak, uniós országos jellegzetes képeit kellett kirakniuk. A nyolcadik osztályosok prezentációban ismerkedhettek meg az unió kialakulásával, jelképeivel, szervezeteivel, jogalkotásával, majd az óra végén országismertetőben mutathatták meg tudásukat. A legjobbakat powerbankkal és hangszóróval jutalmaztuk. A tanórák végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük a meghívást, örömmel tettünk eleget a kérésnek!

EPSO – 2018. évi tanácsosi versenyvizsga

2018. március 8.

Az európai uniós intézmények nyílt versenyvizsgák segítségével választják ki azokat a pályázókat, akiknek később szerződést kínálhatnak.
A versenyvizsgákat a következő honlapon teszik közzé:
https://epso.europa.eu/home_hu
2018. március 8-án kiírásra kerültek az EPSO (Európai Személyzeti Felvételi Hivatal ) weboldalán a 2018. évi tanácsosi EU-s versenyvizsgák. 

Európai parlamenti állásfoglalás mézhamisítási ügyben

2018. március 5.

A minden érdekelt fél álláspontjának figyelembe vétele mellett elfogadott európai parlamenti állásfoglalás legfontosabb eredménye, hogy a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került – közölte Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön, miután az EP-képviselők szavaztak a magyar kezdeményezésre elkészült mézjelentésről.

A teljes cikkhez kattintson ide...

EU tanóra a szomódi Íriszkert Általános Iskolában

2018. március 2.

2018. március 2-án Szomódra látogattunk el az Íriszkert Általános Iskola 3. és 4. osztályosaihoz, játékos EU tanórát tartani. Az óra elején a diákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, jelképeiről, nevezetességeiről. Ezt követően a tanulók zsákbamacskát húzhattak, melyen 1-1 kérdést tettünk fel. Jó válasz esetén a gyermekek megtarthatták a zsákbamacska tartalmát :) A tanóra végén puzzle kirakót állítottak össze a csapatok. A játékos tanóra végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 23.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az Európai Bizottság és az UEFA szorosabbra fűzi együttműködését

2018. február 22.

A mai napon az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó-szövetség új megállapodást ír alá a 2018–2020-as időszakra vonatkozóan abból a célból, hogy megszilárdítsák és elmélyítsék együttműködésüket. A megállapodás értelmében mindkét fél kötelezettséget vállal arra, hogy együttes erővel folytatja a közös célok megvalósítása érdekében végzett munkát. Prioritást jelent e tekintetben a sport integritásának megőrzése, a jó kormányzás elveinek alkalmazása, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság iránti tisztelet, a megkülönböztetésmentesség, a szolidaritás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó magyarországi városok közül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább az előválogatáson

2018. február 16.

Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán. Az erről szóló ajánlást a versenyben részt vevő hét magyar város pályázatát elbíráló független szakértői testület fogalmazta meg háromnapos budapesti munkaértekezletének végén.
Az előválogatáson sikeresen továbbjutó települések komoly kulturális, gazdasági és társadalmi előnyökre számíthatnak, ha pályázatuk olyan hosszabb távú fejlesztési stratégiába illeszkedik, melyben súlyponti szerep jut a kultúrának.

Brexit: A Bizottság közzéteszi az átmeneti intézkedésekre vonatkozó tervezetet

2018. február 11.

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről szóló jogszabálytervezetet, amely az EU-ból való kilépésről rendelkező megállapodás részét képezi majd. A tervezet tükrözi az Egyesült Királyság azon kérését, hogy 2019. március 30-án történő kilépése után korlátozott ideig maradjon még az egységes piacban és a vámunióban. A jogszabálytervezetet a többi 27 uniós tagállam is hamarosan megvitatja, ezt követően terjesztik majd elő az Egyesült Királyságnak.
        

Rákellenes világnap: Európai információs rendszer indul, hogy hatékonyabban segíthessünk

2018. február 6.

Mivel azonban még mindig ezek a megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot az Európai Unióban, elengedhetetlenül fontos, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljanak a szükséges információk, és ezek birtokában erőteljes válaszintézkedéseket hozzunk a megelőzés, a korai felismerés és a korszerű kezelés elősegítése érdekében.

2018, a kulturális örökség európai éve

2018. február 4.

Európa Pont„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” – így hangzik 2018 szlogenje. Az EU 1983-ban vezette be a tematikus éveket azzal a céllal, hogy egy adott területre, kérdésre felhívja a figyelmet, és párbeszédet ösztönözzön az adott témával kapcsolatban. Idén a kulturális örökség európai évét tartjuk Európa-szerte, aminek középpontjában a kulturális események és az oktatás állnak. Az év során számos uniós szintű ünnepségen, több ezer tagállami, regionális és helyi rendezvényen vehetünk részt.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Kettős élelmiszer-minőség vizsgálat kampány fog indulni

2018. február 3.

A kettős élelmiszer-minőség kérdését a Bizottság nagyon komolyan veszi. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében kihangsúlyozta: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Erősebb hatáskört kell biztosítanunk a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes gyakorlatokat.”

125 millió euró az esztergomi vasútvonal korszerűsítésére

2018. február 1.

Közel 125,5 millió eurót (38,9 milliárd forintot) fordít az EU a kohéziós alapokból az Esztergomot és Budapestet összekötő vasútvonal korszerűsítésével és villamosenergia-ellátásával kapcsolatos munkákra. A projekt forrásokat biztosít többek között a jelzőrendszerek korszerűsítésére a biztonság javítása végett. A projekt keretében a vonalon található állomások közül több korszerűsítésére is sor kerül annak érdekében, hogy javuljon az utasok kényelme és a regionális buszjáratokkal való összeköttetés. Ezt szolgálja az az új információs rendszer is, melyet az utasok tájékoztatására állítanak majd üzembe.
„Európa továbbra is támogat olyan beruházásokat, amelyek a magyar polgárok életminőségét javítják.” – jelentette ki Corina Creţu regionális politikáért felelős biztos. „A szóban forgó projekt, mely uniós társfinanszírozásban valósul meg, kézzelfogható módon hozzájárul majd a közlekedési dugók csökkentéséhez, a levegőminőség javításához, valamint ahhoz, hogy tiszta, gyors és kényelmes közlekedési rendszer álljon az ingázók rendelkezésére.”

Hatályba lép az új magatartási kódex: a mai naptól szigorúbb etikai szabályok vonatkoznak a Bizottság tagjaira

2018. január 31.

Az Európai Bizottság a mai napon hivatalosan elfogadta a tagjaira vonatkozó új magatartási kódexet, amelynek kidolgozását Juncker elnök jelentette be az Unió helyzetéről tavaly szeptemberben elmondott beszédében. Az új magatartási kódex a fokozott átláthatóság iránti törekvés jegyében jött létre, és a mai napon lép hatályba.
A kódexben rögzített korszerűsített szabályok új etikai normákat határoznak meg. A szabályok értelmében például 18 hónapról a biztosok esetében két évre, a Bizottság elnöke esetében pedig három évre hosszabbodik az az időszak, ameddig az érintettek nem tölthetnek be bizonyos pozíciókat hivatali mandátumuk lejártát követően. A biztosok pénzügyi érdekeltségeire szintén szigorúbb szabályok vonatkoznak majd. Az új kódex független etikai bizottságot is létrehoz, mely mélyrehatóan ellenőrizni fogja a szabályok betartását, és tanácsokkal szolgál majd az etikai normákkal kapcsolatban. Az új magatartási kódexet a mai naptól a Juncker elnök által vezetett Bizottság összes jelenlegi tagjára alkalmazni kell.

Aprótalpúak Európában - Újratöltve - 2. forduló

2018. május 7.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a második forduló feladatait. Jó munkát kívánunk! 

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2018. május 22.  

 

2018. tavaszi gazdasági előrejelzés: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik

2018. május 4.

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az EU-ban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség tovább csökken, mostanra elérte a válság előtti szintet, és bizonyos tagállamokban egyre nehezebb betölteni az álláshelyeket. Az erőteljes növekedés elősegíti a költségvetési hiány és az adósságszint további csökkentését, valamint a munkaerőpiaci feltételek javulását.

Aprótalpúak Európában - újratöltve! - REGISZTRÁCIÓ - LEZÁRULT!

2018. április 19.

A NEVEZÉS LEZÁRULT! 

 

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” – ÚJRATÖLTVE

UNIÓS ISMERETEKET BŐVÍTŐ CSAPATVERSENY 

8-12 éves Komárom-Esztergom megyei diákok részére 

 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi pályázati kiírásai

2018. április 11.

A program célja a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán- és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése.

A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók (alapképzés, mester/osztatlan/képzés, doktori képzés), doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók 5 havi, illetve 10 havi ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pedig a saját nyertes pályázóik ösztöndíj összegének 40%-a mértékében kutatási-működési támogatást kapnak. A hallgatók, doktorjelöltek és fiatal oktató-kutatók - támogatott célcsoporttól függően – 50.000–300.000 forint/hó nettó támogatásban részesülnek.

Az egyetemes egészségügyi ellátás mindenkit megillet – Andriukaitis biztos nyilatkozata a 2018. évi egészségügyi világnap alkalmából

2018. április 6.

Holnap, április 7-én ünnepeljük az egészségügyi világnapot. Ebből az alkalomból Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a mai napon nyilatkozatot tett közzé. A nyilatkozat kiemeli, hogy az Európában elért vívmányok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden embert – gazdagot és szegényt egyaránt – megillet a minőségi egészségügyi ellátás anélkül, hogy betegsége anyagi csődbe vinné a családját.

Utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések április 1-je óta

2018. április 4.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő. Ennek alkalmából az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az EU Tanácsának bolgár elnöksége közös nyilatkozatukban elmondták többek között, hogy bárhová is utazzanak az EU területén, az európai polgároknak már nem kell nélkülözniük kedvenc filmjeiket, TV-sorozataikat, sportműsoraikat, játékaikat vagy e-könyveiket, amelyekre digitális előfizetéssel rendelkeznek. A szabályok a fizetett szolgáltatásokra vonatkoznak, de a rendszerbe az ingyenes tartalmat szolgáltató vállalatok is beléphetnek.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Parlamenti látogatás a lábatlani általános iskolásokkal

2018. március 27.

2018. március 26-án a Lábatlani Arany János Általános Iskola két 8. osztályának diákjai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során először a Parlamentben tettek látogatást, ahol találkozhattak a térségük országgyűlési képviselőjével, dr. Völner Pállal is. Az országházban idegenvezető kalauzolta végig a gyerekeket a látogatók által megnézhető termeken. Ezt követően a Természettudományi Múzeumot nézhették meg a diákok.

Autósok, figyelem: fontos változás jön

2018. március 27.
Automatikus segélyhívóval kell felszerelni minden új gyártású személyautót, kisbuszt és könnyű tehergépkocsit Európában. A szabályozás március 31-től lép érvénybe - közölte az Európai Parlament hétfőn.

A teljes cikk itt olvasható.  

 

Parlamenti kirándulás a szomódi általános iskolásokkal

2018. március 27.
2018. március 26-án a Szomódi Íriszkert Általános Iskola 3. és 4. osztályosai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során meglátogattuk először a Miniversumot, majd a Parlamentet, ahol találkozhattak a térségük országgyűlési képviselőjével, Czunyiné dr. Bertalan Judittal is. Az országházban idegenvezető kalauzolta végig a gyerekeket a látogatók által megnézhető termeken.
 
 

WiFi4EU: EU-s támogatás ingyenes wifi-hotspotokra – már regisztrálhatnak a települések

2018. március 23.

Az Európai Bizottság múlt héten elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések ezen a portálon regisztrálhatják adataikat, ha uniós támogatással ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) szeretnének létesíteni közterületeiken. A regisztrált települések a továbbiakban pályázati felhívások keretében ingyenes WiFi4EU-hotspotok kiépítésére fordítható uniós finanszírozást pályázhatnak meg. Május közepén lehet pályázni az első ezer WiFi4EU-utalványra, amelyek értéke egyenként 15 ezer euró. Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt mintegy 8000 településnek.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

2018. március 21.

Az Európai Bizottság múlt szerdán új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét. A digitális gazdaság szereplői – például a közösségi hálózatok, együttműködési platformok és online tartalomszolgáltatók – jelentős mértékben járulnak hozzá az EU gazdasági növekedéséhez. Ugyanakkor a jelenlegi adószabályokat nem a globális, virtuális, csekély fizikai jelenléttel rendelkező vagy fizikai jelenlét nélküli vállalkozásokra szabták. Jelenleg az EU-ban a digitális vállalkozások tényleges adókulcsa átlagosan mindössze a felét éri el a hagyományos vállalkozások adókulcsának. Mivel csak koordinált megközelítéssel biztosítható, hogy a digitális gazdaság adóztatása méltányos, növekedést elősegítő és fenntartható módon történjen, a Bizottság két különböző megoldást javasol: hosszú távú megoldást jelentene a digitális gazdaság nyereségére vonatkozó társasági adószabályok közös reformja, míg ideiglenes intézkedésként a digitális tevékenységekből származó bevételek egyes kategóriáinak adóztatását javasolja a Bizottság.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Küzdelem az online félretájékoztatás ellen: megjelent a magas szintű munkacsoport jelentése és a témában elvégzett Eurobarométer felmérés

2018. március 14.

Az álhírekkel és az online félretájékoztatással foglalkozó magas szintű munkacsoport tagjai a mai napon jelentést terjesztettek elő Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztosnak, amelyben meghatározzák a félretájékoztatás fogalmát, és több ajánlást is megfogalmaznak. A jelentés mellett a Bizottság ma tette közzé az online félretájékoztatásról lefolytatott nyilvános konzultáció és a témában elvégzett Eurobarométer felmérés első eredményeit is. A Bizottság mindhárom dokumentum megállapításait figyelembe fogja venni annak a közleménynek a kidolgozása során, melyet a tervek szerint még a tavasszal közzétesz majd az online félretájékoztatás elleni fellépésről.

EU tanóra a lábatlani Arany János Általános Iskolában

2018. március 8.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a lábatlani Arany János Általános Iskola 8. a és 8. b osztályos tanulóinál járt. A játékos és vidám EU tanóra keretében prezentációt tartottunk az EU-ról és országairól, majd ezt követően a gyerekek országfelismerő játékban vettek részt, a legsikeresebbek hangszórót és powerbankot kaptak ajándékba. Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk. Köszönjük a meghívást!

Jogellenes online tartalmak: szigorítana az Európai Bizottság

2018. március 6.

Az illegális online tartalmak gyors és proaktív felismerésének és eltávolításának biztosítása érdekében szigorúbb operatív intézkedésekre tett javaslatot az Európai Bizottság.

A teljes cikkhez kattintson ide...

Területi alapú tartalomkorlátozás: a legfontosabb tudnivalók az uniós rendeletről

2018. március 5.

Az Európai Tanács rendeletet fogadott el az indokolatlan, területi alapú tartalomkorlátozásnak a belső piacon belüli tilalmáról.

További 150 millió euró az Afrikában lévő migránsok védelméért és visszatérésük és visszailleszkedésük támogatásáért

2018. február 26.

Az Európai Unió a mai napon három új programot fogad el, melyek összesen több mint 150 millió euró finanszírozásban részesülnek majd az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap (Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért) forrásaiból. Az új programok az Afrikai Unió, az EU és az ENSZ közös munkacsoportja által a Líbiában kialakult migrációs helyzet kezelése érdekében vállalt kötelezettségek teljesítését szolgálják. Azokat a jelenleg is folyó uniós erőfeszítéseket egészítik ki, melyek arra irányulnak, hogy a migránsok védelemben részesüljenek, és esélyt kapjanak a tartós visszailleszkedésre Líbiában, a közép-mediterrán útvonalon fekvő országokban, valamint Etiópiában.

Európai Bizottság: új felső vezetők, átszervezett Juncker-kabinet

2018. február 22.

Az Európai Bizottság a mai napon új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.  Nyugdíjba vonulása miatt a biztosok testülete – Jean-Claude Juncker elnök javaslatára – úgy döntött, hogy Martin Selmayr-t, az elnök jelenlegi kabinetfőnökét nevezi ki a Bizottság főtitkárának. Az erről szóló határozat március 1-jén lép hatályba. A Martin Selmayr kinevezésével megüresedő kabinetfőnöki tisztséget Juncker elnök döntése értelmében a jelenlegi kabinetfőnök-helyettes, Clara Martinez Alberola fogja betölteni. Ez lesz az első eset a Bizottság történetében, hogy nő fogja vezetni a Bizottság elnökének munkáját segítő kabinetet. Az Európai Bizottság a mai napon további felső vezetői pozíciókról is döntött: a testület öt új főigazgatót (köztük két nőt) és öt új főigazgató-helyettest (köztük négy nőt) nevezett ki.
További információk(angolul)

Uniós oltalom alá került a monori bor

2018. február 20.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar „Monor, Monori” borfajtának az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába való bejegyzését.

2018. évi téli gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

2018. február 12.

Az EU gazdasági növekedési üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A becslések szerint 2017-ben az uniós gazdaságok növekedése 2,4%-os volt – ez a leggyorsabb ütem az elmúlt évtizedben. E kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2%) is folytatódik.

Nyugat-Balkán stratégia: új uniós kezdeményezések és célzott támogatás a térség részére

2018. február 7.

Az Európai Bizottság ma elfogadta a „Hiteles bővítési perspektíva a Nyugat-Balkánra vonatkozóan és fokozott uniós szerepvállalás a Nyugat-Balkánnal” elnevezésű stratégiáját. A stratégia megerősíti, hogy a térség európai jövője a közös értékeken alapuló stabil, erős és egységes Európába való geostratégiai befektetést jelent. A stratégia meghatározza a közös megerősített együttműködés prioritásait és területeit, és a Nyugat-Balkán előtt álló konkrét kihívásokkal foglalkozik, különösen ami az alapvető reformok és a jószomszédi kapcsolatok szükségességét illeti.

Már pályázhatnak a Lorenzo Natali-médiadíjra a fejlesztés témájával foglalkozó újságírók

2018. február 5.

Az Európai Bizottság idén is pályázatot hirdet a Lorenzo Natali-médiadíj elnyerésére, mely a fenntartható fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú tudósításokat készítő újságírókat jutalmazza. A ma meghirdetett 2018. évi díjpályázatra február 5. és március 9. között lehet elektronikus, nyomtatásban megjelentetett és audiovizuális alkotásokkal jelentkezni. Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos a pályázat kapcsán a következőket hangsúlyozta: „Manapság – a félretájékoztatás, az álhírek és a digitális algoritmusok korában – minden eddiginél nagyobb szükségünk van a szakmaiság talaján álló, tényalapú újságírásra. Az újságírók munkája elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy világszerte érvényre jussanak a demokratikus értékek, ezenfelül pedig ráirányítja a figyelmet azokra, akiket máskülönben nem látnánk és nem hallanánk.”

Az Európai Bizottság útjára indítja az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot

2018. február 3.

A Bizottság a mai napon az Európai Parlament támogatásával útjára indította az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot, amely követi a blokklánc-technológiával kapcsolatos fontos fejleményeket, támogatja az európai szereplőket, és megerősíti az európai szerepvállalást a blokklánc területén. Az Európai Bizottság 2013 óta finanszíroz blokklánc-technológiára vonatkozó kutatási projekteket. 2020-ig az ilyen jellegű projektek számára nyújtott támogatások összege akár a 340 millió eurót is elérheti.

Biztonságos ivóvizet minden európainak: bizottsági javaslat a minőség, a hozzáférés és a tájékoztatás javításáért

2018. február 2.

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő az ivóvízről szóló uniós irányelv felülvizsgálatára. A javaslat célja, hogy a polgárok Európa-szerte mindenütt könnyebben jussanak hozzá biztonságos, jobb minőségű ivóvízhez, és megfelelő tájékoztatásban részesüljenek az ivóvíz-szolgáltatás minőségével és árazásával kapcsolatban. A ma előterjesztett javaslat létrejöttében fontos szerepet játszott a „Right2Water” („A víz közjó, nem árucikk!”) nevű európai polgári kezdeményezés, mely azt tűzte ki célul, hogy mindenki könnyebben jusson hozzá biztonságosan fogyasztható ivóvízhez. A kezdeményezést 1,6 millióan támogatták aláírásukkal Unió-szerte.

Miniszteri csúcstalálkozót tartottak a levegőminőség javításáért

2018. január 31.

Magyarország is egyike annak a kilenc tagállamnak, melynek miniszterei a mai napon csúcstalálkozón vettek részt Brüsszelben Karmenu Vella környezetvédelmi biztos meghívására.