Üdvözöljük a

FIGYELEM – ÉLETBE LÉPETT AZ ONLINE SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG!

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
12345
6
7
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

FIGYELEM – ÉLETBE LÉPETT AZ ONLINE SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG!

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2018. július 2.

2018. július 1-jén elindult az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, így azokról a belföldi adóalanyok részére kiállított számlákról kell valós idejű adatot továbbítani az adóhatóság felé, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege legalább 100 ezer forint. Az újításról még júniusban tartott tájékoztatót Kamaránk Tatabányán és Esztergomban. Friss hír, hogy július végéig bizonyos esetekben nem bírságol a NAV.

Számlázó programmal történő számlázás esetén az adatokat interneten keresztül emberi beavatkozás nélkül a számla elkészülése után azonnal továbbítani kell a NAV-hoz – hívja fel a vállalkozások figyelmét a gazdasági önkormányzat. A kézi számla adatait is továbbítani kell egy webes felületen történő rögzítéssel: ha az áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, legkésőbb a kiállítás utáni napon; ha 100 ezer forintnál több, de 500 ezer forintnál kevesebb a számlában szereplő áfa, akkor pedig legkésőbb a kiállítást követő ötödik naptári napon kell rögzítenie ezeket az adatokat az adózónak.

 

Regisztráció a NAV Online Számla rendszerében


A számlaadat-szolgáltatáshoz június 30-ig regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfa tartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet. Június 18-tól elérhető az „éles” regisztrációs felületa korábbi, tesztrendszeri regisztráció nem elegendő, mert az csak a tesztelés lehetőségét biztosítja.

 

A NAV július végéig türelmi időt ad


Előfordulhat, hogy egy vállalkozás nem áll készen július elsején az online adatszolgáltatásra annak ellenére, hogy megkezdte a felkészülést. A számlázó program nem megfelelő működése miatt a NAV július végéig nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztását, ha az adott cég képviselője regisztrál az Online Számla rendszerben és a számlaadatok július végéig, utólag megérkeznek a NAV-hoz.

A kamara is segít eligazodni a változásokban


A Nemzeti Adó és Vámhivatal weblapján minden szükséges információ elérhető ide kattintva.