Üdvözöljük a

Már letölthető a NAV Online Számla mobilapplikációja

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141516
17
181920
21222324252627
282930    

Már letölthető a NAV Online Számla mobilapplikációja

2020. június 2.

Már 300 ezer vállalkozó szolgáltat online számlaadatot a NAV-nak. Az adóhatóság online számlázóját már 25 ezren használják. Most megjelent a számlázóhoz kapcsolódó telefonos applikáció.

Az Online Számla rendszerrel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, a júliusi változásokról, a NAV új szolgáltatásáról, az ingyenes Online Számlázó mobilapplikációjáról adott interjút a növekedés.hu-nak Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója.

 

https://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Mar_letoltheto_a_NAV_20200602.html

 

A NAV oldalán megjelent egy részletes tájékoztató amit itt érhet el:

 

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa/Mobilapplikacion_is_e20200605.html

 

Mikortól kell az összes vállalkozásnak online számlázó programot használnia?

 

Számla jelenleg is kiállítható számlázó programmal és nyomtatott, azaz úgynevezett „kézi” számlaként is, ebben július 1-je után sem lesz változás. Vagyis a nyomtatvány használatának lehetősége nem szűnik meg: 

 

sem jelenleg nincsen, sem 2020. július 1-jétől nem lesz olyan szabály, ami azt írja elő, hogy számla csak számlázó programmal állítható ki.

 

Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a számla kiállításának módjától független. 2020. július 1-jétől az online számlaadat-szolgáltatást a számlázó programmal kiállított számlákról és a nyomtatvány használatával kibocsátott kézi számlákról is kötelezővé válik a számla áfatartalmától függetlenül, ha azt egy adóalany egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, az áfatörvény szabályai szerint belföldön teljesített ügyletéről bocsátja ki.

 

 

Az adatszolgáltatást a számlázó programoknak kell automatikusan teljesíteni, míg a kézi számlákról az adatokat manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerének felületén.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez mindkét esetben előzetesen regisztrálni kell a NAV Online Számla rendszerében. Az Online Számlázó program használatához kapcsolódó alapvető tudnivalókról összefoglaló készült, mely a NAV honlapján elérhető.

 

(https://nav.gov.hu/data/cms524300/Alapveto_tudnivalok_a_NAV_Online_Szamlazo_programjanak_alkalmazasahoz.pdf)

 

Mit tud a mobilapplikáció, mire jó ez valójában?

 

Az applikáció az Online Számlázó program számlázásra készült mobil változata, kiegészítve az Online Számla rendszer néhány funkciójával.

 

A legfontosabb, hogy az applikáció a webes működéssel megegyezően automatikusan teljesíti a kiállított számlákhoz kapcsolódó kötelező online számlaadat-szolgáltatást.

 

A mobilapplikáció funkcionalitásában majdnem lefedi az Online Számlázó program webes felületen használható és elérhető funkcióit. Az appon keresztül a felhasználónak lehetősége van többek között számla, előlegszámla kiállítására, valamint a már kiállított számla módosítására, érvénytelenítésére is.

A mobilapplikáción keresztül az Online Számla rendszer bizonyos funkciói is elérhetők, mint például a kimenő és bejövő számlák lekérdezhetősége, a NAV-hoz beküldött adatszolgáltatások állapotának ellenőrizhetősége. Elvégezhető az applikáción keresztül a számlák technikai érvénytelenítése is, ha az szükséges, illetve megtekinthetők a használati statisztikák is.

 

A mobilalkalmazással olyan számla is kiállítható, amiről nem kell adatot szolgáltatni, ilyen például a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről, termékexportról vagy nem adóalany részére címzett számla is. Az alapvető számlázási programfunkciók révén a mobilalkalmazást adófizetésre főszabály szerint nem kötelezett, például alanyi adómentes adóalany, vagy tevékenysége közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel, úgynevezett „tárgyi” adómentes ügyletet teljesítő adóalany is tudja bizonylatolásra használni.
 

A számla megjelenési formáját tekintve az alkalmazással papíralapú és elektronikus számla is kiállítható.

A mobilalkalmazással kiállított elektronikus számla a számlakibocsátó készüléke által ismert és támogatott csatornákon keresztül helyben, a számla kiállítását követően azonnal továbbítható a vevő részére például Airdropon, MMS üzenetben, e-mailben, Viber üzenetben, Facebook messengeren keresztül vagy bármely, a mobil készülék által ismert és támogatott platformon. A program az ilyen számlát fokozott biztonságú aláírással látja el, és a számlakiállító részére a mobilalkalmazással kiállított elektronikus számlákra vonatkozóan – az Online Számlázó Program webes működésével megegyezően – biztosított a bizonylat archiválása is.

 

Az alkalmazás lehetőséget biztosít a felhasználónak arra, hogy saját számlázási adatairól (az adóalany neve, székhelye, magyar adószáma, más tagállami adószáma, vevői típusa, bankszámlaszáma stb.) úgynevezett elektronikus névjegyet generáljon.

 

Az app ez esetben a saját számlázási adatokat összegzetten tartalmazó QR kódot hoz létre, amit a felhasználó akár egy fénykép formájában tárolhat a saját mobiltelefonján.

 

Mennyibe fog kerülni az applikáció letöltése?

 

Az applikáció letöltése is ingyenes, és letöltés után is – az online számlaadat-szolgáltatás 2018. július 1-jei bevezetése óta a webes felületen elérhető, ingyenesen használható Online Számlázó programmal megegyezően – valamennyi funkciója díjmentesen használható.

 

Kell, hogy legyen NAV-os online számlázó programunk, ha applikációt akarunk?

 

A mobilalkalmazás a webes Online Számlázó program mobil kliense. A mobilapplikáció használatba vételének előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az Online Számla rendszerbe (https://onlineszamla.nav.gov.hu), illetve a rendszerbeli regisztrációt követően, a rendszerből átnavigáljon az Online Számlázó programba a webes felületen. A programhoz tartozó Általános Szerződési Feltételek elfogadása és az alapvető beállítások elvégzése után az okostelefonra letöltött applikáció a webes felületről indított összepárosítást követően használatba vehető.

 

Milyen típusú készülék kell hozzá?

 

Az applikáció egyaránt használható iOS és Android operációs rendszerrel működő okostelefonokon is. Az alkalmazás használatához minimum Android 7.0 vagy iOS 11 verziószámú operációs rendszerrel működő okostelefon szükséges.

 

Mikortól lehet letölteni?

 

Az Online Számlázó mobilalkalmazás 2020. május végétől már letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakból.

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.nav.szamlazo

 

 

 

 

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide