Üdvözöljük a

Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság

2019. október 17.

Az Európai Munkaügyi Hatóság megnyitó ünnepséggel és igazgatótanácsa első ülésével kezdi meg tevékenységét. Az eseményre két évvel azt követően kerül sor, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló, az Európai Parlamenthez intézett 2017. évi beszédében bejelentette e hatóság létrehozását.

Az esemény alkalmából Jean-Claude Juncker elnök így nyilatkozott: „Az Európai Munkaügyi Hatóság az uniós munkaügyi szabályok igazságosabbá és hatékonyabbá tételére, valamint könnyebb érvényesíthetőségére irányuló munkánk sarokköve. Nem meglepő, hogy a Hatóság rekordidő alatt megalakult, hiszen nagy szükség van rá. A Hatóság jobb tájékoztatást fog nyújtani a munkavállalók és a munkáltatók számára jogaikat és kötelezettségeiket illetően, és támogatni fogja a nemzeti munkaügyi hatóságokat a határokon átnyúló ügyekben. Közvetlen segítséget nyújt majd azon európai polgárok számára, akik egy másik tagállamban élnek vagy dolgoznak, valamint azon több millió vállalkozás számára, amelyek határokon átnyúló tevékenységet folytatnak az EU-ban. Ez egy újabb jelentős előrelépés a bizalomra, a megbízható szabályokra és a hatékony együttműködésre épülő, integrált európai munkaerőpiac felé. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak – a Parlamentben, a Tanácsban és a Bizottságban is –, akik együttműködtek a Hatóság megvalósításában. És sok sikert kívánok a Hatóságnak!

Jean-Claude Juncker elnök részt fog venni a brüsszeli nyitóünnepségen, amelyen a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is jelen lesz, mivel a tagállamok Pozsonyt választották a Hatóság székhelyéül. Az ünnepségen sok más vendég között ott lesz még két bizottsági alelnök, Valdis Dombrovskis és Maroš Šefčovič, valamint Marianne Thyssen európai biztos is.

Valdis Dombrovskis alelnök a következőket mondta: „Az Európai Munkaügyi Hatóság összeköti a nemzeti hatóságokat. A Hatóság mind irányítási szerkezete, mind mindennapi műveletei révén meg fogja könnyíteni a tagállamok képviselői és a szociális partnerek közötti együttműködést.” Marianne Thyssen biztos hozzátette: „A Munkaügyi Hatóság olajozottabbá fogja tenni a belső piac működését. Egy olyan platform lesz, ahol a különböző nemzeti hatóságok munkatársai együttműködnek és közösen oldják meg a problémákat. Ezáltal a munkavállalói mobilitás zökkenőmentesebbé válik, előnyöket biztosítva több millió olyan európai polgár és vállalkozás számára, akik nap mint nap élnek a szabad mozgáshoz való jogukkal.

A Hatóság igazgatótanácsát a tagállamok és a Bizottság, az uniós szintű szociális partnerek és az Európai Parlament képviselői, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és a foglalkoztatás és szociális ügyek területén működő más uniós ügynökségek megfigyelői fogják alkotni. Október 17-én találkoznak majd először, hogy elfogadják a Hatóság működéséhez szükséges határozatokat, és megosszák egymással a kezdeti munkaprogrammal kapcsolatos véleményüket.

Háttér-információk

Jelenleg mintegy 17,5 millió európai polgár él vagy dolgozik egy másik tagállamban. Ez a szám a tíz évvel ezelőtti adat kétszerese. Mindemellett több millió vállalkozás folytat határokon átnyúló tevékenységet.

Az EU tekintélyes mennyiségű, a mobilitás különböző aspektusaira kiterjedő jogszabályt dolgozott ki, melyeket a Juncker elnök vezette Bizottság az elmúlt évek folyamán felülvizsgált és kiigazított. Az EU most különösen a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat dolgozta át, rögzítve az „adott helyen egyenlő munkáért egyenlő bérezés” elvét, jelenleg pedig a szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó szabályok javasolt felülvizsgálatáról szóló végleges megállapodás elfogadására törekszik. A szabályok érvényesítésének megkönnyítése érdekében a Bizottság egy új hatóság létrehozását javasolta, amely megerősíti a strukturált együttműködést és az illetékes nemzeti hatóságok közötti információcserét.

Az Európai Munkaügyi Hatóság célkitűzései a következők:

  • a jogaikat és kötelezettségeiket illető információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése a polgárok és a vállalkozások számára;
  • a tagállamok közötti együttműködés elősegítése a Hatóság hatáskörébe tartozó uniós jog végrehajtása terén, többek között az összehangolt és közös ellenőrzések megkönnyítése és a be nem jelentett munkavégzés elleni küzdelem révén;
  • a határokon átnyúló viták esetében közvetítő szerep betöltése és a megoldások elősegítése.

Az Európai Munkaügyi Hatóság tevékenységei a munkavállalói mobilitással kapcsolatos következő szabályokra terjednek ki: a munkavállalók szabad mozgása és a munkavállalók kiküldetése, a szociális biztonsági rendszerek koordinációja, továbbá a közúti fuvarozási ágazatra vonatkozó egyedi jogszabályok.

Létrehozása nem teremt új hatásköröket európai uniós szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése továbbra is teljes mértékben tagállami hatáskör marad. A Hatóság hozzáadott értéke abban áll, hogy megkönnyíti a tagállamok közötti együttműködést, észszerűsíti a meglévő struktúrákat és operatív támogatást nyújt, ezáltal biztosítva a szabályok hatékonyabb végrehajtását. Így a polgárok, az üzleti vállalkozások és a nemzeti hatóságok javát egyaránt szolgálja. A Munkaügyi Hatóság mindenekelőtt a nemzeti hatóságok számára fogja javítani a munkavállalók mobilitásával kapcsolatos együttműködést azáltal, hogy egy állandó, a tagállamok Európai Munkaügyi Hatósághoz kirendelt nemzeti összekötő tisztviselőire épülő uniós struktúrát biztosít. A Hatóság lehetővé fogja tenni továbbá a közös tevékenységekre rendelkezésre álló források egyesítését is – ilyen lehet például a közös ellenőrzések szervezése vagy a nemzeti alkalmazottak kiképzése a határokon átnyúló esetek kezelésére. 

Juncker elnöknek az Unió helyzetéről szóló, 2017. évi beszédét követően a Bizottság 2018 márciusában benyújtotta a Hatóság létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslatát. 2019 februárjában azután, kevesebb mint egy évvel az eredeti javaslatot követően ideiglenes megállapodás született a Parlament és a Tanács között.

Az Európai Parlament és a Tanács 2019. június 20-án fogadta el hivatalosan a javaslatot. A Hatóság tevékenységét Brüsszelben kezdte meg, és pénzügyi és humánerőforrásai 2024-ig fokozatosan elérik majd az évi 50 millió eurós éves költségvetést, illetve a 140 főt.
Június 13-án a tagállamok megállapodtak abban, hogy végül Pozsonyban lesz az új hatóság székhelye.

Forrás: ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide