Üdvözöljük a

Az MKB Bankban is elérhetőek a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető hitelei

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20
212223242526
2728293031  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Az MKB Bankban is elérhetőek a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető hitelei

2013. június közepétől az MKB Bank is megkezdi az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciók forgalmazását, amelyekhez a Kormány 5% kamattámogatást biztosít. A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások pályázati kedvének növeléséhez, ezzel támogatva a kkv szektor fejlődését.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad rá, hogy azok a vállalkozások, akik a szükséges önerő hiányában nem tudnak részt venni EU-s pályázatokon vagy nyertes projektjüket nem tudják megvalósítani az időközben keletkezett likviditási gondok miatt, mégis élhessenek a pályázatok adta lehetőségekkel. A hitelhez az állami kamattámogatás mellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kapcsolódik, amelynek díjára további állami támogatás vehető igénybe.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig, a már elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. A kedvezményes kamatozású, állami támogatás mellett nyújtott támogatás-előfinanszírozó hitel lehetővé teszi, hogy az elnyert európai uniós támogatást már azelőtt felhasználhassák a cégek, hogy az összeg ténylegesen a rendelkezésükre állna. Az eszközvásárláshoz, kapacitásbővítéshez, hatékonyságnöveléshez szükséges összeget nem utólag, annak számlákkal igazolt elköltése után kaphatja meg a vállalkozás, hanem még a tervezett kiadás előtt.

A már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig közel 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg közelíti az 1200 milliárd forintot.

Az uniós pályázatok révén elnyerhető vissza nem térítendő támogatások fontos kitörési pontot jelenthetnek a hazai kis- és középvállalkozások számára, de uniós pályázati elképzeléseiknek két probléma vet gátat: egyrészt a szükséges önrészt nem tudják biztosítani, másrészt pedig nem tudják megelőlegezni a projekt költségeit, mivel az EU utófinanszírozással, a megvalósítás után fizeti ki a támogatási összegeket. A tőkehiányos vállalkozások nem képesek finanszírozni ezt az időszakot, cash-flow problémák miatt. A két hitelkonstrukció ezekre a kihívásokra kínál megoldást - emelte ki Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, hogy az uniós támogatások igénybevételével indított projektek esetén időarányosan mintegy 400-500 milliárd forint értékű számlát nem nyújtottak be a projektgazdák, elsősorban finanszírozási gondok miatt. Ezen kíván a kormány segíteni a közszférának szóló önerőalap működtetésével, illetve a Széchenyi Kártya Programban a kisvállalkozások uniós pályázatának megvalósítását segítő önerőhitel és támogatást megelőző hitel kamattámogatásával.

A Széchenyi Kártya Program termékeit mindig a vállalkozások igényeinek felmérése alapján alakítjuk ki, ezért bízunk benne - hogy a többi hitelkonstrukcióhoz hasonlóan-, valódi segítséget tudunk nyújtani a kkv szektornak az uniós pályázatok megvalósításához. Szeretnénk elérni, hogy a 2014-2020-as időszakban a mostani mintegy 20 pályázati konstrukcióval szemben több gazdaságfejlesztési kiíráshoz automatikusan kötődjön ezen termékek igénylési lehetősége. - mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

 

A kamattámogatás 2-ről 5 százalékra történő megemelése egyfelől olcsóbb finanszírozást jelent a vállalkozásoknak, másfelől viszont tágíthatja a mozgásterüket: olyan beruházásokra, olyan pályázatokra ad lehetőséget, amelyek elindítására, megcélzására korábban nem volt esély – hangsúlyozta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese.