Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
234
5
678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Uniós interaktív térkép mutatja, hová milyen feltételekkel lehet utazni

2020. június 16.

Az Európai Unió új honlapot indított Re-open EU néven, amelyen az interaktív térkép arról nyújt naprakész információt, hogy mely tagállamba milyen feltételekkel lehet beutazni. reopen.europa.eu címen található portál (amely természetesen magyar nyelven is elérhető) segít eligazodni a különböző uniós országok eltérő szabályai között.

Már az új autók harmada alternatív hajtású volt az EU-ban

2021. február 16.

A tavalyi negyedik negyedévben már több mint a harmadára nőtt az alternatív hajtású autók részaránya az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók között az ACEA, az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének jelentése alapján.

Eurochambres Woman Network Covid-19 válságfelmérés elindítása

2021. január 26.

Elindult a Eurochambres Woman Network Covid-19 válságfelmérés. A felmérés célja információ szerzés arról, hogy a korona vírus okozta válság, milyen konkrét hatással volt a női vállalkozókra és vállalkozásaikra.

A felmérés kitöltésének határideje: 2021. február 14.

A kérdőívet ezen a linken érheti el: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EWNCovid19Survey2021

A felmérés az EU bármelyik hivatalos nyelvén kitölthető, nyelv kiválasztása a kérdőív jobb oldalán gördítő menü segítségével módosítható.

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező, és az oda tartó termékek

2021. január 18.

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező és az oda tartó termékek, mivel az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, január elsején pedig elhagyta az EU vámunióját is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Átvette Portugália az Európai Unió Tanácsának elnökségét

2021. január 5.

Portugália pénteken átvette Németországtól az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét

Európai éghajlati paktum: közösen a zöldebb Európáért

2020. december 10.

Az Európai Bizottság útnak indította az „európai éghajlati paktum” elnevezésű kezdeményezést. Az egész EU-ra kiterjedő kezdeményezés lehetőséget kínál az embereknek, a közösségeknek és a szervezeteknek, hogy részt vegyenek az éghajlatvédelmi tevékenységekben, és segítsenek zöldebbé tenni Európát. Az európai zöld megállapodás részét képező éghajlati paktum mindenki számára teret biztosít az információk megosztásához, valamint a klímaválsággal kapcsolatos párbeszédben és akciókban, illetve az egyre népszerűbb európai klímavédelmi mozgalomban való részvételhez.

Az EU új vámtarifákat vezet be amerikai termékekre

2020. november 12.

Az Európai Unió új vámtarifákat készül bevezetni amerikai importtermékekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntése alapján a Boeing amerikai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott támogatások miatt – jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnöke.

Magyar erdőtűz-megelőzési projekt a LIFE-díj nyertesei között

2020. október 22.

Az Európai Unió a LIFE - díjat idén egy szlovén természetvédelmi, egy portugál környezetvédelmi és egy magyar éghajlatvédelmi projektnek ítélte. A jelenlegi járványhelyzetre tekintettel az EU idén különdíjat is kiosztott, melyet egy, a koronavírus-válsághoz történő alkalmazkodást segítő olasz projekt nyert el.

Az EU frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok jegyzékét

2020. október 12.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelyből kettő országot törtölt, majd a megmaradt tíz mellé kettő országot, illetve területet felvett.

Európa – új életerő, új jövő: von der Leyen elnök éves beszéde az Unió helyzetéről

2020. szeptember 16.

Ursula von der Leyen ma tartotta meg első értékelő beszédét az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén, Brüsszelben.

Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszközéről (Recovery and Resilience Facility) szóló konzultáció

2020. augusztus 27.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája megkereséssel fordult az MKIK-hoz az Európai Unió (EU) Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszközéről (Recovery and Resilience Facility) szóló konzultációval kapcsolatban.  A Kapcsolattartó Irodának kiemelt feladata az Európai Parlament (EP) jogalkotási tevékenységének és a jelentéstevő képviselők munkájának támogatása. Az EU előtt álló időszak egyik legfontosabb témája az Európai Unió többéves keretköltségvetése és az Európai helyreállítási terv részeként elindított ún. Next Generation EU program. A Next Generation EU programban legnagyobb pénzügyi forrásokat a Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszközhöz rendelték, ami a 750 milliárd euros programból összesen 560 mrd euróval részesedik.

 

128 millió euró uniós finanszírozás 23 új kutatási projekt számára

2020. augusztus 19.

A Bizottság a tovább elhúzódó koronavírus-világjárványra válaszul 128 millió euróval támogat 23 új kutatási projektet. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a koronavírus elleni globális fellépés részeként 2020 májusában adománygyűjtést indított, melyhez a Bizottság 1,4 milliárd euróval járult hozzá. Az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs programja keretében nyújtott finanszírozás e felajánlás részét képezi.

A finanszírozásra kiválasztott 23 projekt 40 ország 347 kutatócsoportjának részvételével valósul meg, amelyek közül 34 résztvevő 16 EU-n kívüli országot képvisel. 

 

300 millió adag vakcinára szerződött az EU

2020. augusztus 10.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy lekötött a Sanofi francia gyógyszergyártónál 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát a tagállamok részére.

Erősödnek a magyar-osztrák határmenti kapcsolatok

2020. július 27.

A magyar-osztrák határmenti kapcsolatok erősödését méltatta Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a Rajka és az osztrák határ között elkészült, valamint a határtól Németjárfaluig (Deutsch-Jahrndorf) felújított út átadásán.

A Bizottság jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus-járvány miatti kártérítését célzó 50 milliárd forintos magyar támogatási programot

2020. június 24.

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal összhangban jóváhagyta azt az 50 milliárd forintos magyar programot, mely a nagyvállalatokat hivatott kárpótolni a részben a koronavírus-járvány miatt, részben pedig a magyar kormány által a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt elszenvedett veszteségekért. 

 

MKIK EU Hírlevél 2020/10. szám

2020. június 1.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. 

A Fókuszban az Unió rovatban „Vissza a jövőbe – fokozatosan megszűnhetnek a járvány miatt bevezetett korlátozások”címmel olvashat összefoglalót. 

MKIK EU Hírlevél 2020/09. szám

2020. május 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. 

A Fókuszban az Unió rovatukban „Körforgásos gazdaság: És mégis forog? ”címmel olvashat összefoglalót. 

MKIK EU Hírlevél 2020/08. szám

2020. május 4.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. 

A Fókuszban az Unió rovatukban „Kívánságlista – az Eurochambres javaslatai a válságból való kilábalás megkönnyítésére ”címmel olvashat összefoglalót.             

MKIK EU Hírlevél 2020/07. szám

2020. április 15.

Közzétesszük az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét.

A Fókuszban az Unió rovatukban „COVID-19 – gazdasági intézkedések a tagállamokban”címmel olvashat összefoglalót. 

Az EU 8 milliárd eurós finanszírozást szabadít fel 100 000 KKV számára

2020. április 9.

A koronavírus-világjárvány egyik közvetlen gazdasági következménye a KKV-kat érintő hirtelen likviditáshiány. A bankokat azonban likviditáshiány esetén az érzékelt kockázat hirtelen növekedése miatt semmi sem ösztönzi arra, hogy kölcsönt nyújtsanak. Ezért van szükség az ilyen hiteleket támogató uniós kezességvállalásra.

MKIK EU Hírlevél 2020/06. szám

2020. március 31.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

A Fókuszban az Unió rovatukban „Új európai iparstratégia: Lesz-e érzékelhető hatása?”címmel olvashat összefoglalót. 

Koronavírus-járvány: a Bizottság gazdaságtámogató intézkedésként ideiglenes keretszabályra tesz javaslatot az állami támogatások területén

2020. március 17.

Az Európai Bizottság konzultáció céljából elküldte a tagállamoknak az állami támogatások ideiglenes keretszabályozására irányuló javaslatának tervezetét. A javasolt szabályozás azt hivatott biztosítani, hogy – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetre – a vállalkozások elegendő likviditással rendelkezzenek a működésük fenntartásához, illetve szükség esetén a tevékenységük átmeneti felfüggesztéséhez.

Megjelent az éves uniós országjelentés hazánk társadalmi-gazdasági kihívásairól

2020. február 28.

Az Európai Bizottság közzétette szokásos éves országjelentéseit, amelyekben az egyes tagállamok előtt álló legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokat elemzi. Fókuszban: környezeti fenntarthatóság, termelékenységnövekedés, méltányosság és makrogazdasági stabilitás.

Átalakul az uniós bővítés rendje

2020. február 14.

Átalakítaná az Európai Bizottság az uniós csatlakozási folyamatot, hogy csökkentse a bővítéssel kapcsolatos elutasítást a nyugati tagállamokban, jelentette be Brüsszelben Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság illetékes biztosa.

Az interneten vásárlók aránya az Európai Unióban (2018)

2020. január 3.

A 12 hónapon belül interneten vásárlók körében, százalék.

Ismét keresik az ország leginspirálóbb vállalkozóit - Európai Vállalkozásfejlesztési Díj

2021. március 22.

Idén május végéig lehet jelentkezni az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójára. A szakmai zsűri azon vállalkozások nevezését várja, amelyek programjaikkal kiemelkedő példával szolgálnak a kiírásban szereplő hat terület egyikén, és érdemesek lehetnek arra, hogy képviseljék Magyarországot Európa leginspirálóbb és legkreatívabb vállalkozásainak nemzetközi versenyén.

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot

2021. február 2.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében. A Bizottság az intézkedést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

A vártnál jobban emelkedtek a termelői árak az euróövezetben

2021. január 18.

Novemberben ez energiaárak emelkedése miatt a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én éjfélkor rendezett módon kilépett az Európai Unióból

2021. január 5.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én éjfélkor rendezett módon kilépett az Európai Unióból, miután a Brexit-tárgyalásokon kialakított eredmény - a kilépési megállapodás és az Európai Unió valamint az Egyesült Királyság közti jövőbeni szerződéses kapcsolatrendszerre vonatkozó közös elképzeléseket rögzítő politikai nyilatkozat - ratifikációs eljárása sikeresen lezárult. A 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak alatt az Egyesült Királyság tovább alkalmazta az EU joganyagát, így a gyakorlatban része maradt a belső piacnak és a vámuniónak. 2021. január 1-től egy átfogó partnerségi egyezmény rendezi az Európai Unió és a szigetország viszonyát, amelynek részét képezi egy szabadkereskedelmi megállapodás. 

Az Európai Bizottság közleménye az átmeneti időszak végére való felkészülésről ITT érhető el magyarul.

Megállapodtak az Egyesült Királyság és az EU kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeiről

2020. december 28.

Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – jelentette be a londoni miniszterelnöki hivatal.

Magyarország bekapcsolódik az európai akkumulátorpiaci versenybe

2020. november 23.

A közlekedés, a járműgyártás és az energiaipar hatékony zöld átállása érdekében Magyarország a közép-európai államok közül elsőként csatlakozik az európai akkumulátoripari törekvésekhez, amelyek 250 milliárd eurós piacot jelentenek.

Minél több vállalkozás csatlakozzon az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

2020. november 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkötelezett a fenntarthatóság, a zöldgazdaság kiépítése mellett, és arra biztatja a vállalkozásokat, hogy minél többen csatlakozzanak a november utolsó hetében megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Héthez – mondta Parragh László, az MKIK elnöke.

Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát

2020. október 18.

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért.

A Szilvásváradi pisztráng felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

2020. szeptember 22.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Szilvásváradi pisztráng” felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban. 

Az Európai Unió helyzete, 2020

2020. szeptember 14.
Szeptember 16-án első alkalommal tartja meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetét értékelő beszédét az Európai Parlamentben, melyben számot vet az elmúlt év eredményeivel, és bemutatja a Bizottság vízióját a következő időszak prioritásairól. Ezután az EP-képviselők megvitatják az elhangzott prioritásokat és az előttünk álló év főbb kihívásait, köztük a Covid19-járvány következményeit, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és Európa társadalmának digitalizációját.
 

Megjelent az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás

2020. augusztus 25.

Az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal, 26,8 millió eurós keretösszeggel fejleszti a 2021 és 2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését. A társadalmi és kormányzati egyeztetést követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) véglegesítette az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívást”.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került KKV-k támogatását célzó magyar program módosítása

2020. augusztus 14.

Az Európai Bizottság zöld utat adott az általa eredetileg május 20-án jóváhagyott, a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató magyar program kibővítésének. Magyarország a Széchenyi Kártya programhoz kapcsolódó támogatási intézkedés révén meg kívánja könnyíteni az érintett mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy hitelhez jussanak, és így elegendő likviditással rendelkezzenek ahhoz, hogy fedezni tudják azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteiket.

 

A lehető legjobb megállapodás született meg az európai helyreállítási alapról

2020. július 27.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a lehető legjobb megállapodás született az európai helyreállítási alapról a hét elején véget ért uniós csúcson, ha nem a legjobb lett volna, akkor Magyarország nem fogadta volna el.

Az Európai Bizottság eTranslation eszköze szabadon hozzáférhető az európai kkv-k számára

2020. július 8.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára. A kkv-k mostantól használhatják az eTranslation-t bármely szöveg vagy dokumentum az EU bármely hivatalos nyelve, valamint az izlandi, norvég, orosz és hamarosan további nyelvek közötti nagyon pontos gépi fordítására.

MKIK EU Hírlevél 2020/11. szám

2020. június 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. 

A Fókuszban az Unió rovatukban „Háromezer milliárd euró: honnan - hová?”címmel olvashat összefoglalót. 

Az európai szemeszter tavaszi csomagja: Ajánlások a koronavírus-járványra adott összehangolt válaszintézkedésekre

2020. május 21.

A Bizottság a mai napon országspecifikus ajánlásokat terjesztett elő, amelyek gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtanak valamennyi uniós tagállamnak a koronavírus-járvány összefüggésében, a pandémia által előidézett legsürgetőbb kihívásokra és a fenntartható növekedés újraindítására összpontosítva.

Az ajánlások két célkitűzés köré épülnek: rövid távon a koronavírus-járvány súlyos negatív társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítése; rövid és középtávon pedig olyan fenntartható és inkluzív növekedés megvalósítása, amely elősegíti a zöld átállást és a digitális átalakulást.

Koronavírus: 117 millió eurót fordítanak gyógykezelési és diagnosztikai projektekre az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés keretében

2020. május 14.

A Bizottság ma jelentette be az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés (IMI) elnevezésű köz-magán társulás által márciusban kiírt, innovatív gyógyszerek kutatására irányuló, gyorsított pályázati felhívás nyolc győztesét. Olyan nagyszabású kutatási projektekről van szó, amelyek célja a koronavírus gyógyításának és diagnosztizálásának javítása.

Hogy minél több kiváló minőségű pályázat juthasson forrásokhoz, a Bizottság (az eredetileg tervezett 45 millió euró helyett) 72 millió euróra növelte kötelezettségvállalását a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból. A gyógyszeripari vállalatok, az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés partnerei és az egyéb résztvevő szervezetek 45 millió eurót biztosítanak, amivel együtt a beruházás teljes összege 117 millió eurót tesz ki. 

A Bizottság jóváhagyja azt az 1 milliárd euró összegű magyar támogatási programot, amelynek célja a vállalkozások megsegítése a koronavírus-járvány idején

2020. április 19.

Az Európai Bizottság egy 350 milliárd forint (körülbelül 1 milliárd euró) összegű programot hagyott jóvá, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben támogassa a magyar gazdaságot. A program keretében rendelkezésre álló támogatási intézkedések finanszírozása az uniós strukturális alapokból történik. A programot a Bizottság által 2020. március 19-én elfogadott és 2020. április 3-án módosított, állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján hagyták jóvá.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 50 milliárd forint összegű magyar támogatási programot

2020. április 10.

Az állami támogatás közvetlen támogatás formáját fogja ölteni, és a járvány gazdasági hatásai által különösen súlyosan érintett és Magyarország által meghatározott egyes piaci ágazatokban működő közép- és nagyvállalatok számára áll majd nyitva.

„Ez a 140 millió eurós magyar program támogatni fogja azokat a vállalkozásokat, amelyeket különösen súlyosan érint a koronavírus-járvány. Célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése, és segíteni fog a vállalkozásoknak, hogy folytathassák a létfontosságú beruházások megvalósítását. Továbbra is együttműködünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy biztosítva legyen az időben történő, összehangolt és hatékony fellépés összhangban az uniós szabályokkal” – jelentette ki Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök. 

Uniós gyakorlati iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgásáról

2020. március 31.

A Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

COVID-19: A Bizottság összehangolt európai válaszintézkedéseket hoz a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására

2020. március 20.

A koronavírus-járvány nyomán súlyos népegészségügyi veszélyhelyzet alakult ki Európában. A járványt az emberek mellett a gazdaság is megsínyli, ezért a Bizottság azonnali válaszintézkedéseket hoz, hogy összehangolt európai fellépés révén enyhítse a COVID-19 társadalmi-gazdasági hatásait.

Szabadkereskedelmi megállapodás Vietnámmal

2020. március 3.

Márciusban életbe léphet az Európai Unió és Vietnám közötti szabadkereskedelmi megállapodás, miután az Európai Parlament jelentős többséggel megszavazta a dokumentumot.

Kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása a Horizon 2020 program keretében

2020. február 14.

A kkv-eszköz pályázat keretében nagy kockázatú, nagy potenciállal rendelkező kis- és középvállalkozások támogatása valósul meg, olyan új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek kifejlesztése és piaci bevezetése érdekében, amelyek elősegíthetik a gazdasági növekedést.

Brexit - Jóváhagyta a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

2020. január 10.

A várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel jóváhagyta csütörtök este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Lendületes évindításra készül a soros EU-elnöki tisztséget átvevő Horvátország

2019. december 30.

Lendületesen indítja az évet az Európai Unió következő soros elnökének tisztségében Horvátország, amelynek kormánya pénteken fogadta el a január 1-jén induló hat hónap részletes programját.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide