Üdvözöljük a

Megalakult az Oroszlányi Járási Foglalkoztatási Paktum

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22
23
2425262728
293031    

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Megalakult az Oroszlányi Járási Foglalkoztatási Paktum

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. szeptember 8.

Az elmúlt hét évben az elsődleges munkaerőpiacon közel hétszázezer új állás létesült, megyénkben is jelentősen csökkent a munkanélküliek száma. 

Fontos, hogy azok az állampolgártársaink, akik valami miatt, életkoruk, alacsony végzettségük, vagy akár nemzetiségi hovatartozásuk miatt eddig nem tudtak elhelyezkedni, kapjanak újabb esélyt a bizonyításra. Erre nyújt lehetőséget a foglalkoztatási paktum.(Forrás: Dr.Kancz Csaba) 

 

Ezt hosszú előkészítő munka, felmérések előzték meg, amelybe a gazdálkodó szervezeteket, a kamarát is bevontuk. Bízom benne, hogy a potenciális munkavállalóknak és a foglalkoztatóknak nyújtott támogatás mellett az induló képzések is segítenek a megfelelő munka megtalálásában a programban résztvevőknek. Köszönet illeti országgyűlési képviselő asszonyt, a megyei önkormányzatot, a város vezetését, a megyei kereskedelmi és iparkamarát, a térség polgármestereit, vállalkozásait, civil szervezeteit, valamint a kormányhivatal munkatársait, hogy a közös munka eredményeképpen eljutottunk a mai napig. Célunk, hogy minél több résztvevőt tudjunk bevonni a projektbe, és ezt követően a munkahelyek is tartósan megmaradjanak. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, minden embert fel kell karolni, aki valamilyen okból hátrányt szenved, és egyelőre nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az elnök kiemelte, Oroszlány fejlődése az elmúlt években töretlen, ráadásul a paktumban való együttműködés területén is partnerek voltak, hogy minél hatékonyabban működjön a program. Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő kifejtette, hogy 2010-ben 12,7 százalék volt a megyei munkanélküliségi ráta, ebből Oroszlányban 13,4 százalék körül volt ez az adat. Ehhez képest jelenleg az országos munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, a megyei 3,4 százalék körül van. Az út, amelyen akkor elindultunk, nem volt egyszerű, és könnyű sem, de az eredmény szemmel látható. A lényeg, hogy a környék megtartó ereje nőtt, a fiatalok sok esetben szívesen maradnak szűkebb hazánkban, ha olyan hivatást végezhetnek, ami biztos egzisztenciát nyújt számukra. Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere ipari parkjuk jelentőségét emelte ki, és azt, hogy munkaerőhiánnyal küzdenek a járásban is. Ez a paktum azonban fontos lehetősége, megoldása lehet ennek a problémának, hiszen olyan embereket vonhatnak be a munka világába, akik már régebb óta nem dolgoznak. A megnyitó után az Együttműködési Megállapodás aláírása, illetve az Ügyrend és az SzMSz elfogadása következett, valamint a foglalkoztatási stratégia, akcióterv első verziójának megtárgyalása.