Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314
15
1617
18192021222324
25262728293031

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

4 forduló=évforduló nyereményjáték - téli forduló 4. heti kérdés

2017. december 5.

A Hónap témája: "SOTEU" Juncker elnök szeptember 13-i évértékelő beszéde - kérdéseink is ehhez kapcsolódnak! 
A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
A téli forduló 4. heti játékának beküldési határideje: 2017. december 11. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

4 forduló=évforduló nyereményjáték - téli forduló 2. heti kérdés

2017. november 22.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A téli forduló 2. heti játékának beküldési határideje: 2017. november 27. 12 óra

Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

4 for Europe - regionális középdöntő Székesfehérváron

2017. november 20.

Már hagyományként szervezi meg az EB Magyarországi Képviselete az EP Magyarországi Tájékoztatási Irodája és a magyar Europe Direct hálózat a "4 for Europe" uniós középiskolai vetélkedőt.

A régióban az első fordulóból bejutott legjobb 10 csapat mérte össze tudását Székesfehérváron szombaton, hogy ott lehessenek a decemberi kecskeméti döntőn. A küzdelem megéri, a győztes csapat egy strasbourgi tanulmányúton vehet részt, míg a 2-4. helyezett csapatok Erdélybe látogathatnak el.
A régiós döntő dobogósai:
I. RÁBA (Türr István Gimnázium és Kollégium, Pápa)
II.DLSB (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi)
III. Superficials (Thuri György Gimnázium, Várpalota)
GRATULÁLUNK MINDEN DÍJAZOTTNAK ÉS AZ ÖSSZES REGIONÁLIS VERSENYZŐNEK

Demográfiai változás és a nők részvétele a közlekedésben

2017. november 16.

A Horizon 2020 Program pályázatot hirdet a következő témában: a nők a társadalom felét adják, ugyanakkor fizikai és társadalmi jellegzetességeikből adódó speciális igényeik megfelelő mértékű feltárására még nem került sor. Ennek következtében a mobilitási lehetőségek területén egyenlőtlenség tapasztalható, amelynek alapos vizsgálatára van szükség.

4 forduló=évforduló nyereményjáték téli forduló 1. heti kérdés

2017. november 13.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A téli forduló 1. heti játékának beküldési határideje: 2017. november 20. 12 óra

Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

Az Európai Bizottság fellépése révén megerősödhet az EU vezető szerepe a tiszta üzemű gépjárművek terén

2017. november 8.

Az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművek használatára való átállás felgyorsításának elősegítése érdekében a Bizottság új uniós szintű célértékekre tett javaslatot az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan. Az új célértékeket 2025-től, illetve 2030-tól kell majd alkalmazni: 2030-tól az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának is 30%-kal kell alacsonyabbnak lennie a 2021-es szinthez képest.

Foglalkoztatás: Eredményesen működik az uniós globalizációs alap

2017. október 31.

A Bizottság a mai napon közzétette jelentését az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) 2015. és 2016. évi teljesítményéről. A jelentésből újfent kiderül, hogy az EGAA – a hatóköre és költségvetése által szabott kereteken belül – az európai szolidaritás egyik legfontosabb eszköze.

A Bizottság elfogadta 2018. évi munkaprogramját

2017. október 28.
Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédben Juncker elnök által bejelentetteknek megfelelően az Európai Bizottság a múlt héten ismertette arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miként kívánja mandátuma végéig kiteljesíteni a Juncker elnök tíz szakpolitikai prioritása területén megkezdett munkát, továbbá bemutatott egy sor előretekintő kezdeményezést Európa jövőjére vonatkozóan.

Európai beruházási terv: 50 millió euró a Romániában építendő új gázvezeték finanszírozására

2017. október 25.
A Juncker-terv támogatásának köszönhetően az Európai Beruházási Bank 50 millió euró összegben hitelt fog nyújtani a Transgaz román állami földgázszállító vállalatnak új gázvezeték megépítéséhez. A 478 kilométeres csővezeték Podişor és a bánsági Temesrékás (Recaș) között fog kiépülni. A megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA), a Bizottság európai beruházási tervének központi pillére által biztosított támogatásnak köszönhetően született meg. A projekt kiválóan példázza, hogyan támogatja a beruházási terv – a munkahelyteremtésen és a gazdaságélénkítésen túlmenően – az átfogó, stratégiai jelentőségű célok megvalósítását.
 

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Foglalkoztatás: felgyorsult a bérnövekedés, könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

2017. október 19.

A Bizottság a mai napon közzétette „A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában” című éves jelentését. A jelentés makrogazdasági szemszögből elemzi az EU munkaerőpiacát: bemutatja a foglalkoztatás és a bérek területén kirajzolódó legújabb trendeket az euróövezetre és az EU egészére vonatkozóan, és összeveti azokat az EU globális kereskedelmi partnereire jellemző tendenciákkal.

Megszűnt az európai uniós cukorkvóta

2017. október 15.

Közel 50 éves működés után, 2017. szeptember 30-án megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer, amely a legutolsó még érvényben lévő ilyen típusú mezőgazdasági intézkedés volt.

 

 

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy 2018-ig teljes körűen épüljön ki a bankunió

2017. október 11.

Az európai polgárok és vállalkozások egyaránt hasznát fogják látni, ha a Bizottság terveinek megfelelően gyorsított ütemben kiépülnek a bankunió jelenleg még hiányzó elemei. Ezáltal ugyanis elmélyül a pénzügyi integráció, és stabilabbá válik a pénzügyi rendszer. A bankuniót teljes mértékben ki kell építeni, hogy maximálisan hozzá tudjon járulni a gazdasági és monetáris unió stabilitásának és sokkokkal szembeni ellenálló képességének javításához, valamint a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez. Ezt diktálja az egységes piac egészének érdeke. Az eddig elért komoly eredményekre építve a Bizottság ma közleményt tett közzé, amelyben a Tanács kötelezettségvállalásaira alapozva nagy ívű, ugyanakkor realisztikus programot vázol fel. A program azt hivatott elősegíteni, hogy megegyezés jöjjön létre a bankunió még hiányzó elemeivel kapcsolatban.

Európai beruházási terv: további 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k

2017. október 9.

Az Európai Beruházási Alap és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál. A megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre. A megállapodás 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

2017. október 6.

A június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során ugyanúgy – vagyis többletdíj megfizetése nélkül – használhatják mobiljukat, mint otthon. A múlt héten közzétett Eurobarométer gyorsfelmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok nagy többsége ismeri és méltányolja a többletdíj nélküli roaming előnyeit. A felmérés szerint az európaiak 71%-a tudatában van annak, hogy a barangolási díjak megszűntek, 72%-uk pedig úgy látja, hogy ő maga vagy valamelyik ismerőse jól jár ezzel. A magyarok körében az arányok az uniós átlagnál is magasabbak: a magyar polgárok 78%-a tud a roamingdíjak eltörléséről, és 81%-uk tartja előnyösnek a változásokat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

2017. október 4.

A Bizottság múlt héten iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról. Az iránymutatás segítségével a tagállami hatóságok könnyebben fogják tudni meghatározni, hogy uniós jogot sértenek-e azok a vállalkozások, melyek a különböző országokban eltérő minőségben értékesítik termékeiket. Az iránymutatás felsorolja és részletesen ismerteti, milyen uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírásokat kell a hatóságoknak figyelembe venniük, amikor azt vizsgálják, eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekről van-e szó.

A teljes cikket itt olvashatja el »

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 4. hét

2017. október 3.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 4. heti játékának beküldési határideje: 2017. október 9. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A játékra itt lehet jelentkezni. 

4 FOR EUROPE - középiskolai vetélkedő

2017. szeptember 27.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,

az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és

az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

 „4 FOR EUROPE”

címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
 

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

 

A csoportok regisztrációját 2017. október 15., 12.00 óráig fogadjuk a http://europedirect.kjmk.hu (jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. 

Parlamenti kirándulás a Kölcsey Ferenc Általános iskolásokkal

2017. szeptember 26.

2017. szeptember 25-én a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola 4. és 8. osztályos tanulói utazhattak el irodánk segítségével a Parlamentbe, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő úr fogadta a csoportot, és vezette körbe a gyermekeket és kísérőiket. A képviselő úr mesélt a parlamenti munkájáról. Ezúton szeretnénk megköszönni képviselő úrnak a szívélyes fogadtatást, és a barátságos idegenvezetést! A parlamenti kirándulást előtt a gyermekek még gyertyát gyújtottak a Batthyány Örökmécsesnél, megnézték a Kossuth-téri szobrokat, köztük Tisza István szobrát. A parlamenti látogatás után pedig ellátogattak a Szabadság-szoborhoz és a Citadellához. Reméljük a gyermekek maradandó élményekkel gazdagodtak a nap során!

Az Unió helyzete 2017-ban: A nem személyes adatok szabad áramlásának Unión belüli kerete

2017. szeptember 25.

Az uniós adatgazdaságban rejlő valamennyi lehetőség kiaknázása érdekében a Bizottság javaslatot tesz a nem személyes adatok EU-n belüli szabad áramlásának új szabályozására. Az új intézkedések a személyes adatokra vonatkozó, már meglévő szabályokkal együtt Unió-szerte lehetővé teszik a nem személyes adatok tárolását és kezelését annak érdekében, hogy fokozzák az uniós vállalkozások versenyképességét és korszerűsítsék az adatszolgáltatások hatékony uniós egységes piacán nyújtott közszolgáltatásokat. Az adatlokalizációs korlátozások megszüntetése tekinthető a legfontosabb tényezőnek ahhoz, hogy az adatgazdaság a GDP-n belüli részarányát megkettőzve 2020-ig elérje a 4%-os értéket.

Az Unió helyzete 2017-ben – Iparpolitikai stratégia: Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba

2017. szeptember 22.

Szeptember 13-án Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette: „Azt akarom elérni, hogy iparunk erősebbé és versenyképesebbé váljon. A Bizottság által ma előterjesztett új iparpolitikai stratégia hozzájárul majd ahhoz, hogy iparágaink a világ élvonalában maradhassanak vagy oda kerülhessenek az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén.

A Bizottság kijelöli a digitális gazdaság méltányos megadóztatásához vezető utat

2017. szeptember 21.

z Európai Bizottság a mai napon új uniós kezdeményezést indít útnak abból a célból, hogy a digitális gazdaság méltányos és növekedésbarát megadóztatását biztosítsa. Az adóügyi keretrendszer mára már túlhaladottá vált. A hatályos adószabályok, melyeket a jogalkotók a hagyományos gazdaság igényeinek megfelelően alakították ki, alkalmatlanok olyan tevékenységek adóügyi szabályozására, amelyek egyre nagyobb mértékben immateriális javakon és adatokon alapulnak. Mindez azzal jár, hogy az Unióban működő digitális vállalkozások ténylegesen jóval kisebb adókulcs szerint adóznak, mint a hagyományos cégek.

Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás (CETA)

2017. szeptember 20.

Holnap, szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lép az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás, a CETA. A megállapodás majd csak akkor lép teljes mértékben hatályba, amikor azt – alkotmányos előírásainak megfelelően – az összes uniós tagállam megerősíti. Az EU és Kanada 2016. október 30-án írta alá a CETA-t, azután, hogy az uniós tagállamok a Tanácsban jóváhagyták a dokumentumot. 2017. február 15-én az Európai Parlament is kifejezte egyetértését, Kanada pedig 2017. május 16-án erősítette meg a megállapodást. Ez megnyitotta az utat a CETA ideiglenes alkalmazása előtt.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációja a kiskereskedelmet érintő szabályozásról

2017. szeptember 19.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Kereskedelmi Főosztálya tájékoztatást küldött, arról, hogy az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a kiskereskedelmet érintő szabályozásról.

A konzultációs kérdőív a következő helyen érhető el. 

A konzultációs kérdőív elektronikus úton történő megküldésére 2017. október 8-ig van lehetőség.

Országos rajzpályázat általános iskolások számára

2017. szeptember 18.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Mesés Európa – népmesék hősei - A népmesék szerepe Európa kulturális örökségében” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2018-as naptárába.

Bővebb információ itt. 

Demokrácia az EU-ban: javaslatok az európai politikai pártok finanszírozásának és az európai polgári kezdeményezés reformjára

2017. szeptember 18.

Az EU demokratikus legitimációjának növelése a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság egyik prioritása. Ahogyan Juncker elnök szeptember 13-án az Unió helyzetéről szóló éves beszédében bejelentette, az Európai Bizottság jogalkotási javaslatokat fogadott el az európai politikai pártok és alapítványok jogállásának és finanszírozásának módosításáról, valamint az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére.

4 forduló=évforduló tél - 3. heti feladvány

2017. november 29.

A Hónap témája: "SOTEU" Juncker elnök szeptember 13-i évértékelő beszéde - kérdéseink is ehhez kapcsolódnak! 
A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
A téli forduló 3. heti játékának beküldési határideje: 2017. december 4. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

CAMPUS MUNDI

2017. november 20.

Meghirdetésre került a 2018/2019-es tanévre vonatkozó pályázati felhívás az államközi egyezmények keretében megvalósuló részképzés kiegészítő támogatására felsőoktatási hallgatók számára.

Európai migrációs stratégia: az elért eredmények konszolidálása

2017. november 16.

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítése keretében a Bizottság a mai napon eredményjelentést tett közzé az európai migrációs stratégiáról. A közlemény bemutatja a szeptember eleje óta megtett utat, azonosítja a kiemelt figyelmet érdemlő, legfontosabb aktuális problémákat, és felvázolja, milyen további intézkedésekre van szükség a migrációkezelés területén az elmúlt években elért előrehaladás konszolidálásához.

Európa jövője: az európai oktatási térség kialakítása 2025-re

2017. november 14.

Az Európa jövőjéről folytatott vita keretében az Európai Bizottság a mai napon felvázolta elképzelését arról, hogyan lehet 2025-re létrehozni az európai oktatási térséget. A Bizottság szándéka szerint a most megfogalmazott javaslatokat az uniós vezetők át fogják tekinteni a 2017. november 17-én, Göteborgban tartandó csúcstalálkozójukon, ahol Európa szociális dimenziója mellett az oktatás és a kultúra jövőjét is megvitatják majd.

Oktatás és képzés Európában: az egyenlőtlenségek továbbra is kihívást jelentenek

2017. november 13.

Az Európai Bizottság közzétette az Oktatási és Képzési Figyelő 2017. évi kiadását, melynek tanúsága szerint a tagállami oktatási rendszerek egyre befogadóbbak és hatékonyabbak. A jelentés ugyanakkor azt is megerősíti, hogy a diákok iskolai végzettsége nagyban függ társadalmi-gazdasági hátterüktől. A Figyelő magyarországi adatokat is közöl az „Oktatás és képzés 2020” keretében megállapított hat uniós cél megvalósítása terén elért haladás kapcsán.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Az EU károsanyag-kibocsátása 23%-kal csökkent, gazdasága pedig 53%-kal bővült 1990 és 2016 között

2017. november 7.

A legújabb uniós éghajlat-politikai eredményjelentés szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 23%-kal csökkent 1990 és 2016 között az Európai Unióban. Ugyanebben az időszakban az EU gazdasági növekedése
53%-ot tett ki.

A Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a szociális jogok európai pillérét, és általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv reformjáról

2017. október 30.

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács október 23-i luxembourgi ülésén az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális miniszterei egyhangú támogatásukat fejezték ki a szociális jogok európai pillérével kapcsolatban – mindössze két évvel azután, hogy Jean-Claude Juncker elnök először említést tett erről az elképzeléséről az Unió helyzetéről szóló 2015. évi beszédében, és kevesebb mint hat hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette a pillérre vonatkozó javaslatát. A szociális jogok európai pillérét a Parlament, a Tanács és a Bizottság november 17-én, Göteborgban, a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozón fogja hivatalosan bejelenteni. Ezen túlmenően a Tanács általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályok felülvizsgálatát célzó bizottsági javaslat tárgyában.

A teljes cikket itt olvashatja el » 

2018-ban az Erasmus+ program várhatóan 2,7 milliárd euróval gazdálkodhat

2017. október 26.

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ programra vonatkozó, 2018-ra szóló pályázati felhívását. Az uniós program azt a célt szolgálja, hogy elősegítse és ösztönözze a mobilitást és az együttműködést az oktatás, a képzés, az ifjúságpolitika és a sport terén. Tekintettel arra, hogy az Erasmus+ éves költségvetése várhatóan 200 millió euróval bővülni fog, a program 2018-ban rekordszámú mobilitási és együttműködési lehetőséget kínál majd a részt vevő magánszemélyeknek és szervezeteknek Európa határain belül és kívül egyaránt. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos ennek kapcsán a következőket mondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Unió 2018-ban 2,7 milliárd eurót kíván az Erasmus+ program keretében arra fordítani, hogy kiemelten fontos oktatási projekteket támogasson, és több százezer fiatal európai számára külföldi tanulási és képzési lehetőségeket biztosítson.”

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

30 milliárd euró társadalmi kihívások kezelésére szolgáló és áttörést hozó innovatív megoldások kifejlesztésére

2017. október 23.

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, mire fordítja majd a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből rendelkezésre álló 30 milliárd eurót a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd euró jut majd az Európai Innovációs Tanács működésének beindítására, előmozdítandó a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést ígérő innovációt.

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

2017. október 16.

- Az Európai Unió valamennyi tagországában gyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra, a tagállamok közötti bérkülönbségek pedig csökkenőben vannak - állapította meg az Európai Bizottság pénteken közzétett éves jelentésében.  

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára

2017. október 13.

Az Európai Bizottság a mai napon iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.

A Bizottság az uniós hozzáadottértékadó-rendszer mélyreható reformját szorgalmazza

2017. október 10.

A hozzáadottérték-adó (Magyarországon az általános forgalmi adó, vagyis az áfa) jelentős és egyre fontosabbá váló bevételi forrás az EU-ban. 2015-ben több mint 1 billió euró összegű bevételt eredményezett, ami az uniós GDP 7%-ának felel meg. A jelenlegi rendszer azonban, mely 1993-ban átmeneti rendszerként lépett életbe, az eddigi reformok ellenére nem képes megfelelni a globális, digitális és mobil gazdaság fejlődéséből adódó kihívásoknak. Széttagolt és túlontúl bonyolult a tagállami határokon átívelő üzleti tevékenységet folytató cégek szempontjából, melyeknek száma folyamatosan bővül. További hátránya, hogy tág teret enged a csalásnak: eltérő adóelbánásban részesíti a belföldi és a tagállamok közötti tranzakciókat, és lehetővé teszi, hogy az adó megfizetése nélkül lehessen árukat és szolgáltatásokat beszerezni az egységes piacon. Az Európai Bizottság ezért javaslatokat terjesztett elő a szabályozás megreformálására, amelyek arra irányulnak, hogy a jövőben a tagállamok egyikéből a másikba irányuló áruértékesítés ugyanolyan módon legyen megadóztatva, mint az egyes tagállamokon belüli árukereskedelem.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Bizottsági kezdeményezés a tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítésére

2017. október 6.
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzés európai keretéről. Ez a kezdeményezés hozzájárul a gyakornokok foglalkoztathatóságának és személyes fejlődésének előmozdításához, és ezáltal a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, magas szintű képességekkel és képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításához is. Egy széleskörű konzultáció eredményei alapján az ajánlás 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell.

A szociális jogok európai pillére: a Bizottság tovább munkálkodik a tisztességes és kiszámítható munkaszerződések érdekében

2017. október 5.
Az Európai Bizottság további megbeszéléseket kezdett uniós szinten a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. A cél az, hogy a szerződések minden munkavállaló számára méltányosabbá és kiszámíthatóbbá váljanak. A Bizottság ki akarja bővíteni a munkaszerződésekről szóló jelenlegi irányelv hatályát, kiterjesztve azt a foglalkoztatás új formáira, például a behívás alapján alkalmazott munkavállalókra, az utalvány alapján foglalkoztatott munkavállalókra, valamint az online platformokon keresztül dolgozó munkavállalókra, hogy senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe.

Az EU beindítja új külső beruházási tervét

2017. október 4.
Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az EU új külső beruházási tervének központi elemét képező Európai Fenntartható Fejlődési Alapot. Ennek nyomán az Európai Bizottság azonnal megkezdi ambiciózus külső beruházási tervének végrehajtását, hogy ösztönözze az Afrikába és az európai szomszédságba irányuló beruházásokat és még jobban támogassa az inkluzív és fenntartható fejlődést Afrikában és az európai szomszédságban. A terv fellendíti az állami és magánberuházást, és ezáltal segít elhárítani partnerországainkban a növekedés bizonyos akadályait, valamint az illegális migráció alapjául szolgáló egyes okokat.

Schengen megerősítése és megőrzése a biztonság fokozása és az európai alapszabadságok védelme érdekében

2017. október 2.

A schengeni térség a világ legnagyobb olyan területe, amelyen belül a személyek szabadon mozoghatnak. Több mint 400 millió uniós polgár és a látogatók szabad mozgását, valamint az áruk és szolgáltatások akadálytalan áramlását teszi lehetővé. Schengen az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya, amelyet meg kell őrizni és meg kell védeni. Az Európai Bizottság ezért múlt héten intézkedésjavaslatokat terjesztett elő a schengeni térség megerősítésére.

A teljes cikket itt olvashatja el »

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 3. hét

2017. szeptember 26.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 3. heti játékának beküldési határideje: 2017. október 2. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

Karrier Expo Tatabányán

2017. szeptember 25.

Tatabányán, a Vértes Agorájában pénteken nyílt meg a Karrier Expo 2017 rendezvény, ahol 1500 álláshelyet kínálnak a térség meghatározó munkaadói. Több vállalatnál lehetőséget biztosítottak az azonnali állásinterjúkra és tesztírásra. Az állásbörzére a szervezők a fiatalokat és az álláskeresőket várták. Irodánk standjánál uniós kiadványokkal vártuk az érdeklődőket. 

Kezdetét veszi az európai sporthét: éljünk egészségesebben!

2017. szeptember 24.

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a mai napon Észtországba, Tartu városába látogatott, ahol megnyitotta az európai sporthét elnevezésű rendezvénysorozatot. A #BeActive (Mozogj) mottó jegyében immár harmadik éve meghirdetett kampány a sportot és a testmozgást hivatott népszerűsíteni az európai polgárok körében.

Kvízjáték - játssz velünk!

2017. szeptember 22.

Olvasd el Jean-Claude Juncker elnök beszédét az Unió helyzetéről (https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_hu), és válaszolj egy héten keresztül minden nap egy ehhez kapcsolódó kérdésre.
Ha az összes kérdésre helyesen válaszolsz, iPadet nyerhetsz, vagy megnyerheted a négy Kindle egyikét, rajta az európai irodalom klasszikusaival.
A kérdéseket keresd #SOTEUkviz taggel itt a fb.com/EuropaiBizottsagoldalon!
Játékszabály: http://bit.ly/2w951eH

Parlamenti kirándulás a Jókai iskolásokkal

2017. szeptember 20.

2017. szeptember 19-én a tatabányai Jókai Mór Általános Iskola 4. és 6. osztályos tanulói utazhattak el irodánk segítségével a Mezőgazdasági Múzeumba, majd ezt követően a Parlamentbe, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő úr fogadta a csoportot, és vezette körbe a gyermekeket és kísérőiket. A képviselő úr mesélt a parlamenti munkájáról, megmutatta a kedvenc helyét, mely a társalkodó, mert az itt található kézzel csomózott szőnyeg elkészítésében még a nagymamájának a testvére is részt vett :) Ezúton szeretnénk megköszönni képviselő úrnak a szívélyes fogadtatást, és a barátságos idegenvezetést! Reméljük a gyermekek maradandó élményekkel gazdagodtak a nap során!

Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszéd – Kereskedelmi javaslatcsomag: a Bizottság kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitikai kezdeményezéseket terjesztett elő

2017. szeptember 20.

Szeptember 13-án Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette: „Először is, azt akarom, hogy erősítsük meg európai kereskedelmi menetrendünket. Igen, Európa nyitott az üzleti lehetőségekre. Ám a kölcsönösség elengedhetetlen. Olyan bánásmódban kell részesülnünk, mint amilyet mi nyújtunk. A kereskedelem nem absztrakt fogalom. A kereskedelem munkahelyeket, az európai kis- és nagyvállalkozások számára nyíló új lehetőségeket teremt. Minden újabb egymilliárd euró exportbevétellel 14 000 további munkahely jön létre az EU-ban. A kereskedelem azt is jelenti, hogy normáinkat külföldön is érvényre juttatjuk, legyen szó a szociális és környezetvédelmi normákról, az adatvédelemről vagy élelmiszer-biztonsági követelményekről.”

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 2. hét

2017. szeptember 19.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 2. heti játékának beküldési határideje: 2017. szeptember 25. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A játék itt található. 

Uniós információs stand a Karrier Expo-n

2017. szeptember 18.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya a GINOP-5.1.1-15 Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt keretében Karrier EXPO-t szervez Tatabányán, melyen európai uniós kiadványokkal részt vesz a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont is.

A rendezvény helyszíne: A Vértes Agorája, Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

A rendezvény időpontja: 2017. szeptember 22. PÉNTEK, 9:00-14:00 óra

Jean-Claude Juncker: "Nem tervezem, hogy országokat arra kényszerítsek, csatlakozzanak az eurózónához"

2017. szeptember 18.
Ahogy Juncker elnök az unió helyzetét értékelő beszédében is kifejtette, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tagállamok be tudják vezetni az eurót, ha kívánják. Ezért javasolta egy eurócsatlakozási eszköz létrehozását, amely mind technikai, mind pénzügyi segítséget nyújthat számukra. A szigorú kritériumok továbbra is élnek, melyeket a tagállamoknak teljesíteniük kell az eurózónához való csatlakozás esetén – ezt az elnök a múlt csütörtöki YouTube interjújában erősítette meg. Ennek fényében az Európai Bizottság közzétette a legfrisebb adatokat azokról a tagállamokról, amelyek egyelőre nem tagjai az eurózónának, megvizsgálva, hogy jelen pillanatban mennyire felelnek meg a konvergenciakritériumoknak.