Üdvözöljük a

Továbbképzésen az építőipari szakemberek

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526
27
282930

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Továbbképzésen az építőipari szakemberek

Szerző: Maknics Zoltán | 2018. november 14.

Mintegy százharminc építőipari szakembernek tartottak továbbképzést kedden Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara valamint a Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében. Az Edutus Egyetem nagytermét megtöltő hallgatóságnak többek között a vitás elszámolási kérdések esetén segítségül hívható Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezető helyettese tartott előadást a szervezet munkájáról, az öt éves munkájuk alatt tapasztalt folyamatokról.

Csermely Gábor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő társaság vezető-helyettese elmondta, öt év alatt 1100-nál több kérelmet adtak be és ennek nyomán hétszáznál több szakértői eljárást folytattak le. Számos esetben előfordult, hogy az eljárás során a felek megállapodásra jutottak, a szakértők hozzásegítették őket a köztük lévő vitás kérdések eldöntéséhez.

 

Munkájuk kezdetén az ismertségüket kellett növelni, mára átlagban havonta 15-20 kérelem érkezik a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez. Időközben a súlypontok is megváltoztak, jóval kevesebb út és vízépítési ügyük van és egyre több a magánerős építkezésekhez kapcsolódó kérelem.

 

Az előadó elmondta, ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósági eljárást indíthatnak, melyet gyorsított eljárásban tárgyalnak. Januártól, ha a szakvéleményben megállapítanak egy kártérítési összeget, akkor az a peres eljárásban érintett kérelmére bírósági letétbe kerül, majd a letétet az ítélet függvényében szabadítja fel a bíró.

 

A jelenlévő műszaki ellenőrök és vezetők előadást hallhattak továbbá az épületek megvalósításában alkalmazható új technológiákról, a korszerű geotechnikai feltárásokról, a fokozott energetikai követelményeket kielégítő ablakokról, valamint a hűtés és fűtés összekapcsolásáról a légtechnikai rendszerekben.