Üdvözöljük a

Vonatkozik Önre a Reach rendelet? - vegyi anyagok kötelező regisztrációja teszt

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Vonatkozik Önre a Reach rendelet? - vegyi anyagok kötelező regisztrációja teszt

Szerző: Maknics Zoltán | 2017. március 3.

A REACH teszt feladata, hogy segítsen beazonosítani, hogy egy vállalkozás érintett-e a REACH rendeletben. Ennek a tesztnek az Országos Közegészségügyi Központ a „REACH rendelet szerinti, alapvető szerepek beazonosítására szolgáló kérdőív” nevet adta. Aktualitását az adja, hogy két határidő is közeleg: 2017. május 31. és 2018. május 31.

Önre is vonatkozik-e a határidő?

 

Amennyiben évente egy tonnánál több vegyi anyagot gyárt, vagy hoz be az Európai Unióba, akkor előfordulhat, hogy a REACH-rendelet értelmében Önnek is regisztrációs kötelezettsége van. Ezenkívül, ha terméket (keveréket, árucikket) gyárt vagy importál, az adott esetben olyan anyagot tartalmazhat, amelyet külön regisztrálni kell.

 

Amennyiben előzetesen regisztrált olyan anyagokat, amelyeket évente egy tonnánál nagyobb, de legfeljebb száz tonna mennyiségben gyárt, vagy hoz be az Európai Unióba, és még nem regisztrálta őket véglegesen, akkor a REACH-regisztráció Önre vonatkozó határideje 2018. május 31.

 

Ha még nem regisztrálta előzetesen az anyagot, a késői előzetes regisztrálás lehetősége még nyitva áll Ön előtt 2017. május 31-ig.

 

 

Ez a regisztrációs időszak lényegesen el fog térni a korábbiaktól, hiszen mind a regisztrálók száma, mind pedig a regisztrációk típusa nagyban megváltozik. Uniós szinten megközelítőleg 70 000 regisztráció várható, 25 000 különböző vegyi anyaggal kapcsolatban, melyek többsége kis- és középvállalkozásoktól fog beérkezni. Ezen vállalkozások nagy része eddig még nem nyújtott be regisztrációt, sőt több kis- és középvállalkozásnak is vezető regisztrálói szerepet kell majd betöltenie.

 

A regisztráció a továbbfelhasználókat (keverék előállítók, végfelhasználók) is érinti. A regisztrálóknak fel kell mérniük a lehetséges veszélyeket és kockázatokat az anyag teljes életciklusában, ehhez pedig a továbbfelhasználóknak lehetőségük van információt nyújtani a vonatkozó felhasználásokról. A továbbfelhasználóknak ezt legkésőbb egy évvel a regisztrációs határidőt megelőzően, tehát 2017. május 31. előtt be kell nyújtani szállítóik, végső soron az anyag regisztrálója felé.

 

 

Magyarázat a kérdőívhez

 

Az 1) - 4) kérdések vonatkoznak a regisztrációs kötelezettségre, a továbbiak az általános érintettségre.

 

Ez egy indikatív kérdőív, semmiképpen nem tudja lefedni az összetettebb feladatokat, csak arra szolgál, hogy a területi kamarák fel tudják mérni az érintettséget, illetve az adott térségben felmerülő képzésigényt.

 

Amennyiben valaki részletesebben szeretné meghatározni feladatait, az közvetlenül is fordulhat a REACH Helpdesk-hez, vagy kitöltheti a tesztlap alján található, ECHA által készített Navigátort.