Üdvözöljük a

Hagyományos szakmákat próbálhattak ki virtuális térben - Szakmavilág roadshow Tatabányán

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24
25
26272829 

Hagyományos szakmákat próbálhattak ki virtuális térben - Szakmavilág roadshow Tatabányán

Szerző: Maknics Zoltán | 2018. november 30.

Hagyományos szakmákat ültettek át virtuális térbe, s 21. századi technikával próbálhatták ki tudásukat a fiatalok a divat, az építőipar, az autószerelés és a vendéglátás területén. A Megyeháza parkolójában lévő Szakmavilág roadshow kamionját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara indította el országos körútjára, melynek célja, hogy az iskolaválasztás előtt álló diákok megismerkedhessenek a hagyományos szakmákkal is, segítve ezzel a tanulókat a választásban.

 

 

Hatalmas szemüveg segítségével teleportáltak a fiatalok a képzeletbeli kiállítótérben. Négy szakma virtuális üzemeit lehetett meglátogatni és különféle feladatokat megoldani: kereket cserélni, építeni, vagy éppen ruhát varrni. Mindössze néhány perc után lelkesen meséltek egymásnak tapasztalataikról.

 

- A Szakmavilág roadshow kamionja izgalmas, a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogatja a diákokat, hogy minél több szakmát ismerjenek meg - nyilatkozta dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

 

A különleges ismereteket és technikát felvonultató kamion október 13-ától járja az országot Elsősorban a megyei jogú városokban töltenek el egy-egy napot, de megyénkben már korábban Esztergomban is voltak. A megyeközpontban és környéken működő általános iskolákat szólították meg, a nap folyamán ötszáznál is több nyolcadikos diák próbálhatta ki a kamion szolgáltatásait.

 

- Nagyon népszerű a jármű, s reméljük segít abban a nyolcadikosoknak, hogy közelebb jussanak a számukra legmegfelelőbb hivatáshoz. Ma nagyon nehéz szakmát választani. A szülők mellett ennek eldöntésében nagy szerepe van a barátoknak is. Fontos lenne, hogy minél többen helyezkedjenek el a hiányszakmákban. – tette hozzá az elnök.

 

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta; miközben megtartják a szakmák régi értékét, látni kell, hogy az informatika mennyi lehetőséget biztosít akár a gyakorlásra is. A szakmákat bemutató busszal a számítástechnika segítségével kerülhetnek közelebb a pályaválasztáshoz a fiatalok.

 

 

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a kezdeményezés nem csak a gyermekek „kütyük” iránti érdeklődésére épít, a helyszínen a tanácsadók rövid prezentációval ismertetik, hogy miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak.

 

 

A résztvevők megpörgethették a Szakmavilág szerencsekerekét, és többek között hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot nyerhettek. A várakozók pedig egyedi kézműves aktivitásokban próbálhatták ki magukat más szakmákhoz kapcsolódóan.