Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
30

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Aprótalpúak Európában - a Végeredmény

2017. április 20.

Kedves Pályázó Csapatok!

 

Lezárult az Aprótalpúak Európában verseny, melynek eredményeit az alábbiakban közöljük: 

Akkor és Most Járműkiállítás Esztergomban EU sátorral

2017. április 24.

EU sátrunkkal találkozhattok 2017. április 29-én 13 órától az Akkor és Most Járműkiállításon Esztergomban. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk! Totóval, gyerekeknek ügyességi játékokkal.

Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket vitatott meg és a következő lépésekről döntött a biztosi testület

2017. április 20.

Jean-Claude Juncker elnök kezdeményezésére a biztosi testület múlt szerdán Frans Timmermans első alelnök vezetésével megvitatta azokat a magyarországi fejleményeket, amelyek az utóbbi időben széles körben aggályokat vetettek fel az uniós joggal és az Unió közös alapértékeivel való összeegyeztethetőséget illetően. A biztosok a magyar felsőoktatási törvényt, a civil szervezetek külföldi pénzügyi támogatására vonatkozó törvényjavaslatot, az "Állítsuk meg Brüsszelt!" nemzeti konzultációt, valamint a menedékjog és a diszkrimináció elleni fellépés területén felmerülő jogi aggályokat vitatták meg. A biztosi testület megállapodott többek között arról, hogy politikai párbeszédet indít a magyar hatóságokkal, a többi tagállammal és az Európai Parlamenttel. A nemzeti konzultációra pedig saját válasszal fog előállni az Európai Bizottság.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2017. évi uniós igazságügyi eredménytábla: Hatékonyabb igazságszolgáltatási rendszerek, kihívásokkal

2017. április 19.
Az Európai Bizottság közzétette a 2017. évi uniós igazságügyi eredménytáblát, mely összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. A korábbi kiadásokhoz képest a 2017. évi eredménytábla az igazságügyi rendszerek működésének új aspektusait is vizsgálja, például, hogy a fogyasztók milyen könnyen férhetnek hozzá az igazságszolgáltatáshoz és milyen csatornákat használnak a vállalkozások elleni panaszok benyújtására. Az igazságszolgáltatás függetlenségének tagállamonkénti helyzetével kapcsolatosan az idei eredménytábla tartalmaz egy új felmérést, mely arra igyekszik választ találni, hogy a polgárok és a vállalkozások miért érzik úgy, hogy nem független az igazságszolgáltatás, és újfajta adatokat mutat be a bírói függetlenséget védő jogi biztosítékok összefüggésében. A Bizottság két Eurobarométer-felmérést is közzétett, amelyek a tagállami igazságszolgáltatási rendszerek állampolgárok és vállalkozások által észlelt függetlenségét mérik.

Áthelyezés és áttelepítés: folyamatos az előrehaladás, ám a célok eléréséhez még több erőfeszítésre van szükség

2017. április 18.
A Bizottság múlt szerdán elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenegyedik eredményjelentését. A tagállamok az áthelyezés terén folyamatos előrehaladást valósítottak meg. Ugyanakkor minden tagállamnak fokoznia kell erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapok során az összes arra jogosult személy áthelyezésére sor kerüljön.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték TAVASZI FORDULÓ

2017. április 13.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A Tavaszi forduló 4. játékának beküldési határideje:

2017. április 21. 

Minden forduló 4 játékhétből áll. A Tavaszi Forduló nyereménye: 1 db HP Laptoptáska 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

Játékszabályzat

 

Varázslatos utazások Európában - a 3. forduló győztese

2017. április 12.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdetett pályázatot, a 3. forduló= negyedik fejezet megírására 2017. április 12-ig volt lehetőség. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A beérkezett pályaművek közül Kiss Helga meséjével folytattuk (zártuk le) a történetet, így az 5000 Ft-os könyvutalványt ő nyerte. Gratulálunk! 

És hogy lesz-e folytatása, vagy a 4. fejezettel zárjuk a történetet? Ez még a jövő titka...

Varázslatos utazások Európában - a mese...itt a vége?

2017. április 12.

Első fejezet

A nevünk Bogi és Panna, testvérek vagyunk. De nem akármilyenek: ikertestvérek.

Tudjátok, - mondja mindig anya – különlegesek vagytok. Olyan kincset birtokoltok, melyet csak az ikrek tudhatnak magukénak. Ismeritek egymás gondolatait, benne éltek egymás lelkében. Mi pedig lelkesen bólogatunk, hiszen tudjuk ezt már régóta, talán jobban, is mint anya.

Ma van a tizedik születésnapunk. Apától minden évben valami igazán érdekes ajándékot kapunk. Tudjátok, apának különleges boltja van, amit mi csak úgy hívunk: VARÁZSBOLT. Van ott minden, mi szem-szájnak ingere: csodatévő kalap, láthatatlanná tévő köpönyeg, varázspálca, hétmérföldes csizma, és még mi minden más, amiről még csak nem is hallottatok.  

Június 15-étől megszűnnek a roamingdíjak: Ansip alelnök üdvözli az Európai Parlament döntését

2017. április 11.
Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke üdvözölte, hogy az Európai Parlament múlt héten jóváhagyta a maximális nagykereskedelmi barangolási díjakat. A szavazást követően a tagállamokon a sor, hogy véglegesen jóváhagyják a roamingdíjak megszűntetését. Ezt követően június 15-től az Európában utazóknak nem kell roaming díjakat fizetniük.

Antitröszt: új bizottsági jelentés az internetes hotelfoglalásokról

2017. április 7.

Az Európai Bizottság, tíz nemzet fogyasztóvédelmi hatósággal együttműködve, ma tette közzé az online hotelfoglalásokkal foglalkozó jelentését. A dokumentum annak a tavaly folytatott összehangolt átvilágításnak az eredményeit mutatja be, melyben többek között a magyar fogyasztóvédelmi hatóság is részt vett. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék az utóbbi években kifejezetten erre az ágazatra hozott intézkedések hatékonyságát.  Több szempontból is megvizsgálta a szállodák értékesítési gyakorlatát, kitért a szobaárakra, a foglalhatóságra, az értékesítési csatornákra és az ügynöki díjakra. A 16 ezer szállodára, 20 online utazási szolgáltatóra, 11 keresőoldalra és 19 nagy szállodaláncra kiterjedő vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az intézkedések általánosságban élénkítették a piaci versenyt és a fogyasztók rendelkezésére álló választékot. Az Európai Versenyhatóságok Hálózata továbbra is figyelemmel kíséri az online hotelfoglalási szektort.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

A 27 tagállam, az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság vezetőinek nyilatkozata - Római Nyilatkozat

2017. április 6.

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából 2017. március 25-én született meg az a Római Nyilatkozat, melyet az Európai Unió 27 tagországának vezetői aláírásukkal hitelesítettek. 

"A 27 tagállam, illetve az uniós intézmények vezetőiként büszkén tekintünk az Európai Unió eredményeire: az európai egység építése bátor, előremutató vállalkozás. Hatvan évvel ezelőtt, két világháború tragédiájából eszmélve úgy döntöttünk, hogy összefogunk és hamvaiból újjáépítjük kontinensünket. Egyedülálló Uniót építettünk, közös intézményekkel és szilárd értékekkel. Az Európai Unió a béke, a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság elvén alapuló közösség, valamint gazdasági nagyhatalom, amely a világon egyedülálló mértékű szociális védelmet és jólétet biztosít."

A nyilatozat teljes szövegének magyar nyelvű fordítása letölthető a csatolt mellékletből. 

Varázslatos utazások Európában - a 2. forduló győztese

2017. március 31.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdetett pályázatot, a 2. forduló= harmadik fejezet megírására 2017. március 31-ig volt lehetőség. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A beérkezett pályaművek közül Völgyesi Krisztina meséjével folytattuk a történetet, így az 5000 Ft-os könyvutalványt ő nyerte. Gratulálunk! 

A 4. fejezet megírásának határideje: 2017. április 12.  ... és hogy lesz-e folytatása, vagy a 4. fejezettel zárjuk a történetet? Ez még a jövő titka...

Az EU országai kötelezettséget vállalnak arra, hogy elmélyítik együttműködésüket a digitális gazdaság kiépítése terén

2017. március 27.
A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat részeként a Bizottság múlt csütörtökön „digitális napot” szervezett Rómában számos tagállami miniszter részvételével, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne előrehaladást elérni a nagyteljesítményű számítástechnika, az összekapcsolt mobilitás és a gazdaság digitalizálása terén. A miniszterek aláírtak többek között egy nyilatkozatot arról, hogy az Európai Uniónak globálisan vezető szerepet kell betöltenie a nagyteljesítményű számítástechnikában, egy másikat arról, hogy a tagállamok nagy ívű, határon átívelő kísérleti projektet fognak megvalósítani a járművek hálózatba kapcsolása terén, és útra indítottak egy európai platformot, amely az európai ipar digitalizálásának, valamint alkalmazkodó- és innovációs képességének az elősegítését célzó nemzeti kezdeményezéseket gyűjti egybe – köztük a magyar Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot.

Rómában ünnepelték a Római Szerződés 60. évfordulóját

2017. március 26.

Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoztak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját, amelyeket 1957-ben ezen a napon írtak alá. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke is részt vett a római csúcstalálkozón, ahol áttekintették Európa közös jövőjét is és elfogadták a Római Nyilatkozatot. Az olasz fővárosban a jeles évforduló alkalmából számos további eseményre is került sor. Az Európai Bizottság ebből az alkalomból készítette el többek között a „60 érv az EU mellett” című kiadványát.

A teljes cikket itt olvashatja el »
A Római Nyilatkozat itt olvasható »
A "60 érv az EU mellett" című kiadvány innen letölthető »

A Víz Világnapja alkalmából kiírt plakátkészítő pályázat eredményei

2017. március 22.

Ma ünnepeljük a Víz világnapját. 
Ezen alkalomból óvodai csoportok részére hirdettünk plakátkészítő pályázatot.

A kiírásra összesen 24 pályamű érkezett be. 
 A zsűri az alábbi 10 pályázó csoport munkáját díjazza 20 ezer forint értékű ajándékcsomaggal: 

Toborzó verseny a Lábatlani Sirályoknál

2017. március 21.
A Lábatlani Sirályok által szervezett Duna napra többször is kapott már meghívást irodánk, melynek mindig örömmel tettünk eleget. A sportegyesület 2017. március 14-ére szervezett toborzó foglalkozására is felajánlottunk néhány EU-s ajándékot, tornazsákot, sapkát, kerékpár ülésvédőt, táskát, stb. A toborzó résztvevői az egyesület életéről néztek meg egy kisfilmet, utána játszottunk. Fogóval választottunk csapatokat, majd olyan váltóversenyek voltak, ahol a kajak-kenu eszközei kerültek a középpontba. Kenulapátok között kellett labdát vinni, spricdekbe kislabdát gyűjteni, nagylabdán ugrálni mentőmellényben, vagy a kajaklapáttal levenni és felrakni a bóját. Köszönjük a meghívást, örömmel tettünk eleget a kérésnek, és ajánlottuk fel a rendelkezésünkre álló apróságokat, mellyel reméljük örömet szereztünk a sportolni kívánó diákoknak.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték hamarosan indul!

2017. március 21.

4 ÉVSZAKON ÁTÍVELŐ NYEREMÉNYJÁTÉK! 
4 forduló=évforduló
Kedveld Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az indulásról! 
Hamarosan jövünk a részletekkel 

Egyszerűbb szabályok és több támogatás a gyümölcs- és zöldségtermelők számára

2017. március 21.
Az Európai Bizottság által elfogadott új szabályoknak köszönhetően az európai gyümölcs- és zöldségtermelők válság idején az egyszerűbb szabályok, a csökkentett adminisztratív terhek és a fokozott pénzügyi támogatás előnyeit élvezhetik. A jogszabály tovább erősíti az európai gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek szerepét azáltal, hogy vonzerejüket növeli a tagsággal nem rendelkezők számára, valamint javítja a meglévő piaci irányítási rendszer működését.

Aprótalpúak Európában - 3. FORDULÓ

2017. március 20.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a harmadik, utolsó forduló feladatait. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2017. április 13. !!

Postára adás legvégső dátuma: 2017. április 12! 

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről: az online piacterek is fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket a piacról

2017. március 20.
A Bizottság múlt héten ismertette legutóbbi jelentését a veszélyes termékek riasztási rendszeréről. 2016-ban a rendszert aktívabban használták a nemzeti hatóságok, amelyek eltávolították a veszélyes termékeket a kereskedelemből. Magyarország 2016-ban 192 veszélyes termékekre vonatkozó riasztást jelzett, melyeket 97 nyomonkövetési intézkedés követett. Magyarország legtöbbször a ruházati, textil- és divatárucikk termékeket jelentett be (38%). Mivel a riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül egyre többet értékesítenek online platformokon, a Bizottság fokozta együttműködését az Amazonnal, az Ebay-jel és az Alibabával annak érdekében, hogy határozottabban lépjenek fel az uniós fogyasztók számára értékesítő weboldalaikon szereplő potenciálisan nem biztonságos vagy a szabályozásnak eleget nem tevő termékek ellen.

IDEA-EXPO 2017. Komárom

2017. március 13.

Ötlet-Újdonság-Találmány kiállítás és vásár Komáromban az Arany 17 Rendezvényközpontban 2017. március 31-től április 2-ig. 
Irodánk március 31-én standdal vesz részt a rendezvényen, minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Bizottsági fehér könyv Európa jövőjéről: hogyan tovább a 27 tagú EU egységével?

2017. március 7.

Az Európai Bizottság március 1-jén fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről. A fehér könyv öt forgatókönyvet vázol fel, amelyek mindegyike bepillantást enged abba, milyen lehet az Unió 2025-ben annak függvényében, hogy milyen döntéseket hoz Európa. A fehér könyv az Európai Bizottság hozzájárulása a március 25-i római csúcstalálkozóhoz, amelyen az EU megvitatja az elmúlt hatvan év eredményeit, de a 27 tagú Unió jövőjét is. A fehér könyv egyúttal azon folyamat kezdetének is tekintendő, amelynek során az EU27 dönt az Unió jövőjéről.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai referenciahálózatok: 900 orvoscsoport működhet együtt Európa-szerte a betegek érdekében

2017. március 6.
Március 1-jén kezdték meg működésüket azok az újonnan megalakult európai referenciahálózatok, melyek előmozdítják a szakmai együttműködést a ritka betegségek terén. E határokon átnyúló együttműködési platformok egyedi és innovatív módon teszik lehetővé a ritka vagy a kis prevalenciájú komplex betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó szakemberek együttműködését. Az EU-ban rendelkezésre álló legjobb szaktudás ilyen mértékű összefogása évente betegek ezreinek válhat előnyére.

Játékos EU óra a tatabányai Kölcsey Ferenc Általános Iskolában

2017. március 2.

2017. március 1-jén Tatabányára látogattunk el a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola harmadik és hetedik osztályosaihoz. A tanóra elején a kisdiákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően zsákbamacskát húztak a gyerekek, melyen 1-1 kérdést találtak az Unióról, az Unió országairól, melyek megválaszolása után boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat. Miután minden kérdés megválaszolásra került csoportokat alkottak a gyermekek, és minden csoport kapott egy-egy puzzle-t nevezetességekről, uniós zászlóról, stb. Mikor minden kirakódarab a helyére került, extra kérdéseket tettünk fel a bemutatott prezentációval kapcsolatban, melyért ajándékcsomag volt a jutalmuk. A játékos tanóra végén mindkét osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

2017. február 27.

Az Európai Bizottság ma közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához. A 2016-os kiadás újdonsága egy interaktív webes eszköz, amellyel részletesebben lehet elemezni az egyes régiókat, és össze lehet vetni őket akár az egy főre jutó GDP tekintetében hozzájuk hasonló régiókkal, akár valamennyi uniós régióval. A felhasználók így könnyebben megnézhetik, hogyan teljesít a régiójuk az innováció, a kormányzás, a közlekedés, a digitális infrastruktúra, az egészségügy vagy éppen a humántőke terén. Az eszköznek emellett az is célja, hogy a régiók könnyebben felismerhessék erősségeiket és gyengeségeiket, és egyszerűbben határozhassák meg a beruházási prioritásaikat fejlesztési stratégiájuk kialakításakor.

Jótékonysági tó-kerülés - 2017. május 1. Tatabánya, Csónakázó-tó

2017. április 18.

Jótékonysági Tó-kerülés:
10:00 – 14.00 
Fuss, gyalogolj velünk a Csónakázó-tó körül! Sétálva adakozz! Sportolj a rászoruló gyermekekért!
Sétáld körül a Csónakázó-tavat és segíts a gyerekeknek! Gyerekkönyveid, meséskönyveid adományozásával nevezhetsz be a tókerülő sétára. Jelentkezhetsz a helyszínen 9.30 órától, a könyv(ek) leadásával. A rajtkaputól indulhatsz. A résztvevők között a nap folyamán 2 alkalommal nyereményeket sorsolunk ki, a gyermekkönyveid pedig rászoruló családokhoz, gyerekekhez kerülnek. A program lebonyolításában a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület, a Tatabányai Sportszövetség és a tatabányai Europe Direct Iroda vesz részt.

12.00 és 14.45 Tombolasorsolás - a nevezők között ajándékcsomagokat sorsolunk ki.

4 forduló=évforduló nyereményjáték tavaszi fordulójának nyertese

2017. április 21.

2017. április 21-én kisorsoltuk a 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk tavaszi fordulójában 4 hétből legalább 3 héten keresztül velünk játszók között a HP laptoptáskát. 

A díjat nyerte: Bokrosné Páble Orsolya. Gratulálunk! 

2017. június 1-jén folytatjuk a játékot a NYÁRI FORDULÓVAL! 

Két kiválósági központ indul Magyarországon uniós támogatással

2017. április 19.
Az Európai Unió összesen 13,4 milliárd forinttal támogatja két új kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén. A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ elnevezésű projekteket a Horizont 2020 partnerségalakítási eszköze (Teaming) támogatja, mely hozzájárul a kutatási teljesítmény javításához és a kutatási kiválóság tekintetében kedvezőtlenebb besorolású országokban végzett befektetések növeléséhez.

Bizottsági jelentés az alacsony jövedelmű és a csekély gazdasági növekedésű régiókról

2017. április 18.
Az Európai Bizottság múlt héten jelentést tett közzé, melyben áttekinti, miként lehet a gazdasági növekedés, illetve a jólét tekintetében lemaradó régiókat uniós források segítségével támogatni. A jelentés megvizsgálja, hogy mi segíti elő és mi akadályozza e régiók versenyképességét, és azok miért nem érték még el az EU esetében elvárt szintű gazdasági növekedést és jövedelmet. Ennél is fontosabb, hogy a jelentés azonosítja a szóban forgó régiók beruházási szükségleteit – konkrétan a humán tőke, az innováció, az intézmények minősége, a hozzáférhetőség javítása tekintetében –, valamint az EU kohéziós politikája révén rendelkezésre álló eszközöket, melyek segíthetik e régiókat a jövőben. Négy magyarországi régió tartozik az „alacsony jövedelmű régiók” kategóriájába, ahol az egy főre jutó GDP növekszik, de továbbra is az uniós átlag 50%-a alatt van: Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld.

Tavaly ismét rekordot döntött az EU által nyújtott hivatalos fejlesztési támogatás

2017. április 17.

Az előzetes számadatok szerint az Európai Unió és tagállamai 2016-ban is a világ legnagyobb fejlesztési donorjának számítottak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előzetes adatai szerint az uniós intézmények és a tagállamok által együttesen nyújtott hivatalos fejlesztési támogatás 2016-ban 75,5 milliárd euróra (a 2015-ös támogatáshoz képest 11%-kal) emelkedett, vagyis már négy éve minden eddigi rekordot megdöntve folyamatosan tart a növekedés.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutató és népzenegyűjtő elnyerte az Európai Unió Kulturális Örökség díját, a 2017-es Europa Nostra-díjat

2017. április 13.
Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / az Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait. Az idei év díjazottjai között szerepel Kallós Zoltán, erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő is. Kallós Zoltán egyike a XX. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek. Gyűjteményei magukban foglalják, és elénk tárják az erdélyi magyar, román, szász és roma közösségek kulturális értékeit.

EZERARCÚ EURÓPA – A MESE MINDENKIÉ - meseíró pályázat

2017. április 12.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdet pályázatot. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A mese első fejezetét már megírtuk.

A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A 4. fejezet írója, és egyben az 5000 Ft-os könyvutalvány nyertese: Kiss Helga.

A történet ezzel befejeződött. És hogy lesz-e folytatása? Az csak rajtatok múlik....

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 12.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. Az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Online utazásfoglalás: közös fellépés a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen

2017. április 11.
Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások terén. Az Európai Bizottság és az Unió fogyasztóvédelmi hatóságai 2016 októberétől kezdődően 352, EU-szerte elérhető ár-összehasonlító és utazásfoglalási weboldalt vontak összehangolt átvilágítás alá. Ennek során megállapították, hogy az árak 235 weboldal – vagyis az ellenőrzött weboldalak kétharmada – esetében nem voltak megbízhatók. A hatóságok felkérték az érintett weboldalakat, hogy hozzák összhangba az általuk alkalmazott gyakorlatokat az Unió fogyasztóvédelmi jogszabályaival, amelyek előírják az árak teljes átláthatóságát, valamint az ajánlatok egyértelmű ismertetését már a foglalási folyamat kezdeti szakaszában.

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak

2017. április 7.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke üdvözölte, hogy az Európai Parlament ma jóváhagyta a maximális nagykereskedelmi barangolási díjakat. A mai szavazást követően a tagállamokon a sor, hogy véglegesen jóváhagyják a roamingdíjak megszűntetését. Ezt követően június 15-től az Európában utazóknak nem kell roaming díjakat fizetniük. Az alelnök angol nyelvű nyilatkozata itt olvasható.

EU tanóra az esztergomi Mindszenty József Katolikus Iskolában

2017. április 5.

2017. április 5-én Esztergomba látogattunk el a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola harmadik és negyedik osztályosaihoz. A tanóra elején a 68 kisdiák prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően zsákbamacskát húztak a gyerekek, melyen 1-1 kérdést találtak az Unióról, az Unió országairól, melyek megválaszolása után boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat. Miután minden kérdés megválaszolásra került csoportokat alkottak a gyermekek, és minden csoport kapott egy-egy puzzle-t nevezetességekről, uniós zászlóról, stb. Mikor minden kirakódarab a helyére került, extra kérdéseket tettünk fel a bemutatott prezentációval kapcsolatban, melyért ajándékcsomag volt a jutalmuk. A játékos tanóra végén mindkét osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

60 éves az Európai Szociális Alap: hat évtizednyi beruházás a humántőkébe

2017. március 28.

Az Európai Szociális Alap (ESZA) napjainkban fontos szerepet játszik a munkahelyteremtésben, valamint az oktatás javításának, a közigazgatás korszerűsítésének és a társadalmi befogadásnak az előmozdításában, és ily módon valamennyi polgár számára a méltányosabb lehetőségek biztosításának kulcsfontosságú eszköze. A 2007–2013-as programozási időszak nemrégiben közzétett értékelése jól bizonyítja az ESZA hatását: csak ebben az időszakban az Alap segítségével legalább 9,4 millió európai lakos talált munkát, és 8,7 millióan szereztek képesítést vagy bizonyítványt.

Cselekvési terv a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról: jobb termékek és nagyobb választék az európai fogyasztók számára

2017. március 27.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő, melynek célja, hogy az európai fogyasztóknak nagyobb termékválaszték álljon rendelkezésükre, és Unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.

A Föld órája 2017.

2017. március 24.

Föld Órája Eskü

 

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 25-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

Az EU 2016-ban: megjelent az általános jelentés

2017. március 22.

Az Európai Bizottság múlt szerdán hozta nyilvánosságra az EU 2016-os általános jelentését. A dokumentum áttekinti, milyen eredményeket ért el tavaly az Európai Unió.

A teljes jelentést itt olvashatja el »

Euroscola játék!

2017. március 21.

Középisolások, figyelem! Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának új játékában strasbourgi utat nyerhettek csapatotokkal – bővebb információért kattintsatok ide.  

Varázslatos utazások Európában - az 1. forduló győztese

2017. március 21.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdetett pályázatot, az első forduló=második fejezet megírására 2017. március 20-ig volt lehetőség. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A mese első fejezetét már megírtuk. A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A beérkezett pályaművek közül Janics Mátyás 3. osztályos tanuló meséjével folytattuk a történetet, így az 5000 Ft-os könyvutalványt ő nyerte. Gratulálunk! 

A 3. fejezet megírásának határideje: 2017. március 31. Várjuk az érdekesebbnél érdekesebb történeteket! 

Március 25.: A 60 éves Római Szerződés ünneplése

2017. március 21.

A hét végén a 60 évvel ezelőtt, 1957. március 25-én aláírt Római Szerződésről emlékeznek meg az uniós vezetők Rómában. Ezen felül szerte Európában, így Magyarországon is számos eseménnyel ünneplik a történelmi évfordulót.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Aprótalpúak Európában - 2. forduló eredményei

2017. március 20.

Kedves Csapatok! 

Köszönjük a beküldött pályaműveket, ismét nehéz volt a döntés, hiszen sok szép rajzot kaptunk.

A 2. fordulóban EU-totót kellett kitölteni a csapatoknak, az EU országainak zászlajait helyesen kiszínezni, illetve könyvborítót készíteni Hans Christian Andersen: Az ezüsthuszas című meséjéhez. 

Az eredményeket a táblázatban láthatjátok. 

Jó munkát kívánunk az utolsó, 3. fordulóhoz! 

Új uniós kábítószer elleni cselekvési terv

2017. március 20.
Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett az Európai Parlament és a Tanács elé, mely a 2017–2020-as időszakra fokozott uniós fellépést irányoz elő a kábítószer-használat és a kábítószer-kereskedelem ellen. Az EU 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájára, valamint a 2013–2016-os kábítószer elleni cselekvési tervre építve az új terv választ kíván adni az illegális droghasználat és -kereskedelem jelentette új egészségügyi és biztonsági kihívásokra. A kábítószer-ellenes stratégia lényegi szakpolitikai területeit és átfogó témáit megőrizve a Bizottság új, prioritást jelentő területeket is azonosított, köztük az új pszichoaktív anyagok nyomon követését és az új kommunikációs technológiák alkalmazását.

Európai migrációs stratégia: a Bizottság új intézkedéseket terjesztett elő a visszatérési politika hatékonyságának és hitelességének javítására

2017. március 7.
A biztosi testület múlt héten migrációs csomagot fogadott el. A csomag iránymutatást tartalmaz a visszaküldésekről, és friss áttekintést nyújt egyes kulcsfontosságú, migrációval kapcsolatos területeken elért eredményekről, melyek az EU átfogó migrációs szakpolitikájának részét képezik. Miután a 2017. február 3-i máltai csúcstalálkozó rámutatott az uniós visszatérési politika felülvizsgálatának szükségességére, a Bizottság a csomag részeként benyújtotta a visszatérésre vonatkozó megújult uniós cselekvési tervet, és a visszaküldési eljárások hatékonyabbá tétele érdekében ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamok számára.

A Bizottság jóváhagyta a Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást állami támogatás szempontjából

2017. március 6.
A Bizottság a Paks II atomerőmű megépítésére irányuló magyarországi tervekkel kapcsolatban 2015 novemberében részletes állami támogatási vizsgálatot indított. A vizsgálat most lezárult, a Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a két új paksi nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Játékos EU óra a Kecskédi Német Nemzetiségi Általános Iskolában

2017. március 1.

2017. február 28-án Kecskédre látogattunk el a Német Nemzetiségi Általános Iskola harmadik és negyedik osztályosaihoz. A tanóra elején a kisdiákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően zsákbamacskát húztak a gyerekek, melyen 1-1 kérdést találtak az Unióról, az Unió országairól, melyek megválaszolása után boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat. Miután minden kérdés megválaszolásra került 10 csoportot alkottak a gyermekek, és minden csoport kapott egy-egy puzzle-t nevezetességekről, uniós zászlóról, stb. Mikor minden kirakódarab a helyére került, extra kérdéseket tettünk fel a bemutatott prezentációval kapcsolatban, melyért ajándékcsomag volt a jutalmuk. A játékos tanóra végén mindkét osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!