Üdvözöljük a

Koronavírus: 117 millió eurót fordítanak gyógykezelési és diagnosztikai projektekre az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés keretében

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Koronavírus: 117 millió eurót fordítanak gyógykezelési és diagnosztikai projektekre az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés keretében

2020. május 14.

A Bizottság ma jelentette be az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés (IMI) elnevezésű köz-magán társulás által márciusban kiírt, innovatív gyógyszerek kutatására irányuló, gyorsított pályázati felhívás nyolc győztesét. Olyan nagyszabású kutatási projektekről van szó, amelyek célja a koronavírus gyógyításának és diagnosztizálásának javítása.

Hogy minél több kiváló minőségű pályázat juthasson forrásokhoz, a Bizottság (az eredetileg tervezett 45 millió euró helyett) 72 millió euróra növelte kötelezettségvállalását a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból. A gyógyszeripari vállalatok, az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés partnerei és az egyéb résztvevő szervezetek 45 millió eurót biztosítanak, amivel együtt a beruházás teljes összege 117 millió eurót tesz ki. 

A kiválasztott projektek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közös európai fellépések közé tartoznak, melyeket a válság kezdete óta a Bizottság koordinál. Május 4-én a Bizottság összesen 1,4 milliárd eurót ajánlott fel a koronavírusra való reagálást célzó csúcstalálkozón, melyből 1 milliárd eurót a Horizont 2020-on keresztül biztosít védőoltások, új kezelések és a koronavírus terjedésének megelőzését célzó diagnosztikai eszközök fejlesztésére. Ezenkívül a Bizottság 2020 januárja óta összesen 352 millió eurót mozgósított a cél érdekében a Horizont 2020 forrásaiból. E kezdeményezések között szerepel, hogy 48,2 millió eurót irányzott elő 18 olyan kutatási projektre, amelyek keretében már folyik a járványügyi készenlét és a válaszintézkedések, a gyorsdiagnosztikai tesztek, az új kezelési módok és új oltóanyagok fejlesztése.

Az innovatív gyógyszerk kutatására irányuló kezdeményezés pályázatának keretében finanszírozott 8 projekt közül 5 a diagnosztikára, 3 pedig a kezelésekre összpontosít. A diagnosztikai eszközökkel foglalkozó projektek olyan eszközök fejlesztését célozzák, amelyek bárhol használhatók, például a kórházi ellátásban vagy a beteg saját otthonában, és gyorsan, 14–40 perc alatt eredményekhez vezetnek. A további projektek, amelyek a gyógykezelés módszereinek fejlesztését szolgálják, elsősorban a jelenlegi koronavírus-járványt veszik célba, de eközben jelentős erőfeszítéseket tesznek a jövőbeli járványhullámokra való felkészülés érdekében.

A projektekben összesen 94 szervezet vesz részt, köztük egyetemek, kutatószervezetek, vállalatok és állami szervek is találhatók. A résztvevők között jelentős számban képviseltetik magukat a kis- és középvállalkozások (kkv-k), melyek a résztvevők több mint 20%-át teszik ki, és a költségvetés 17%-ából részesülnek.

A finanszírozásra kiválasztott projektek listája itt érhető el; a végleges lista az IMI-vel kötött támogatási megállapodások véglegesítése után lesz elérhető.

Forrás:ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide