Üdvözöljük a

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak előttünk

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak előttünk

2019. november 11.

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik, és az előrejelzés szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerőpiacok továbbra is szilárdak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése. A külső környezet azonban sokkal kevésbé támogatóvá vált, és nagyon jelentős a bizonytalanság. Ez különösen a feldolgozóipart érinti, amely egyúttal strukturális átalakuláson megy keresztül. Így az európai gazdaság egy olyan elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben várhatóan 1,1%-kal, 2020-ban és 2021-ben pedig 1,2%-kal bővül. A (júliusban közzétett) 2019. nyári gazdasági előrejelzéshez viszonyítva 2019-ben (1,2%-hoz képest) 0,1 százalékponttal, 2020-ban pedig (1,4%-hoz képest) 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedés várható. Az EU egészét tekintve 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 1,4%-kal nő a GDP. A 2020-ra vonatkozó előrejelzést szintén lefelé módosították a nyárihoz képest (1,6%-ról).

A gazdasági növekedés a belföldre irányuló ágazatoktól függ

Az Egyesült Államok és Kína között továbbra is fennálló kereskedelmi feszültségek, és a jelentős mértékű – elsősorban a kereskedelmet érintő – politikai bizonytalanság visszafogta a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális GDP növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés a belföldi irányultságú ágazatok erejétől függ. Ezek az ágazatok viszont a munkaerőpiac által támogatott bérnövekedésre, a kedvező finanszírozási feltételekre, és egyes tagállamokban a támogató költségvetési intézkedésekre támaszkodnak. Bár a gazdasági növekedés minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, a növekedés belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az erőteljes növekedés fenntartásához.

A munkaerőpiacok várhatóan továbbra is szilárdak maradnak, bár a javulás lelassul

A munkahelyteremtés az egész EU-ban meglepően ellenállóképesnek bizonyult. Ez részben azzal magyarázható, hogy rendszerint bizonyos időt vesz igénybe, amíg a gazdasági fejlődés érezteti hatását a munkahelyekre nézve, másrészt pedig annak tulajdonítható, hogy a foglalkoztatás súlypontja a szolgáltatási ágazatokra helyeződött át. A foglalkoztatás kiugróan magas szintet ér el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van. Jóllehet a nettó munkahelyteremtés valószínűleg lassul, az euróövezeten belüli munkanélküliségi ráta várhatóan tovább, az idei 7,6%-ról 2020-ban 7,4%-ra, 2021-ben pedig 7,3%-ra csökken. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta is csökkeni fog az idei 6,3%-ról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2%-on stabilizálódik majd.

Az infláció továbbra is visszafogott marad

Az euróövezeten belüli infláció idén eddig csökkent, mivel visszaestek az energiaárak, és a cégek nagyrészt úgy döntöttek, hogy inkább saját nyereségükből fedezik a magasabb bérekkel járó költségeket, és nem hárítják át azokat a fogyasztókra. A következő két évben várhatóan visszafogott marad az inflációs nyomás. Az euróövezeti infláció (harmonizált fogyasztói árindex) idén és a következő évben várhatóan 1,2%-os lesz, 2021-ben pedig 1,3%-ra emelkedik. Az előrejelzés szerint az EU-n belül idén és a következő évben 1,5%-os, 2021-ben pedig 1,7%-os lesz az infláció.

Az államadósság szintje immár ötödik éve csökken; a hiány kismértékben emelkedik

Az európai államháztartások várhatóan továbbra is ki tudják használni a fennálló adósságot terhelő rendkívül alacsony kamatlábakat. Az alacsonyabb GDP-növekedés ellenére az euróövezet összesített GDP-arányos államadóssága várhatóan az egymást követő ötödik évben is tovább csökken; idén 86,4%-ra, 2020-ban 85,1%-ra, 2021-ben pedig 84,1%-ra. Ugyanezek a tényezők érvényesülnek az EU viszonylatában is, ahol a GDP-arányos államadósság várhatóan idén 80,6%-ra, 2020-ban 79,4%-ra, 2021-ben pedig 78,4%-ra csökken.

A költségvetési egyensúlyok viszont várhatóan kismértékben romlanak az alacsonyabb gazdaság növekedés és az egyes tagállamokban némileg enyhébb diszkrecionális fiskális politika miatt. Az euróövezet összesített hiánya a GDP 0,5%-át jelentő 2018-as történelmi mélypontról – változatlan politikát feltételezve – várhatóan idén 0,8%-ra, 2020-ban 0,9%-ra, 2021-ben pedig 1,0%-ra nő. Az euróövezet aggregált költségvetési irányvonala, vagyis a 19 euróövezeti tagállam strukturális költségvetési egyenlegének összesített változása azonban várhatóan nagyjából semleges marad. Az EU-n belüli összesített hiány várhatóan szintén emelkedni fog a GDP 0,7%-át kitevő 2018-as szintről, idén 0,9%-ra, 2020-ban 1,1%-ra, 2021-ben pedig 1,2%-ra.

Továbbra is főként lefelé mutató kockázatok övezik az előrejelzést

Számos kockázat az előrejelzésnél alacsonyabb gazdasági növekedést idézhet elő. A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett szakpolitikai intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők tekintetében a kiemelendő kockázatok közé tartozik a rendezetlen brexit, valamint a feldolgozóipari gyengeség belföldi irányultságú ágazatokra gyakorolt jelentősebb továbbgyűrűző hatásának lehetősége.

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Az euróövezeten belül az is előnyös lenne a növekedésre nézve, ha a költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamok a vártál expanzívabb fiskális politika mellett döntenének. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat.

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés

Tekintettel az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének folyamatára, az előrejelzések azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatok tekintetében fennmarad a jelenlegi állapotEz kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárás kimenetelét.

Háttér-információk

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, a 2019. október 21-i állapot szerinti technikai feltételezéseken alapul. Valamennyi egyéb beérkező adat tekintetében – ideértve a kormányzati politikákra vonatkozó feltételezéseket is – az előrejelzés a 2019. október 24-ig rendelkezésre álló információkon alapul. Az előrejelzés csak a hivatalosan bejelentett és megfelelően részletezett szakpolitikai intézkedéseket veszi figyelembe, egyébként a politika változatlanságát feltételezi.

Az Európai Bizottság következő előrejelzése a GDP-re és az inflációra vonatkozó frissített előrejelzéseket fogja tartalmazni a 2020. téli időközi gazdasági előrejelzés keretében.

Forrás: ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide