Üdvözöljük a

Utazás az EU-ba (hosszabb-rövidebb ideig)

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415
16
1718
19202122232425
2627282930  

Utazás az EU-ba (hosszabb-rövidebb ideig)

A három hónapot el nem érő, valamint az annál hosszab EU-n belüli utazáshoz szükséges hasznos információk találhatóak a csatolt dokumentumokban.

Három hónapot meghaladó kiutazás:

 

Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). (A hazatérést ugyanennél a szervnél kell bejelenteni.). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki.

 

Egészségügyi ellátás

Főszabályként elmondható, hogy abban a tagállamban vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátás igénybevételére, ahol a járulékokat fizetjük. Egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, mivel az uniós szabályok szerint senki nem lehet egyszerre két tagállamban biztosított.

Amennyiben egy magyar állampolgár egy másik uniós tagállamban dolgozik, ott is biztosított, az adott tagállamban veheti igénybe a teljes körű egészségügyi ellátásokat. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételéhez abban az EU tagállamban, ahová kitelepül, nincs szüksége az Európai Egészségbiztosítási Kártyára.

 

Kijelentkezés Magyarországon

Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). (A hazatérést ugyanennél a szervnél kell bejelenteni.). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki.

Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. Az egyik a bejelentett (állandó) lakóhelye, melynek nincs elévülési ideje; a másik a tartózkodási (ideiglenes) lakóhelye, amelyhez a lakcímkártyát Magyarországon minden esetben 5 évre adják ki.

Abban az esetben, ha valaki csak ideiglenesen, pl. munkavállalás miatt költözik át egy másik tagországba, az önkormányzati hivatalnál az „Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése” című adatlapot kell kitöltenie. Az eljárás során szükség lesz személyi igazolványra és a lakcímkártyára. Ilyen esetben a külföldre utazó magyar állampolgárokat nem törlik a magyar lakcímnyilvántartásból, de itthoni lakcímük kint tartózkodásuk ideje alatt tartózkodási (ideiglenes) lakóhellyé módosul.

A kinti tartózkodás során az adott tagállam tartózkodásra, lakcímlétesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A kint létesített állandó lakcímet nem szükséges Magyarországon bejelenteni.

Amennyiben a magyar állampolgár véglegesen kíván áttelepülni Magyarországról egy másik tagállamba, állandó lakcímét főszabályként törlik a nyilvántartásból. Ugyanakkor külföldön élő magyar állampolgárként kinti lakcímét köteles bejelenteni a magyar lakcím-nyilvántartónak. Lehetőség van azonban az itthoni lakcím megtartására is, ha magyarországi lakcímét ideiglenes lakcímként, a másik tagállamban létesített állandó lakcímét pedig külföldi lakcímként jelenti be a hazai lakcímnyilvántartásba.

Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá, s így magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számuk passzívvá válik. A lakóhely elhagyásáról a népesség nyilvántartó csoport értesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP). Az OEP tájékoztatása szerint érdemes a nyilvántartó által kiállított igazolást, valamint a TAJ kártyáját személyesen vagy postai úton eljuttatni a (korábbi) lakóhelye szerinti illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

 

Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen hagyja el az országot, személyi jövedelemadójának soron kívüli megállapítását egy e célra kiállított nyomtatvány benyújtásával igényelheti.

A nyomtatvány benyújtása után az NAV elkészíti az adóbevallását, amelyhez a szükséges dokumentumokat el kell juttatni az NAV területileg illetékes kirendeltségéhez.

Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége.

 

Forrás: www.euvonal.hu 

 

További információk:

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide