Üdvözöljük a

Uniós gyakorlati iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgásáról

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Uniós gyakorlati iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgásáról

2020. március 31.

A Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, valamint a létfontosságú közüzemi személyzet. Az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazások ideiglenes korlátozásának végrehajtásáról szóló iránymutatással együtt ez az útmutató választ ad az uniós vezetők március 26-án megfogalmazott kérdéseire, és megpróbálja eloszlatni a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések által érintett polgárok és vállalatok, valamint az intézkedéseket végrehajtó nemzeti hatóságok aggályait is.

Bár érthető, hogy a tagállamok belső határellenőrzések bevezetésével igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését, elengedhetetlenül fontos, hogy a kritikus feladatot ellátó munkavállalók késedelem nélkül eljussanak munkahelyükre.

Az iránymutatásban szereplő felsorolás nem kimerítő. Közéjük tartoznak például az egészségügyi szakemberek, a gyermek- és idősgondozásban dolgozók, az egészségügyhöz kapcsolódó ágazatok kutatói, a kritikus orvostechnikai eszközök üzembe helyezéséhez szükséges szakemberek, a tűzoltók és a rendőrök, a közlekedési dolgozók, valamint az élelmiszeriparban foglalkoztatottak. A Bizottság arra hívja fel a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő, egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat.

A munkavállalók fent említett kategóriáin túl az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak lehetővé kell tenniük minden határ menti ingázó számára az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban. A határ menti ingázókat és a belföldi munkavállalókat azonos elbánás illeti meg.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamok feladata, hogy a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztessenek egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint hogy kialakítsák a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat. A mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások, bizonyos körülmények között, alapvetően fontos feladatokat látnak el a betakarításban, a növénytermesztésben és -gondozásban. Ilyen helyzetben a tagállamoknak kritikus feladatot ellátó munkavállalóként kell kezelniük ezeket a személyeket is, és tájékoztatniuk kell a munkáltatókat arról, hogy kötelesek gondoskodni a megfelelő egészségvédelemről és biztonságról.

A Bizottság a tagállamokkal közösen folytatja a bevált gyakorlatok összegyűjtését, amelyeket valamennyi tagállamra ki lehetne terjeszteni annak érdekében, hogy a munkavállalók indokolatlan akadályok nélkül láthassák el létfontosságú feladataikat.

Forrás: ec.europa.eu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide