Üdvözöljük a

Ismét felbukkantak megtévesztő adatbekérő levelek

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
12345
6
7
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ismét felbukkantak megtévesztő adatbekérő levelek

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2018. július 20.

A 2017. februári esethez hasonlóan az European Business Number EBN, DAD GmbH hamburgi cég a napokban angol nyelvű levelével keresett meg néhány Komárom-Esztergom megyei gazdálkodó szervezetet – köztük kamaránkat is. A levél végső emlékeztető, mely a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Az adatok kitöltésével és a levél visszaküldésével azonban a gazdálkodó szervezet egy három évre szóló szerződést köt a hamburgi céggel!

A levél szerint a hamburgi cég adategyeztetés céljából keresi meg a vállalkozásokat azzal a kéréssel, hogy a hibás adatokat javítsák, a hiányzókat – elsősorban a közösségi adószámot – adják meg. Az adatokra azért van szükség, hogy a magyar vállalkozás adatait a hamburgi cég adatbázisában megjelentesse.

 

Az adatok kitöltésével és az adatlap visszaküldésével azonban szerződést köt a magyar vállalkozás a hamburgi céggel! Mivel az European Business Number EBN, DAD GmbH levelében kiköti a német jogot, mint irányadót a felek közötti jogvita rendezésére, ezért a szerződés magyar bíróság előtt a magyar jog rendelkezései alapján nem támadható meg.

 

A szerződés szerint a hamburgi cég a magyar vállalkozás adatait megjelenteti honlapján, ezért a magyar vállalkozás díjat fizet. A díj összege évente 771 euró, mely összeg előre fizetendő. Mivel a szerződés 3 évre jön létre, a fizetendő összeg ennek háromszorosa lesz.

 

Lényeges kitétel, hogy a szerződés automatikusan meghosszabbodik, ha a magyar fél legkésőbb a szerződés lejárát megelőzően 3 hónappal nem mondja fel azt. A felmondás elmaradása esetén a szerződés újabb 3 évre meghosszabbodik újabb fizetési kötelezettséget keletkeztetve ezzel a magyar fél számára.

 

A fentiek alapján felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy az adatszolgáltatás NEM KÖTELEZŐA szerződés megkötése az European Business Number EBN, DAD GmbH céggel ugyancsak nem kötelező, azt minden megkeresettnek magának kell mérlegelnie, hogy ilyen feltételekkel igénybe veszi-e a hamburgi cég szolgáltatását.

 

Amennyiben az adatlapot már visszaküldték, javasoljuk, hogy írásban, tértivevényes levélben mondják fel a szerződést. Ha ezt sikerül 14 napon belül megtenni, a levél szerint ezzel elálltak a szerződéstől, vagyis olyan helyzet áll elő, mintha az meg sem kötötték volna. Ezzel a fizetési kötelezettség sem áll fenn.

 

A fenti tárgyú levelet nemcsak papír alapon, hanem e-mail-ben is elküldik a vállalkozásoknak. Az elektronikus levelek esetében ugyanaz a jogi helyzet áll fenn, mint a papír alapon érkezett levél esetében. Információink szerint a fenti levelet Komárom-Esztergom megyén kívül más megyei vállalkozások is megkapták.