Üdvözöljük a

A Tatabánya-Esztergom járműipari térséget fejlesztő társaság alakult Esztergomban

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2627282930 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

A Tatabánya-Esztergom járműipari térséget fejlesztő társaság alakult Esztergomban

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. február 8.

Esztergomban megalakult szerdán a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft., a társaság alapítói Esztergom és Tatabánya önkormányzata, az Edutus Főiskola , a megyei önkormányzat, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamara.

Dr. Völner Pál, Esztergom országgyűlési képviselője elmondta, a kormány határozatban jelölte ki a Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari övezetet és olyan beruházásokkal is támogatja a térség erősödését, mint például Esztergom összekötése az M1-es autópályával.

 

A képviselő hozzátette, a fejlesztő társaság indulhat a hamarosan megjelenő Ginop pályázatokon és az alapítók közötti együttműködés segíthet megőrizni Komárom-Esztergom megye versenyelőnyét.

 

Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, Komárom-Esztergom megye 2016-ban az országos rangsorban második helyen állt az egy lakosra jutó beruházási érték tekintetében.

 

A gazdasági teljesítmény felét az autóipar eredményei tették ki, ezen cégek súlyát mutatja, hogy megye ötven legnagyobb árbevételű vállalatából 15 az autóiparban tevékenykedik, a lista élén az esztergomi Suzuki áll.

 

„Ez a szervezet a térség gazdaságfejlesztésének katalizátora kíván lenni, elősegíti új vállalatok letelepedését, valamint támogatja a megyei autóipari és beszállító cégek fejlesztési törekvéseit, illetve a térség kisvállalkozóit bekapcsolja a nagyvállalati termelési láncolatokba” - mondta a kamara elnöke, majd hozzátette; a szervezet céljai között szerepel a járműiparhoz és a mechatronikához kapcsolódó felsőoktatás és a duális képzés fejlesztése.

 

„Ez a szövetségkötés arról szól, hogy továbbra is Komárom-Esztergom megye legyen az ország egyik legsikeresebb megyéje. A további fejlődéshez keresnünk kell azt a lehetőséget, amivel jobbak, többek tudunk lenni az ország más részeinél” - emelte ki köszöntőjében a szerződés aláírása előtt Schmidt Csaba,Tatabánya polgármestere.

 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhely a Modern városok programban a gazdaság fejlesztését jelölte meg legfőbb célként, melybe beletartozik a műszaki felsőoktatás létrehozása, a szakképzés fejlesztése és egy olyan automatizálási központot kialakítása Tatabányán, mely az autóipari beszállítók mellett más iparágakat is kiszolgálhat.

 

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere Komárom-Esztergom megye számára „jelentős gazdaságpolitikai tőké”-nek nevezte az együttműködést és elmondta, hogy a partnerek szövetsége a felvidéki magyar közösség jelentős részét is erősíti.

 

Az aláírás előtt a megjelenteket köszöntötte Bencsik János országgyűlési képviselő, Dr. Jandala Csilla az Edutus Főiskola vezetője, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató helyettese.