Üdvözöljük a

Visszaéléseket gátoltak meg az építőiparban

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
202122232425
26
2728293031  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Visszaéléseket gátoltak meg az építőiparban

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. július 5.

Mintegy nyolcszázmillió forintnyi bankgarancia indokolatlan lehívását akadályozta meg a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv az elmúlt években, ami az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint vállalkozások tucatjait mentette meg.

 

A lassan négy éve működő Teljesítés­igazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) nemcsak a műszaki teljesítések körüli viták ügyében hivatott eljárni, hanem mellékkötelezettségeket, biztosítékokat is vizsgálhat. Ebbe a körbe tartoznak a különféle bankgaranciák.

– A bankgarancia kedvezményezettje sok esetben indokolatlanul kéri annak lehívását. A TSZSZ egyik fontos feladata e visszaélésszerű lehívások megakadályozása is – mondta Koji László, az  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az elmúlt három évben összesen 800 millió forint indokolatlan lehívását akadályozták meg, vagyis az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyé­ben eljáró szervnek Koji László szerint jelentős szerepe van a tisztulásban. Az ágazatban még mindig sok a harminc napon túli tartozás

 

Korábban nem egy példa volt arra, hogy a pár millió forintos projektcég lehívta a bankgaranciát, majd eltűnt, ilyenkor pedig csak a peres eljárás lehetősége állt a megkárosított vállalkozás előtt, de a több évig elhúzódó bírósági ügy végén sok esetben már csak a cég hűlt helyét találták. Az ÉVOSZ szerint szankciókra is szükség lenne, német mintára például arra, hogy eltiltsák az ezzel a gyakorlattal visszaélő cégeket és személyeket az üzleti tevékenységtől.

– A kereskedelmi bankoknak korábban nem volt mérlegelési joguk, hogy a kérelmet teljesítsék, majd a kivitelezőn behajtsák. A probléma súlyosan érintette az építőipari vállalkozások likviditását, sőt kivitelező cégek felszámolásához vezethetett – mutatott rá az ÉVOSZ elnöke. Hozzátette: ha a megrendelő vagy a generálkivitelező most lekéri a garanciát, a bankfiók már nem utalhat automatikusan, hanem köteles megkérdezni a kivitelezőt vagy az alvállalkozót, hogy igénybe veszi-e a TSZSZ segítségét. Ha igen, akkor a bank addig nem teljesítheti a lehívásra szóló kérést, amíg a szakértői szerv nem vizsgálja meg, indokolt-e a kérelem. A TSZSZ, az ÉVOSZ és a Magyar Bankszövetség ezért tavaly útmutatót készített az építési piac szereplőinek, hogy tisztában legyenek a lehetőségeikkel.

 

Ami a TSZSZ egyik fő tevékenységét, a tartozások rendezését illeti, Koji László elmondta: bár a korábban 400 milliárd forintra becsült lánctartozás csaknem a felére csökkent az elmúlt években, a harminc napon túli tartozások folyamatosan képződnek. A szakszövetség elnöke szerint a határidős kifizetésekkel még ma is sok probléma van. – Sajnos a közbeszerzési piacon is komoly gondot jelent a határidőn túli fizetés. Ez nem azért van, mert az állami vagy önkormányzati szervek ne akarnának fizetni, hanem a kifizetés technikája annyira bonyolult, hogy egyszerűen benne van a rendszerben a késedelem – magyarázta Koji László, hangsúlyozva, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében az ÉVOSZ már régóta szorgalmazza a kifizetések egyszerűsítését, felgyorsítását. Koji László a szövetség korábbi felmérésére hivatkozva jelezte, a vállalkozások jogos követeléseik mintegy 15 százalékát nem kapják meg időben. A szóban forgó tételek több mint harmadának sorsa bizonytalan, ezekből legtöbbször peres ügyek lesznek. (Forrás: Magyaridok.hu)