Üdvözöljük a

Az EB a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
1
2
34567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Az EB a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

2019. február 1.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (megállapodás nélküli brexit), az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonság rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Minderre azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács (50. cikk) 2018. novemberben és decemberben azt sürgette, hogy minden szinten fokozzák a felkészülési tevékenység intenzitását, és a Bizottság 2018. december 19-én több jogalkotási intézkedést is tartalmazó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervet, múlt héten pedig az uniós halászatravonatkozó rendkívüli javaslatokat fogadott el. E javaslatok kiegészítik a Bizottság 2017 decembere óta végzett széles körű felkészülési tevékenységét, amely a korábbi felkészülési közleményekben került ismertetésre.

 

A friss intézkedések biztosítanák, hogy megállapodás nélküli brexit esetén:

 

– azok az uniós és brit fiatalok, akik 2019. március 30-án Erasmus+ programban vesznek részt, megszakítás nélkül befejezhessék külföldi tartózkodásukat;

 

– az uniós tagállamok hatóságai a társadalombiztosítási ellátások, így a nyugdíjak kiszámításakor továbbra is figyelembe vegyék az Egyesült Királyság kilépése előtti biztosítási, (ön)foglalkoztatási vagy tartózkodási időszakokat;

 

– az uniós finanszírozás brit kedvezményezettjei a jelenlegi szerződések alapján továbbra is részesüljenek kifizetésekben, feltéve hogy az Egyesült Királyság változatlanul teljesíti az uniós költségvetés keretében vállalt pénzügyi kötelezettségeit. Ez a kérdés elkülönül az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti pénzügyi elszámolástól.

 

Fontos megjegyezni, hogy ezek az intézkedések nem csökkentik a megállapodás nélküli brexit általános hatását – erre nem is alkalmasak –, továbbá semmiképpen sem pótolják a felkészülési hiányosságokat, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak kedvező feltételeivel.

 

A javaslatok ideiglenes jellegűek és korlátozott hatályúak, és az EU egyoldalúan fogadja el azokat a tagállamokkal folytatott megbeszéléseken alapján. A Bizottság továbbra is támogatja a tagállamokat felkészülési munkájuk során, és fokozza erőfeszítéseit, például úgy, hogy látogatásokat szervez mind az EU-ban maradó 27 tagállam fővárosába.

 

A teljes sajtóközlemény ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu