Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21
222324252627
28293031   

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal, köztük 279 magyar utazhatja be Európát

2019. január 15.

Közel 80 000 jelentkező közül több mint 14 500 18 éves fiatal részesül DiscoverEU utazási igazolványban. A résztvevők 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével.

A második forduló sikeres jelentkezői hamarosan értesítést kapnak, hogy el tudják kezdeni utazásuk szervezését. A résztvevők 2019. április 15. és október 31. között egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban, maximum 30 napon keresztül élhetnek a lehetőséggel. Utazásaik nagyrészt vasúton történnek, kivételes esetekben alternatív közlekedési eszközök igénybevételével.

Az utazási igazolvány mellé a fiatalok indulás előtt iránymutatást is kapnak, és a közösségi oldalakon előre fel tudják venni egymással a kapcsolatot. Tájékoztatást kapnak továbbá a rendelkezésükre álló különleges lehetőségekről, például a kedvezményes múzeumi és kulturális helyszínekre szóló belépőjegyekről, valamint az útitervükben szereplő városokban a helyi lakosok által szervezett tanulási lehetőségekről vagy ismerkedési alkalmakról.

Háttér-információk

A DiscoverEU könnyen és egyszerűen elérhető, kötetlen formájú utazási élményt kínál egyedül vagy kis csoportokban utazó, akár hátrányos helyzetű fiatalok számára. Segítségével a 18 éves utazók megismerhetik Európa kulturális örökségét és sokszínűségét, kapcsolatba kerülhetnek más fiatalokkal és megélhetik európai identitásukat. A kezdeményezés 2018 júniusában indult az Európai Parlament előkészítő intézkedésre tett javaslatára, és a 2018-as költségvetése 12 millió eurót tett ki. Az első pályázati fordulóban mintegy 15 000 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy beutazza Európát. 2019-re az Európai Parlament 16 millió eurós keretet hagyott jóvá a DiscoverEU céljaira. A Bizottság 2019 nyarára tervezi a következő pályázati forduló elindítását. A konkrét dátumok és a további információk kellő időben meg fognak jelenni az Európai Ifjúsági Portálon.

2018 májusában az Európai Bizottság a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra szóló költségvetés keretében 700 millió euró elkülönítését javasolta a DiscoverEU kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatal előtt nyílik meg ez a lehetőség.

A Bizottság célja, hogy a DiscoverEU programot még értékesebb és még szélesebb kört érintő tanulási élménnyé tegye az európai fiatalok számára. Ennek érdekében arra törekszik, hogy fokozza, illetve a fiatalok részéről mutatott érdeklődés, valamint az utazók és a legfontosabb érdekelt felek visszajelzései alapján még tovább javítsa a program hatását.

Forrás: ec.europa.eu

Az euró 20. születésnapját ünnepli

2019. január 9.

Az euró, Európa közös valutája, 2019. január 1-jén ünnepli 20. születésnapját. Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1999. január 1-jén 11 uniós ország útjára indította az eurót, a közös valutát, és az Európai Központi Bank keretében közös monetáris politikát vezetett be.

Románia átvette az Európai Unió soros elnökségét

2019. január 3.

Január 2-tól hat hónapon át Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a tisztséget Ausztriától vette át.

Európai beruházási terv: 200 millió eurós hitel a budapesti repülőtér bővítésére

2018. december 18.

Az Európai Beruházási Terv (vagy Juncker-terv) központi eleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által támogatott EIB hitel segítségével a Budapest Airport folytathatja nagyléptékű infrastrukturális fejlesztéseit, különös tekintettel a terminál létesítmények és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra jelentős bővítésére.

Nincs többé különbség az unióban a netes rendelések között

2018. december 12.

Tavaly az európaiak 57 százaléka vásárolt a neten, harmaduk egy másik európai uniós ország kereskedőjétől szerette volna beszerezni a kívánt terméket. Ez azonban nem mindig sikerült, a magyarok gyakran szembesültek azzal, hogy nem fogadják el a rendelésüket. Mostantól ez valószínűleg másképp lesz.

Brexit: a Bizottság és az Egyesült Királyság tárgyalóküldöttsége megegyezésre jutott a kilépésről rendelkező megállapodásról

2018. november 27.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság tárgyalóküldöttségei az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti kilépési megállapodás összes elemét illetően megegyezésre jutottak, és azokat véglegesítették a maguk szintjén. A tárgyalóküldöttségek tagjai az EU és az Egyesült Királyság közötti viszonyrendszer jövőjéről szóló politikai nyilatkozat vázlatát is elfogadták. 

Közelebb hozni az EU-t a polgárokhoz – a Bizottság idén is pályázatot hirdet az Altiero Spinelli-díj elnyerésére

2018. november 19.

A díj olyan pályamunkákat jutalmaz, amelyek elősegítik, hogy a polgárok jobban megismerjék az Európai Uniót, és kedvet kapjanak a demokratikus folyamatokban való részvételhez. Az idei pályázat középpontjában a fiatalok és az őket érdeklő témák állnak.

A Bizottság új eszközt indít az iskolákban a digitális oktatás és tanulás támogatására

2018. november 12.

Az Európai Bizottság bemutatta azt az új eszközt, amelynek az a feladata, hogy segítse az EU-ban, valamint Oroszországban, Grúziában és Szerbiában található valamennyi iskolát annak felmérésében, hogy miként használják a digitális technológiákat az oktatás és a tanulás terén.

MKIK EU HÍRLEVÉL 2018. október 25. 2018/15. szám

2018. október 25.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2018/15. szám).

A Fókuszban az Unió rovatukban az „EU-Szingapúr kereskedelmi megállapodás”címmel készítettek összefoglalót. 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/15. szám.

 

MKIK EU HÍRLEVÉL 2018. október 18. 2018/14. szám

2018. október 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2018/14. szám).

A Fókuszban az Unió rovatunkban a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2018 - miről szavaztak a vállalkozók?”címmel készítettünk összefoglalót. 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/14. szám.

 

Országos rajzpályázat általános iskolások számára

2018. október 9.

Az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Természeti kincseink határainkon innen és túl - Hogyan óvjuk meg Európa sokszínű természeti világát?” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodájának 2019-es naptárába.

MKIK EU Hírlevél 2018/13. szám

2018. szeptember 27.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2018/13. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban „Régiók és városok európai hete 2018” címmel készítettekk összefoglalót.

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/13. szám.

MKIK EU hírlevél 2018/12. szám

2018. szeptember 14.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2018/12. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban „Az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodásban rejlő gazdasági lehetőségek”címmel készítettek összefoglalót.

 

#EUandME FIATAL FILMRENDEZŐK VERSENYE

2018. szeptember 14.

Szeretnéd elmondani az #EUandME történetedet? Úgy gondolod, hogy képes lennél megírni és megrendezni egy rövidfilmet egy neves európai rendező segítségével? Szeretnéd látni, hogyan valósul meg az ötletedet a filmvásznon? Ha igen, akkor indulj az #EUandME Fiatal Filmrendezők Versenyén!

A filmnek kapcsolódnia kell az #EUandME kampány öt témakörének - mobilitás, fenntarthatóság, képzés és vállalkozás, digitális szolgáltatások, jogok – egyikéhez.

Öt szerencsés nyertes mindegyike 7.500 Euró támogatásban részesül a megálmodott film elkészítéséhez.

A versenyben 18 és 35 év közötti filmrendezők vehetnek részt egy-egy rövidfilmötlettel. 

Bővebb információt ide kattintva olvashat.

Európa Sátor a Kecskédi Lovasnapon

2018. augusztus 15.

EU sátorral, Unióval kapcsolatos kiadványokkal, tájékoztató anyagokkal, gyermekeknek szóló játékos feladatokkal, színezőkkel, ingyenes ugrálóvárral várjuk a kilátogató családokat..
Felnőtteknek EU totóval is készülünk, melynek fődíja (országos sorsoláson!) egy 2 fő részére szóló 4 napos utazás Máltára.
A rendezvényen bőséges programot tartogat kicsiknek és nagyoknak, melyről részletesen itt olvashatnak.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Európa sátor a Bokodi Falunapon

2018. július 24.

Európa Sátor 2018. július 28-án a Bokodi Falunapon. 13 órától kirakóval, ügyességi játékokkal, ajándékokkal készülünk. Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Európa Sátor a Kocsitoló Fesztiválon

2018. július 17.

2018. július 15-én az EU roadshow keretein belül Kocsra látogattunk. Az EU sátor mellett ingyenes ugrálóvárral vártuk az apróságokat. Sátrunkban kiadványokkal, totóval fogadtuk az érdeklődő felnőtteket. A gyermekek részére játékos feladványokkal, ügyességi játékokkal, uniós kirakóval készültünk. Jutalomként apró ajándéktárgyak várták a gyermekeket. A regionális EU Totó helyi nyertese, Szabó Alexandra részt vehet az országos fődíj sorsoláson, amely egy kétszemélyes máltai utazás. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk! A rendezvényen készült képek megtekinthetők facebook oldalunkon.

A Bizottság nyilvános konzultációt indít az óraátállításról

2018. július 10.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a nyári és a téli időszámításról, és az ezekkel kapcsolatos óraátállításról. Az európai polgárok és az érdekelt felek online konzultáció keretében juttathatják kifejezésre a témával kapcsolatos véleményüket. Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni. A konzultáció részét képezi a nyári időszámításról szóló uniós irányelv kiértékelésének, melyet a Bizottság nemrégiben kezdeményezett. A kiértékelés arra keresi a választ, szükség van-e a szabályok módosítására.

12 millió euró támogatás 242 innovatív kkv-nak, köztük 5 magyar cégnek

2018. július 6.

A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban Az ún. kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás összege projektenként 50 000 eurót tesz ki. A legutóbbi pályázati fordulón 2149 pályázat érkezett be, közülük választotta ki a független szakértőkből álló zsűri a kedvezményezett kkv-kat, köztük 5 magyar céget: BioBlocks (Budapest), NEWITY Kft (Budapest), Nutripharma Hungaria (Budapest), Organochem (Budapest), Medika (Sopron).

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

EU Sátor a Nemzetiségi és Sörfesztiválon, Környén!

2018. július 4.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2018. július 7-én a 27. Nemzetiségi és Sörfesztiválon, Környén az EU sátornál. Gyermekeknek játékokkal, színezőkkel készülünk, a felnőtteket EU totóval, fővároskeresővel, kiadványokkal várjuk.

Nemzetközi Duna Nap Lábatlanon - EU sátorral

2018. július 2.

2018. június 30-án Lábatlanra látogattunk, a Duna Napra.Az Európa Sátornál EU totó, fővároskereső, színezők, arcfestés várta a gyermekeket.

Termékbiztonsági vállalás a veszélyes termékek eltávolításáért

2018. június 28.

A mai napon négy nagy online cég – az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az eBay és a Rakuten-France – kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben gyorsabban távolítják el online piacterükről az általuk értékesített veszélyes termékeket.

2021–2027-es uniós költségvetés: 1,26 milliárd euró az Európai Szolidaritási Testület megerősítéséért

2018. június 22.

A következő hosszú távú uniós költségvetés egyik elemeként az Európai Bizottság új program életbeléptetését javasolja az Európai Szolidaritási Testület 2020 utáni működtetésére vonatkozóan. A javaslat értelmében a testület a 2021–2027-es időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat majd. A cél az, hogy bővüljön a kezdeményezés keretében igénybe vehető lehetőségek köre.
Az új program révén 2021 és 2027 között legalább 350 000 fiatal kap lehetőséget arra, hogy – önkéntesként, gyakornokként vagy munkavállalóként – segítséget nyújtson a rászorulóknak. A kezdeményezés a testület fennállásának első éveiben elért eredményekre fog támaszkodni. Az EU egyetlen program keretében nyújt majd részvételi lehetőséget a különböző szolidaritási tevékenységekben részt vállalni kívánó fiataloknak.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2021–2027-es uniós költségvetés: több pénz segíti majd az EU erőteljes globális szerepvállalását

2018. június 17.

A 2021-2027-es költségvetésre vonatkozó javaslata lényeges egyik elemeként az Európai Bizottság a külső uniós tevékenységekre fordítható költségvetési keret tekintetében is változtatásokat szorgalmaz. Azt javasolja, hogy az EU emelje 123 milliárd euróra ezeknek a forrásoknak az összegét, egyszerűsítse nagymértékben a keret szerkezetét, egyúttal pedig tegye rugalmasabbá és hatékonyabbá a külső tevékenységek végrehajtását szolgáló költségvetést, hogy az alkalmasabbá váljon napjaink globális kihívásainak kezelésére.
A külső tevékenységekre vonatkozó költségvetési keret lesz majd a legfőbb eszköze annak, hogy az EU támogassa a partnerországoknak a fenntartható fejlődést, a stabilitást, a demokrácia megszilárdítását, a társadalmi-gazdasági fejlődést és a szegénység felszámolását szolgáló politikai és gazdasági átalakulását. Lehetővé teszi továbbá, hogy az EU a jövőben is humanitárius támogatást nyújtson világszerte.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2021–2027-es uniós költségvetés: 9,2 milliárd euró Európa első digitális programjára

2018. június 15.
A 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés új elemeként az Európai Bizottság javaslatot tett az első Digitális Európa program létrehozására. A javaslat értelmében a program 9,2 milliárd eurót fordít majd a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére az EU nemzetközi versenyképességének fokozása, valamint stratégiai digitális kapacitásainak továbbfejlesztése és megerősítése érdekében. A Bizottság javaslata a következő öt területre összpontosít: szuperszámítógépek, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, digitális készségek, valamint a digitális technológiák széles körű használatának biztosítása a gazdaságban és a közszférában.

Nyilvános konzultáció indul a nők és férfiak egyenlő bérezését biztosító uniós szabályokról

2019. január 14.

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indít, hogy felmérje, milyen hatást gyakorolnak az európai uniós jogszabályok a nők és a férfiak egyenlő bérezésének tekintetében. Az uniós szerződések rögzítik az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét, az uniós jogszabályok pedig tiltják a nemi alapon történő közvetlen és közvetett megkülönböztetést. A nyilvános konzultáció révén a Bizottság a polgárok, a hatóságok, a szociális partnerek, a civil társadalmi szervezetek és a kutatók véleményét, tapasztalatait és észrevételeit kívánja megismerni. Célja, hogy feltárja, milyen módon lehet hatékonyabban érvényre juttatni az egyenlő bérezés alapelvét, melyet a nemek közötti egyenlőségről szóló uniós irányelv és a díjazás átláthatóságáról szóló 2014. évi bizottsági ajánlás is rögzít. A konzultációban április 5-ig lehet részt venni az interneten elérhető kérdőív kitöltésével.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).

Az online kérdőív itt található.

Forrás: ec.europa.eu

Bolgár és olasz kulturális fővárosa lesz idén Európának

2019. január 3.

Plovdiv és Matera lesz Európa Kulturális Fővárosa az idén.

A bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera lesz idén Európa két kulturális fővárosa – tudatta friss közleményében az Európai Bizottság.

A műanyag jövője

2018. december 28.

Az évi több millió tonnányi műanyagnak csak kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra. A többi megy a szemétbe, elégetik vagy az óceánokban végzi.

MKIK EU Hírlevél 2018/18. szám

2018. december 13.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

A Fókuszban az Unió rovatban „Az Európai Bizottság 2019. évi munkaprogramja” címmel készítettek összefoglalót.

 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/18. szám.

2800 európai -ebből 91 magyar- település nyert el WiFi4EU-utalványt

2018. december 10.

Az Európai Bizottság a mai napon kihirdette az első – november 7. és 9. között lezajlott – WiFi4EU-pályázati felhívás eredményét. A Bizottság 2 800 települést választott ki, melyek egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványt kaptak. A pályázati felhívás teljes költségvetése 42 millió euró volt. A kiválasztott települések a támogatást wifipontok létrehozására használhatják a közösségi élet színterein (városházákon, közkönyvtárakban, múzeumokban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken).

MKIK EU Hírlevél 2018/16. szám

2018. november 20.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2018/16. szám). 

A Fókuszban az Unió rovatban az „EU-Vietnam kereskedelmi megállapodás”címmel készült összefoglaló. 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/16. szám.

MEGHÍVÓ - Európa a polgárokért disszeminációs konferencia

2018. november 14.

Szeretettel vár minden érdeklődőt a Tempus Közalapítvány 2018. november 21-én rendezendő Európa a polgárokért program„Európa újragondolva – Az Európa a polgárokért program pályázóinak szemével” című disszeminációs konferenciájára!

A rendezvény célja, hogy a széles közönséggel is megismertesse a projektekben zajló munkát, megosztva a mások számára is értékes eredményeket és tapasztalatokat. 

A konferenciára önkormányzatok, civil szervezetek, oktatási intézmények, önkéntességgel foglalkozó szervezetek képviselőit, valamint az európai uniós kérdések iránt érdeklődő aktív polgárokat várják.

A rendezvényen való részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztráció a Tempus Közalapítvány honlapján található online jelentkezési lapon végezhető el, a rendezvények menüpont alatt:
https://tka.hu/rendezveny/10627/europa-ujragondolva-az-europa-a-polgarokert-program-palyazoinak-szemevel

 

DiscoverEU: 12 000 további ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát

2018. november 6.

Az Unió 18 évesei 2018. december 11-ig pályázathatnak ingyenes jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák Európát. A DiscoverEU első pályázati fordulójának köszönhetően több ezer fiatal építhetett valódi közösséget Európa-szerte. A közösségi média révén kapcsolatba kerülő résztvevők, akik korábban nem ismerték egymást, csoportosan utaztak városról városra vagy látták vendégül egymást.

2019-ben még több forrás az Erasmus+ programban

2018. október 25.

Megjelent az Erasmus+ 2019-es pályázati felhívása: az EU 3 milliárd eurót fordít a fiatal európaiak támogatására.

2018-hoz képest várhatóan 300 millió euróval, azaz 10%-kal több pénzügyi támogatás jut 2019-ben az Erasmus+ számára.

 

Juvenes Translatores 2018

2018. október 15.

Idén is meghirdeti iskolásoknak a Juvenes Translatores fordítási versenyt az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága. A versenyre európai uniós iskolák jelentkezését várják. Minden iskola legalább két, legfeljebb öt tanulót nevezhet. A versenyt 2018. november 22-én rendezik meg minden iskolában.

Regisztrációs határidő: 2018. október 20.

"Európa és mi" rendezvény

2018. október 3.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Európai Parlament Szlovákiai Kapcsolattartó Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Bizottság Szlovákiai képviselete tisztelettel meghívja Önt a  Párbeszéd a polgárokkal: „Európa és mi” - beszélgetés az Európai Unió jövőjéről című rendezvényre.
Résztvevők:
Schöpflin György európai parlamenti képviselő,
Škripek Branislav európai parlamenti képviselő,
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője,
Miko Ladislav, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének vezetője.

Időpont: 2018. október 8. 10:0012:00
Az esemény helyszíne:
a Selye János Egyetem Konferenciaközpontjának aulája,
Komárom, Vársor u. 2. (Hradná 2, 945 01 Komárno)
A rendezvényt szlovák és magyar nyelven tartjuk, szinkrontolmácsolással.

Jelentkezni az info@kemkik.hu email címen vagy ide kattintva lehet.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! 2018– Kutass! Filmezz! Utazz!

2018. szeptember 18.

A 2018 májusi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Az osztályok legfeljebb két perc hosszúságú, ötletes, videómegosztó oldalra feltöltött kisfilmmel pályázhatnak.

A videó témája: európai parlamenti választások 2019-ben.

4 FOR EUROPE - középiskolai vetélkedő

2018. szeptember 14.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

„4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok és felkészítő tanáruk jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

Részleteket ezen a linken olvashat.

Európa Sátor a Kecskédi Lovasnapon

2018. szeptember 4.

Irodánk már harmadik éve tett eleget a Kecskédi Lovas Baráti Kör kedves meghívásának, hogy Európa Sátorral vegyen részt az általuk szervezett Kecskédi Lovasnapon. Szeptember 1-jén a felnőtteket EU totóval, a gyermekeket ügyességi játékokkal, ingyenes ugrálóvárral és apró ajándékokkal vártuk információs sátrunknál. Szerencsére az idő is kedvezett nekünk ahhoz, hogy egy tartalmas és mozgalmas napot tölthessünk el együtt. Köszönet a szervezőknek, és minden kedves résztvevőnek, aki meglátogatta sátrunkat. Reméljük jövőre is ismét itt lehetünk!

MKIK EU Hírlevél 2018/11

2018. augusztus 8.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2018/11. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Az osztrák EU soros elnökség prioritásai”címmel készítettünk összefoglalót. A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2018/11. szám.

Európa sátor a Kecskédi Anna-Napi Búcsún

2018. július 24.

Kedves meghívásnak teszünk eleget 2018. július 29-én, Kecskéden építjük fel az Európa Sátrat az Anna Napi Fesztivál-és Búcsú rendezvényen. Az érdeklődők részére kirakóval, ügyességi játékokkal készülünk, apró ajándékokért lehet majd nálunk játszani. A színpadon szuper programok szórakoztatják a látogatókat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nyilvános konzultáció a nyári és téli időszámításról

2018. július 10.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a nyári és a téli időszámításról, és az ezekkel kapcsolatos óraátállításról. Az európai polgárok online kérdőív segítségével mondhatják el a témával kapcsolatos véleményüket 2018. augusztus 16-ig. 

A kérdőív letölthető ide kattintva

Európa Sátor a Környei Sörfesztiválon - 2018. július 7.

2018. július 9.

2018. július 7-én Környére látogattunk el, ahol a Sörfesztiválon állítottuk fel az Európa Sátrat. A kicsiknek zsákbamacskával kedveskedtünk, a nagyoknak és a felnőtteknek pedig fővároskeresőt, EU totót állítottunk össze. A sátornál ingyenes EU kiadványokhoz juthattak az érdeklődők.

Fotóalbumhoz kattintson ide. 

Kiváló Közútbiztonságért díj: magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

2018. július 5.

Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. Az elismerést hatan vehették át olyan innovatív és mások számára például szolgáló kezdeményezésekért, melyek elősegítik, hogy javuljon a közúti közlekedésbiztonság, és kevesebben veszítsék életüket az európai közutakon. A díjazottak között idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén. Magyarországon rendkívül sokan közlekednek kétkerekű járművekkel (kerékpárral, mopeddel vagy motorkerékpárral), és közülük egyre többen szenvednek balesetet a közutakon. A „Kétkerekű suli” elnevezésű program ezt a tendenciát hivatott megállítani és megfordítani. Az élethosszig tartó tanulás koncepciójára épülő kezdeményezés keretében a program interaktív képzéseket biztosít tapasztalt gépjárművezető-oktatók közreműködésével. A tanulók a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is próbára tehetik veszélyhelyzet-szimulációs gyakorlatok során.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európa Sátor a XX. Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon!

2018. július 4.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel vár a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont csapata 10 órától 17 óráig Kocson, a XX. Kocsitoló Fesztiválon! 
Az Európa sátornál Unióval kapcsolatos kiadványok, tájékoztató anyagok érhetők el. A gyermekeket játékos feladatokkal, színezőkkel, ingyenes ugrálóvárral várjuk. 
Felnőtteknek EU totó, melynek fődíja (országos sorsoláson!) egy 2 fő részére szóló 4 napos utazás Máltára.

Új uniós szabályok: hatékonyabb védelem idén nyártól a turisták számára

2018. július 2.

Július 1-jétől szigorúbb fogyasztói jogszabályok védik a szervezett utazásokat foglaló nyaralók érdekeit. Az új szabályok nemcsak a szervezett társasutazásokra vonatkoznak, hanem azokat a fogyasztókat is védik, akik a kombinált nyaralás más formáit veszik igénybe, így például testreszabott utazási csomagot vásárolnak, vagyis egyazon online vagy offline értékesítési helyen igényeik szerint választják ki az utazási csomag különböző elemeit. Az új szabályok ezenfelül az ún. „utazási szolgáltatásegyüttesek” esetében is védelmet biztosítanak, amikor is az utazó egyazon értékesítési helyen, ám külön helyfoglalási eljárások révén vásárol utazási szolgáltatásokat, illetve amikor az utazási szolgáltatás egy bizonyos honlapon történő lefoglalását követően ajánlatot kap arra, hogy egy másik honlapon egyéb szolgáltatást foglaljon le.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Nemzetközi Duna Nap - Lábatlan, 2018. június 30.

2018. június 26.

Ünnepeljük együtt a Dunát, melynek városunkhoz tartozó partja egyre többször ad otthont a természetbe vágyók programjainak. 
E nap alkalmat ad arra, hogy együtt mutassuk meg, milyen fontos nekünk a Duna és lakókörnyezetünk természeti értékeinek megőrzése. 
Az Európa Sátornál EU totó, fővároskereső, színezők, arcfestés várja a gyermekeket. 

Eurobarométer felmérés: az uniós polgárok a korábbiaknál jobban bíznak az EU-ban és optimistábbak a jövőt illetően

2018. június 18.

A június14-én megjelent 2018. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az európaiak többsége kedvezően ítéli meg a gazdasági helyzetet és optimista a jövőt illetően. Növekszik az EU-ba vetett bizalom, és soha nem volt még ilyen magas a gazdasági és monetáris unió támogatottsága. Egyre többen érzik úgy, hogy javukat szolgálják a főbb uniós szakpolitikák, és a polgárok többsége pozitívan vélekedik az EU-ról. 2004 óta most a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy számít a véleményük.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2021–2027-es uniós költségvetés: 1,26 milliárd euró az Európai Szolidaritási Testület megerősítéséért

2018. június 15.

A következő hosszú távú uniós költségvetés egyik elemeként az Európai Bizottság új program életbeléptetését javasolja az Európai Szolidaritási Testület 2020 utáni működtetésére vonatkozóan. A javaslat értelmében a testület a 2021–2027-es időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat majd. A cél az, hogy bővüljön a kezdeményezés keretében igénybe vehető lehetőségek köre.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát

2018. június 14.

Az utazni vágyó 18 éves fiatalok június 26-án déli 12 óráig pályázhatnak jegyekre a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós ország állampolgárai, és utazásukat idén nyárra tervezik. A sikeres jelentkezők lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék az európai kontinenst, megismerkedjenek Európa sokszínűségével és kulturális gazdagságával, valamint új barátokra leljenek. Az utazás azt is elősegíti, hogy a fiatalokban megerősödjön az európai identitástudat.
A DiscoverEU keretében a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal (max. öt fő) utazhatnak, alapesetben vonattal, de különleges esetekben más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetekben – repülőgépet is. Mivel 2018 a kulturális örökség európai éve, az utazók számos, Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen is részt vehetnek majd.

A teljes cikket itt olvashatja el »