Üdvözöljük a

Az európai szemeszter tavaszi csomagja: Ajánlások a koronavírus-járványra adott összehangolt válaszintézkedésekre

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Az európai szemeszter tavaszi csomagja: Ajánlások a koronavírus-járványra adott összehangolt válaszintézkedésekre

2020. május 21.

A Bizottság a mai napon országspecifikus ajánlásokat terjesztett elő, amelyek gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtanak valamennyi uniós tagállamnak a koronavírus-járvány összefüggésében, a pandémia által előidézett legsürgetőbb kihívásokra és a fenntartható növekedés újraindítására összpontosítva.

Az ajánlások két célkitűzés köré épülnek: rövid távon a koronavírus-járvány súlyos negatív társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítése; rövid és középtávon pedig olyan fenntartható és inkluzív növekedés megvalósítása, amely elősegíti a zöld átállást és a digitális átalakulást.

Újragondolt európai szemeszter

Az éves fenntartható növekedési stratégia felvázolta a Bizottság növekedési stratégiáját, amely a versenyképes fenntarthatóság előmozdításán alapul az ember- és bolygóközpontú gazdaság kiépítése érdekében. A koronavírus-válság kitörésére való tekintettel a stratégia továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az ajánlások felölelik a versenyképes fenntarthatóság négy dimenzióját – a stabilitást, a méltányosságot, a környezeti fenntarthatóságot és a versenyképességet –, és külön hangsúlyt helyeznek az egészségügyre. Az ajánlások egyben a Bizottság azon kötelezettségvállalását is tükrözik, hogy az európai szemeszterbe beágyazza az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, mivel azok olyan integrált keretet biztosítanak, amely kiterjed a népegészségügyi, a társadalmi, a környezeti és a gazdasági szempontokra.

Az ajánlások olyan területekre terjednek ki, mint a népegészségügybe és az egészségügyi ágazat rezilienciájába való beruházás, a foglalkoztatás megőrzése az érintett munkavállalók jövedelemtámogatása révén, az emberekbe és a készségekbe való beruházás, a vállalati szektor (különösen a kis- és középvállalkozások) támogatása, valamint az agresszív adótervezés és a pénzmosás elleni fellépés. A helyreállításnak és a beruházásoknak kéz a kézben kell járniuk, átformálva a digitális és zöld átállás küszöbén álló uniós gazdaságot.

Az idei költségvetési országspecifikus ajánlások minőségi jellegűek, és eltérnek a szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől. Ez az általános mentesítési záradék aktiválását tükrözi, és a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a pandémia hatékony kezelése, a gazdaság fenntartása, majd a helyreállítás támogatása érdekében. Amint a gazdasági feltételek lehetővé teszik, a költségvetési politikának törekednie kell a prudens középtávú költségvetési pozíció megvalósítására és az adósság fenntarthatóságának biztosítására, a beruházások élénkítése mellett.

A költségvetési fejlemények nyomon követése

A Bizottság az Európai Unió működéséről szóló szerződés 126. cikkének (3) bekezdése szerinti jelentéseket is elfogadott valamennyi tagállam vonatkozásában, kivéve Romániát, amely már a Paktum korrekciós ágához tartozik.

A Bizottság azon tagállamok tekintetében köteles ilyen jelentést készíteni, amelyek – a koronavírussal kapcsolatos okok miatt – a bizottsági előrejelzés szerint 2020-ban nem tartják be a strukturális hiányra vonatkozó 3%-os korlátot, vagy maguk tervezik e korlát túllépését. A Franciaországra, a Belgiumra, a Ciprusra, a Görögországra, az Olaszországra és a Spanyolországra vonatkozó jelentés az Eurostat által hitelesített, megerősített adatok alapján azt is értékeli, hogy ezek a tagállamok 2019-ben megfeleltek-e az adósságkritériumnak.

Ezek a jelentések figyelembe veszik a koronavírus-járvány nemzeti államháztartásokra gyakorolt negatív hatását. A pandémia rendkívüli makrogazdasági és költségvetési hatásait övező kivételes bizonytalanság fényében a Bizottság úgy véli, hogy a jelen helyzetben nem szabad döntést hozni arról, hogy a tagállamokat túlzotthiány-eljárás hatálya alá vonják-e.

Következő lépések

Az összehangolt európai gazdasági válasz elengedhetetlen a gazdasági tevékenység újraindításához, a gazdasági és társadalmi szerkezetet ért károk enyhítéséhez, valamint a különbségek és egyensúlyhiányok csökkentéséhez. A gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai koordináció európai szemesztere ezért a helyreállítási stratégia kulcsfontosságú eleme.

Mindezek fényében a Bizottság felkéri a Tanácsot, hogy fogadja el az országspecifikus ajánlásokat, továbbá felkéri a tagállamokat, hogy maradéktalanul és kellő időben hajtsák végre azokat.

Forrás:ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide