Üdvözöljük a

Életszerűbb legyen! - Az iparkamara kéri az ÁFA-törvény módosítását

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
1516
17
18192021
22232425262728
293031    

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Életszerűbb legyen! - Az iparkamara kéri az ÁFA-törvény módosítását

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. július 11.
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma, 2017. július 4-én tartott ülésén a vendéglátás legfontosabb kérdéseit tárgyalta. A területi kamarák képviselőit a NAV illetékes osztályvezetője szakszerűen tájékoztatta a vendéglátás Áfa változásairól, a 2017. évi tapasztalatokról, az egyes anomáliák értelmezéséről és a 2018-tól tervezett tovább csökkentés (5%) várható hatásáról. 
 
A Kamara szakembereinek véleménye, hogy a kedvezményes Áfa - az alkoholos italok kivételével - a vendéglátás egészére vonatkozzon,beleértve a catering és közétkeztetés szolgáltatást is. Erre a 2006/112 EK irányelv végrehajtási rendelete lehetőséget ad, ezért a Kamara kéri és javasolja az ÁFA törvény életszerű módosítását. 
A Kollégium tárgyalta a kötelező szervizdíj bevezetésének kérdését is, ami egyik eszköze lehet az ágazat további fehérítésének, az égető munkaerőhiány részbeni orvoslásának, ezáltal a turizmus versenyképessége javításának.
A vélemények, az egyes térségek turisztikai frekventáltsága, az ott jelentkező kereslet különbözősége miatt megoszlottak. A szakemberhiány megoldása azonban nem tűr halasztást, ezért a területi kamarák, - mint az ágazat összes szereplőjére rálátással bíró köztestület,- felmérik a szervízdíj bevezetésének hatását, annak fogadtatását az érintett vállalkozások körében. Ennek birtokában az MKIK egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel, hogy megalapozott véleménnyel segítse a döntéshozókat.
A Kamara üdvözli a Kormány által, „Kisfaludy szálloda és panziófejlesztési program” meghirdetését, és az ahhoz kapcsolódó minőségi elvárásokat (kötelező hotelstars minősítés). A valós piaci alapon nyugvó, már működő szolgáltatások minőségi fejlesztése a belföldi turizmus erősítésén túl javítja Magyarország nemzetközi versenyképességét is, ezért a jelenlegi kiemelt turisztikai térségeken túl továbbiak bevonását javasolja.