Üdvözöljük a

Fejlesztési tippeket kaptak az esztergomi vállalkozások

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2627282930 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Fejlesztési tippeket kaptak az esztergomi vállalkozások

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. február 24.

A Széchenyi 2020 Programiroda esztergomi kirendeltsége és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében vállalkozásfejlesztéshez nyújtandó pályázati lehetőségekről, pályázatokon elérhető támogatásokról tájékoztatták február 23-án a KEMKIK Deák Ferenc utcai épületében az érdeklődő vállalkozókat. A tájékoztatón Dr. Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő is beszélt a különböző pályázatok nyújtotta lehetőségekről.

A megyei kamara nevében Dr. Szerencsés László elnök köszöntötte a tájékoztató hallgatóságát. Egyebek között kiemelte, hogy a megyei kamara is érdekelt abban, hogy a helyi vállalkozásokat az európai uniós operatív programokról kellő információval lássa el, illetve igény és lehetőség szerint azokba beintegrálja.

Dr. Szerencsés László kiemelte, hogy ezen fejlesztési programok esetében a 2020-ig tartó uniós ciklusban 12 ezer milliárd forintnyi pályázati rendszerről van szó, melynek a kormány 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, a fennmaradó részt pedig emberi erőforrás fejlesztésre kívánja fordítani.

Petrovics János a Széchenyi 2020 Program képviseletében vezette be a pályázatokról szóló tájékoztatót. A pályázati témák sokaságát jelzi, hogy nemcsak a gazdaság, de a szociális ágazat számára is bemutattak programokat.

A tájékoztatón Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő is felszólalt. Rövid beszédében egyrészt kifejtette, hogy elérhető közelségbe kerültek a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó különböző pályázati források, melyekről ezúttal két operatív program mentén tudhattak meg többet a helyi vállalkozások: az egyik a GINOP, mely kis- és középvállalkozásoknak szól, a másik egy pénzügyi eszközökről szóló program.

 

Völner Pál hangsúlyozta, hogy ezekből a forrásokból bátor, innovatív vállalkozók tudják cégeiket fejleszteni, beruházásaikat finanszírozni s ezáltal munkahelyeket teremteni. Az államtitkár arról is szólt, hogy az emberi erőforrásokat célzó program mintegy 250 milliárd forintból gazdálkodik, a programok a közösségi infrastruktúra-fejlesztésekről, társadalmi-, egészségügyi-, oktatási beruházásokról szólnak.

Az államtitkár arra is kitért, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbinál kedvezőbb a helyzet a vállalkozásokat érintő pályázatokkal kapcsolatban, a programokban dolgozók azon vannak, hogy minél többen elérjék az uniós forrásokat, ez pedig szintén a gazdaság felfutását erősíti.

A vállalkozásfejlesztési programokat Szárazné Merényi Emma, a Széchenyi Programiroda fejlesztési tanácsadója ismertette. Többek között szó volt az innovációs képességek, kapacitások növeléséről az ipari vállalkozásoknál, a közszférában szükséges fejlesztésekről, a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről, a humán tőke és a társadalmi környezet javításának fejlesztéséről és a szegénységben élő gyermekek, hajléktalanok, rendkívül alacsony jövedelemmel bírók támogatásának lehetőségeiről.