Üdvözöljük a

Kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók figyelmébe

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
161718192021
22
23242526272829
3031     

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók figyelmébe

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. július 3.

Csak elektronikus úton igényelhetik a pénzbeli ellátásokat 2017. július 1-től a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók. Mik a tennivalók?

 

 

2017. július 1-től a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók csak elektronikus úton igényelhetik a pénzbeli ellátásokat. A korábbi tervek szerint már idén január 1-től kellett volna ezt a formát bevezetni, de kitolódott az év második felére. Ismertetjük a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók elektronikus ügyintézéséhez szükséges tennivalókat és azt, hogy az ide kapcsolódó nyomtatványokat mely kormányhivatalokhoz kell benyújtani.
Az 1997. évi LXXXIII. törvény szerint 2017. július 1-jétől a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki, és a kormányhivatalnál történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus úton nyújthatja be azokat.
Az elektronikus ügyintézést az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes programmal lehet bonyolítani. Az elektronikus nyomtatvány beküldéséhez a foglalkoztatónak be kell jelentkeznie a kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél, amelyhez egy regisztrációs lapot kell hitelesen (aláírva, lepecsételve) kitöltenie. (Természetesen erre csak akkor van szükség, ha a foglalkoztató korábban még nem regisztrált.) A regisztrációs lapon bejelenthetők mind a meghatalmazottként, mind a képviselőként eljáró személyek. Minderről részletes tájékoztatás olvasható: http://neak.gov.hu/data/cms1009235/PEO.29.U.pdf weboldalon.
A regisztrációs lapot, a kitöltést követően el kell juttatni a kormányhivatal egészségbiztosítási ügyekben eljáró szervéhez.
Megjegyzés: a regisztrációs lap bármelyik egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatalhoz benyújtható, de a gyorsabb ügyintézés végett javasolt a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatalnál bejelentkezni.
Az elektronikus ügyintézéshez a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatóknak – ha még nem regisztráltak – a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartást kezelő szervnél is be kell jelentkezniük, hiszen a pénzbeli ellátások igényléséhez szükséges nyomtatványok csak ezt követően küldhetők meg elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül.
Forrás: vallalkozo.info