Üdvözöljük a

A Ménesbirtokon jártunk

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

A Ménesbirtokon jártunk

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. november 26.

A Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat tatai általános iskola és speciális szakiskola negyvenöt tanulójával a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon jártunk november 12-én.

Molnár-Varga Péter a ménesbirtok idegenforgalmi munkatársa vezette végig a 45 tanulót és a kísérő tanárokat.  Utunkat a ménesudvar jobb-és baloldalán található kanca és ménistállókban kezdtük meg. A ménistálló különösen figyelemre méltó, hiszen itt a tágas bokszokban nyertek elhelyezést a pompás arab lovak. Az etetők márványból készültek, szinte luxus körülmények között élnek.

Érdekesség képen megtudtuk, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében közel négy évtizede folyik az angol telivér lovak tenyésztése. A mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. Az arab telivér tenyésztésében kiemelkedő értéket jelentenek a tiszta vérű egyiptomi arab telivérek. A Shagya fajtát az elegancia, harmonikus mozgás, a rendkívüli jó szándék és tanulási képességek mellet a nagy munkabírás és az ideális méretek jellemzik.

 

Ezt követően a ménesudvar egyik impozáns látványosságához érkeztünk, a fedeles lovardához. Az épületet a napóleoni seregek dúlását követően építették fel 1809-ben.

A méteres falak, a korábbi ménesbélyegzővel díszített üvegablakok, a tetőszerkezet művészi ácsmunkája, a kovácsoltvas csillárok és falikarok lenyűgözik a látogatót.

Ez a lovak kiképzésének helyszíne, itt szerzik meg azt a tudást, amely az ember odaadó társává teszi őket. Az évszázados falak között lovasok százai sajátították el a lovasművészet fortélyait, melynek nagyszerűségéről, időről-időre bemutatók alkalmával tesznek, mind a mai napig tanúbizonyságot. Látogatásunkkor is éppen a lovak kiképzése folyt.

A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették hírnevüket.

 

A szakmatúra során a gyerekek megismerték a ménesbirtokon folyó munkát és az itt dolgozó emberek szakmáját. Jelenleg közel százan dolgoznak a birtokon: lótenyésztők, lóápolók, lovászok, belovaglók, lovastúra-vezetők, állatorvosok, irodai alkalmazottak, pénzügyi végzettségű szakemberek, park és kertgondozók, idegenforgalmi és marketinges munkatársak stb. A tanulók testközelből láthatták a felsorolt szakmák egy részét és a munkakörülményeket.

A visszaindulás előtt a gyerekek átsétáltak az 1965-ben létesített Arborétumba, ami kellemes kikapcsolódást kínál. Az arborétumba gondozott sétautakon haladva gyönyörködhetnek a látogatók a 335 lombos, 156 örökzöld fa- és cserjefajban, miközben szépen kialakított pihenőhelyeken frissülhetnek fel a helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított parkban. Különösen nyári melegben üdítő megpihenni a kert kis tavainak partján, illetve az egyik kis tó szigetén, amely fahídon közelíthető meg.

 

Steindl Balázs

pályaorientációs tanácsadó