Üdvözöljük a

Megjelent a kormányrendelet: ezek az elvitelre készülő ételek 5 százalékos áfájának feltételei

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Megjelent a kormányrendelet: ezek az elvitelre készülő ételek 5 százalékos áfájának feltételei

2020. november 14.

Megjelent a Magyar Közlöny 246. számában a kormányrendelet, amely a védelmi intézkedések miatt vendégeket jelenleg nem fogadó éttermek elvitelre készülő ételeinek áfáját 5 százalékra csökkenti.

A védelmi intézkedés hatályának időtartama [a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint] alatt az általános forgalmi adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén 5 százalékos áfakulcs alá esik.

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a termékértékesítőnél étkezőhelyi vendéglátásban helyben készített étel-, nem alkoholtartalmú italforgalom szolgáltatás nyújtásának feltételei a védelmi intézkedés elrendelését és hatályba lépését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának

Az 5 százalékos adómérték nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra.

A rendelet a kihirdetést követő napon, azaz 2020. november 14-én lép hatályba.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete értelmezése szerint azokban a vendéglátó cukrászdákban, ahol a helyben fogyasztás lehetősége biztosított, a mai naptól az elvitelre, vagy házhoz szállítással értékesített saját készítésű termékeket és nem alkoholos italokat lehet 5%-os ÁFA kulccsal értékesíteni, ameddig a helyben fogyasztás a korlátozó intézkedések miatt tilos.

 

Röviden, amit eddig helyben fogyasztás esetén lehetett 5%-os ÁFA-val ütni, azt mától elvitel, vagy házhoz szállítás esetén is lehet!

 

FONTOS, hogy nem saját készítésű, tehát viszonteladótól vásárolt termékre és alkoholos italokra ez továbbra sem érvényes!

 

Amennyiben házhoz szállítás esetén szállítási díjat számolnak fel, arra nem alkalmazható a kedvezményes ÁFA kulcs!

 

Csatolt állományok:
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide