Üdvözöljük a

Be-és kijelentkezés

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21
222324252627
28293031   

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Be-és kijelentkezés

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. március 20.

Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). (A hazatérést ugyanennél a szervnél kell bejelenteni.). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki.

Egészségügyi ellátás

Főszabályként elmondható, hogy abban a tagállamban vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátás igénybevételére, ahol a járulékokat fizetjük. Egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, mivel az uniós szabályok szerint senki nem lehet egyszerre két tagállamban biztosított.

Amennyiben egy magyar állampolgár egy másik uniós tagállamban dolgozik, ott is biztosított, az adott tagállamban veheti igénybe a teljes körű egészségügyi ellátásokat. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételéhez abban az EU tagállamban, ahová kitelepül, nincs szüksége az Európai Egészségbiztosítási Kártyára.

Az egészségügyi ellátás általános szabályozásáról bővebben az alábbi oldalakon olvashat:

http://www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152

http://www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=127

 

Kijelentkezés Magyarországon

Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). (A hazatérést ugyanennél a szervnél kell bejelenteni.). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki.

Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. Az egyik a bejelentett (állandó) lakóhelye, melynek nincs elévülési ideje; a másik a tartózkodási (ideiglenes) lakóhelye, amelyhez a lakcímkártyát Magyarországon minden esetben 5 évre adják ki.

Abban az esetben, ha valaki csak ideiglenesen, pl. munkavállalás miatt költözik át egy másik tagországba, az önkormányzati hivatalnál az „Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése” című adatlapot kell kitöltenie. Az eljárás során szükség lesz személyi igazolványra és a lakcímkártyára. Ilyen esetben a külföldre utazó magyar állampolgárokat nem törlik a magyar lakcímnyilvántartásból, de itthoni lakcímük kint tartózkodásuk ideje alatt tartózkodási (ideiglenes) lakóhellyé módosul.

A kinti tartózkodás során az adott tagállam tartózkodásra, lakcímlétesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A kint létesített állandó lakcímet nem szükséges Magyarországon bejelenteni.

Amennyiben a magyar állampolgár véglegesen kíván áttelepülni Magyarországról egy másik tagállamba, állandó lakcímét főszabályként törlik a nyilvántartásból. Ugyanakkor külföldön élő magyar állampolgárként kinti lakcímét köteles bejelenteni a magyar lakcím-nyilvántartónak. Lehetőség van azonban az itthoni lakcím megtartására is, ha magyarországi lakcímét ideiglenes lakcímként, a másik tagállamban létesített állandó lakcímét pedig külföldi lakcímként jelenti be a hazai lakcímnyilvántartásba.

Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá, s így magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számuk passzívvá válik. A lakóhely elhagyásáról a népesség nyilvántartó csoport értesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP). Az OEP tájékoztatása szerint érdemes a nyilvántartó által kiállított igazolást, valamint a TAJ kártyáját személyesen vagy postai úton eljuttatni a (korábbi) lakóhelye szerinti illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

A megyei Egészségbiztosítási Pénztárak elérhetőségét az alábbi oldalon olvashat:

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,32912&_dad=portal&_schema=PORTAL

Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen hagyja el az országot, személyi jövedelemadójának soron kívüli megállapítását egy e célra kiállított nyomtatvány benyújtásával igényelheti.

A nyomtatvány benyújtása után az APEH elkészíti az adóbevallását, amelyhez a szükséges dokumentumokat el kell juttatni az APEH területileg illetékes kirendeltségéhez.

Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége.

 

További információt az alábbi oldalon olvashat:

http://ec.europa.eu/youreurope/nav/hu/citizens/working/before-moving/index.html

 

Kormányzati portál: www.magyarorszag.hu (ügyleírások hivatali eljárásokról)

 

APEH: www.apeh.hu, Központi Tájékoztatási Osztály kék száma: 06-40-42-42-42, 06 1/428 5301

Országos Egészségbiztosítási Pénztár: www.oep.hu, Információs vonal: 06-40 200-347

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (Nyilvántartó): www.nyilvantarto.hu

http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=14

 

Forrás: EUvonal | www.euvonal.hu