Üdvözöljük a

Bemutatkozás

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Bemutatkozás

Szerző: Név admin15@uzletahalon.hu | 2013. március 18.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2011. májusában megalakult a megyében a KEM Metál Klaszter . 

A klaszter 17 alapítója: (a cégnévre kattintva elérhető a vállalkozás honlapja)
Tatabányáról 
Tatáról
Esztergom-Kertvárosból
Ászárról
Bakonybánkról
Csolnokról
Kisbérről
  •  Terimforg Kft, mint alapvetően fémiparban működő termelő vállalkozások. 
 
A klaszter tagjai továbbá:


 

Az alapítók a klasztert azon célból hozták létre, hogy az előmozdítsa a tagok együttműködését, gazdasági versenyképességük növelését, közös piaci és marketing, innovációs tevékenységüket. A tagok segítik egymást a beszerzési, termelési, piaci kooperációk kialakításában, azok hatékonyságának növelése érdekében. Az együttműködést a kölcsönös előnyök figyelembe vételével, célirányosan, a saját szakmai, üzleti érdekeik szem előtt tartásával végzik.A klaszter elsődlegesen az alapító vállalkozások körében működik, de nyitott a klaszterhez csatlakozni kívánó, hasonló szakterületen működő vállalkozásokkal, intézményekkel történő együttműködésre.

 

Pályázás

 

A klaszter alapítói – a kamara kezdeményezésére – az Új Széchenyi Terv keretében pályázatot nyújtottak be a Közép-dunántúli Operatív Program „Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása” c. konstrukciójához.

 

A konstrukció célja, hogy előmozdítsa:

 

· Vállalkozások közötti együttműködések, valamint a vállalkozások más vállalkozásokkal, oktatási intézményekkel, K+F intézményekkel, helyi gazdasági szereplőkkel klaszter formában megvalósuló együttműködéseinek létrehozását, illetve fejlesztését. Ezen belül különösen fontos, hogy lehetőséget biztosítson a regionális stratégiákban, operatív programokban, ill. az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) megfogalmazott kulcságazatokban működő vállalati együttműködések és klaszterek versenyképességének növelésére.

· A hálózatos és a klaszter együttműködések menedzsment szervezeteinek létrehozását a támogatott projektek keretében.

· Közös beruházások megvalósulását, amelyek növelik az együttműködések és a klaszter tagjainak versenyképességét.

· Az innováció orientált fejlesztések és együttműködések létrejöttét.

A pályázatot a kamara egy pályázatíró céggel, a klaszter menedzsment tagjainak tevékeny részvételével, saját költségvetése terhére, készíttette el. A klaszter tagjai a pályázat sikeres megírásához saját adataik és a projekttől elvárt igényeik megadásával járultak hozzá.

A pályázat – a részletes pályázati felhívás és értékelési kritériumok alapján, a szükséges dokumentumok csatolása mellett – 2011. május 13-án került beadásra.

Ezután a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, mint az állam által megbízott közreműködő szervezet a pályázati anyagot részleteiben kiértékelte és a kiértékelés alapján a szükséges hiánypótlásokat bekérte. A hiánypótlás után  2011. augusztus 17-ével kaptunk hivatalos értesítést arról, hogy a pályázatunkat elfogadták.

 

Támogatási szerződés 

 

A  KEM Metál Klaszter Támogatási Szerződése 2011. október 13-i keltezéssel megköttetett a KDRFÜ Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft, mint közreműködő szervezet és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint kedvezményezett között. A szerződés tárgya a KDOP-1.2.1-11-2011-0010 számon befogadott pályázati projekt végrehajtása. A projekt tervezett összköltsége 27.014 eFt, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 21.347 eFt. A KEM Metál Klaszter projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (18.145 eFt) és hazai központi költségvetési forrásból (3.202 eFt), (támogatás összesen 79 %), valamint a kamara 21 %-os mértékű klaszter támogatásából valósul meg. A projekt megvalósítási ideje 2012. január 1-től 2013. április 30-ig terjed.

 

A támogatási okiratban részletezett, végrehajtandó  klaszter tevékenységek– egyszerűsítetten felsorolva - a következők:

 

1.      A tagok ismerkedése, megismerése, kölcsönös látogatások

2.      Klaszter logo, egységes arculat kialakítása

3.      Klaszter honlap készítése és működtetése

4.      Működő magyar klaszterek tanulmányozása

5.      Közép-európai üzleti tanulmányút

6.      Üzletember találkozók

7.      Benchmarking klub  /tapasztalatcserék/

8.      Tagi termékek és kapacitások adatbázisának elkészítése

9.      Beszállítói és megrendelői adatbázis, kooperációs kapcsolatok

10.  Kiállításokon való részvétel, közös megjelenés, marketing

11.  Havi hírlevél, termék és szolgáltatás prospektusok készítése

12.  Pályázat figyelés, tanácsadás, pályázati tapasztalatok

13.  A klaszter működés kiértékelése, a további együttműködés meghatározása

14.  Klaszter fejlesztési stratégia elkészítése
 

 

A projekt végrehajtásának előkészítése

A támogatási okirat és annak 11 melléklete, valamint a vonatkozó jogszabályi és pályázati előírások részletesen szabályozzák és előírják a klaszter projekt elszámolható költségeit, elvárt eredményeit, a pénzügyi elszámolás, bizonylatolás szabályait, a nyilvántartások, beszámolások rendjét, a klaszter arculati megjelenítését stb.  A projekt menetrendje feszes, az egyes feladatok, részcélok alapos előkészítést, precíz megvalósítást és pontos dokumentálást igényelnek. A cél változatlan: a projekt előrehaladásában, minden egyes résztevékenységben a klaszter tagjainak üzleti érdekeit kell szolgálni, fel kell tárni új üzleti lehetőségeket, segíteni kell a tagok innovációját, fejlődését.

A végrehajtás és elszámolás kellően nem tisztázott részleteit folyamatosan egyeztettük és egyeztetjük a közreműködő szervezettel, hogy – lehetőleg – az utólagos értelmezési anomáliákat megelőzzük.

Januárban megtörtént a klaszter menedzsment – külső, tapasztalt szakértők általi - felkészítése.

A szemináriumon – az eddigi pályázati és elszámolási tapasztalatok, valamint az előírások alapján – a menedzsment részletes tanácsokat, ajánlásokat kapott a projekt előrehaladása folyamán felmerülő menedzseri és adminisztratív teendők kezelési technikájára, szervezési szempontjaira és metódusára.

A támogatási okiratban meghatározott, a támogatás 25 %-át kitevő pénzügyi előleget lekértük, a pénzösszeg a klaszter bankszámlájára megérkezett.

A  klaszter/projekt havi lebontású költség és program tervezete elkészült.

A 2012. évi tervezet „benevesítése”, a közös feladatok, programok  részletes összeállítása  és jóváhagyása érdekében a klaszter elnöke 2012. február  22-ére összehívta a klaszter taggyűlését.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide