Üdvözöljük a

Bakonyszombathelyen és Nagyigmándon jártunk

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011
12
13141516
17181920212223
24252627282930
31      

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Bakonyszombathelyen és Nagyigmándon jártunk

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. november 25.

November 7-én a bakonyszombathelyi Benedek Elek általános iskola tizenöt végzős diákjának, majd november 12-én a nagyigmándi Pápay József negyvennégy tanulójának tartottunk pályaorientációs osztályfőnöki órát.

Kovalcsik Simon Adrien a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának pályatanácsadó munkatársa és Steindl Balázs a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója az óra első felében a pályaválasztás fontos lépéseiről, az üzemlátogatásokban rejlő lehetőségekről és tapasztalatairól adtak tájékoztatást. Bemutatásra kerültek azok az eszközök, amelyek segítséget nyújthatnak a pályaválasztásban. Szó esett a megyénkben lévő hiányszakmákról, az iskolarendszer változásairól, valamint a különböző pályaválasztást segítő honlapokról.  Steindl Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy ma már sokszor nem elég egy diploma megszerzése, ezért azt javasolta, ha valaki késztetést érez arra, hogy szakmát tanuljon, akkor azt bátran tegye meg, hiszen nagyon fontos, hogy „több lábon álljon” az ember. Ráadásul számos példa van rá, hogy egy jó szakember többet keres, mint egy több diplomás ember.

Az előadást követően szabadidős kérdőívet töltöttek ki a tanulók, amelynek segítségével egy világosabb képet kaptak arról, hogy az érdeklődési körük alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulniuk. Közösen értékeltük ki a kérdőíveket, melynek során az is kiderült, hogy döntő többségben olyan eredmények születtek, ami megfelelt a gyerekek jövőbeni terveivel.

Az óra végén a kérdésekre is választ kaptak a gyerekek, és figyelmükbe ajánlottuk az üzemlátogatásokat, melynek úti költségét a kamara teljes mértékben támogat, a szülőknek, iskolának nem kerül pénzébe, ráadásul rengeteg tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek ezen „szakmatúrák” során.

 

Steindl Balázs

pályaorientációs tanácsadó