Üdvözöljük a

A Bizottság jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus-járvány miatti kártérítését célzó 50 milliárd forintos magyar támogatási programot

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

A Bizottság jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus-járvány miatti kártérítését célzó 50 milliárd forintos magyar támogatási programot

2020. június 24.

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal összhangban jóváhagyta azt az 50 milliárd forintos magyar programot, mely a nagyvállalatokat hivatott kárpótolni a részben a koronavírus-járvány miatt, részben pedig a magyar kormány által a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt elszenvedett veszteségekért. 

 

A program keretében a nagyvállalatok közvetlen támogatások formájában részesülhetnek kártérítésben. A kártérítés az érintett nagyvállalat kompenzációs időszak alatt elért működési eredményeés a járvány kitörése előtti referencia-időszakban elért működési eredménye közötti különbséget fogja fedezni, akár 100%-os mértékben. A magyar hatóságok független ellenőrök jelentései alapján utólagos ellenőrzéseket fognak végezni, így biztosítva, hogy a kártérítés ne haladja meg a ténylegesen elszenvedett veszteség összegét. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a magyar államnak a kapott támogatás azon részét, mely meghaladja az általuk ténylegesen elszenvedett anyagi kár összegét.

 

A nagyvállalatok az ágazatok bármelyikében igényelhetik a támogatást, kivéve az elsődleges mezőgazdasági ágazatot, valamint a halászati és az akvakultúra-szektort. Becslések szerint körülbelül 50–100 cég részesül majd a támogatásból.

 

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (2) bekezdésének b) pontjával. Ez a rendelkezés lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy jóváhagyjon olyan állami támogatási intézkedéseket, amelyek egyes vállalkozásokat vagy ágazatokat hivatottak kárpótolni rendkívüli események által közvetlenül okozott károkért. A koronavírus-járvány is ilyen rendkívüli eseménynek minősül.

 

Forrás:ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide