Üdvözöljük a

Az EU 8 milliárd eurós finanszírozást szabadít fel 100 000 KKV számára

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Az EU 8 milliárd eurós finanszírozást szabadít fel 100 000 KKV számára

2020. április 9.

A koronavírus-világjárvány egyik közvetlen gazdasági következménye a KKV-kat érintő hirtelen likviditáshiány. A bankokat azonban likviditáshiány esetén az érzékelt kockázat hirtelen növekedése miatt semmi sem ösztönzi arra, hogy kölcsönt nyújtsanak. Ezért van szükség az ilyen hiteleket támogató uniós kezességvállalásra.

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA), amely kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap (EBA) számára.

Ez a forrás lehetővé teszi majd az EBA számára olyan különleges kezességvállalás kibocsátását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100 000, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatása által sújtott európai kkv és kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalat számára likviditást biztosítsanak. Az így rendelkezésre bocsátható finanszírozás becsült összege 8 milliárd euró.

Az április 6-i bejelentés eleget tesz a március 13-i bizottsági közleményben foglalt, a nehéz helyzetbe került kkv-ket érő károk haladéktalan enyhítésére irányuló kötelezettségvállalásnak, melynek eredményeképpen a finanszírozás már áprilisban folyósítható. E kötelezettségvállalás az Európai Beruházási Bank Csoport által március 16-án bejelentett intézkedéscsomag részét képezi, amelynek célja, hogy gyorsan mozgósítsa a támogatást az európai kkv-k és közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

Tegnap óta az EBA célzott ESBA-támogatású kezességvállalást kínál a piac számára, hogy megfékezze a világjárvány kis- és középvállalkozásokra és a kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalatokra gyakorolt hatását.

A COSME hitelgarancia-eszköze keretében az ESBA-ból és a Horizont 2020 keretében nyújtott InnovFin kkv-garanciaeszközből felszabadított 1 milliárd euró összegű támogatás lehetővé teszi az EBA számára, hogy 2,2 milliárd eurónyi kezességvállalást nyújtson a pénzügyi közvetítőknek, és ezáltal 8 milliárd euró összegű finanszírozás rendelkezésre állását biztosítsa. A kezességvállalást az EBA fogja felkínálni a piac számára a mai napon több száz pénzügyi közvetítőnek, köztük bankoknak és alternatív hitelezőknek kibocsátott részvételi szándék kifejezésére való felhívás útján. E kezességvállalás fő jellemzői a következők lesznek:

  • egyszerűsített és gyorsabb hozzáférés az EBA-kezességvállaláshoz,
  • magasabb kockázati fedezet – az egyes hitelek potenciális veszteségeinek 80%-áig (az általános 50%-kal szemben),
  • a forgótőke-hitelekre való összpontosítás szerte az EU-ban,
  • rugalmasabb feltételek lehetővé tétele, ideértve a halasztást, az átütemezést vagy a hiteltörlesztési moratóriumot is.

Az új kezességvállaláshoz az EBB-vel már együttműködő és új pénzügyi közvetítők is hozzáférhetnek majd, akik több mint százezer, a COSME hitelgarancia-eszköze és az InnovFin – kkv-garanciaeszköz keretében kezességvállalásban részesülő vállalatra terjesztik majd ki a különleges feltételeket.

COSME- és az InnovFin-programok keretében jelenleg is meglévő EBA-megállapodásokkal rendelkező pénzügyi közvetítők kérésre azonnal hozzáférhetnek majd az új kezességvállaláshoz. A többi pénzügyi közvetítő gyors pályázati eljárást követően férhet hozzá a kezességvállaláshoz. Ily módon már áprilisban megkezdődhet az új finanszírozás folyósítása a válság által súlyosan érintett vállalatok részére. A kkv-k közvetlenül a programban részt vevő helyi bankjukhoz és hitelezőikhez fordulhatnak, amelyek jegyzéke a www.access2finance.eu honlapon lesz megtalálható.

Forrás: ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide