Üdvözöljük a

MKIK 2021. évi Gazdasági évnyitó - Nézze vissza!

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
1314151617
18
19
20212223242526
27282930   

MKIK 2021. évi Gazdasági évnyitó - Nézze vissza!

2021. február 4.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján. 2021. évi gazdasági évnyitójának felvételét az alábbi linken keresztül tudja visszanézni.

 

https://hirado.hu/video/2021/02/04/a-magyar-kereskedelmi-es-iparkamara-mkik-gazdasagi-evnyitoja

Nemzeti konzultációt indítanak a nyitásról 

 

Orbán Viktor bejelentette, hogy február közepén nemzeti konzultációt indítanak online formában a nyitás lehetséges lépéseiről, amit a vakcina, a koronavírus elleni oltóanyag széles körű alkalmazása tesz lehetővé.  A konzultáció után döntések születhetnek március elsejétől, illetve április elején, és azt követően biztosan szabadabb lesz az életünk, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat.  

 

Fókuszban a felsőoktatás 

 

Április elsején indulhat a gazdaság újraindítási akcióterv második szakasza, ezen belül megkezdjük az 1500, vagy akár 2000 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési terv megvalósítását. A magyar felsőoktatás átalakul, és sokkal hatékonyabbá válhat. 

 

Zöld gazdaság és digitalizáció 

 

A júliusban induló harmadik ütem a nagy fejlesztések időszaka lesz, ezen belül elsődleges a zöld energia alkalmazása, a körforgásos gazdaság felépítése, és a magyar gazdaság teljes digitalizálása. Ugyancsak tervben van egy hosszútávú, 8-10 évre szóló agrárfejlesztési program is - ismertette a miniszterelnök.

 

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta hogy, Magyarország az Európai Unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt egyes ágazatai sérülékennyé váltak, a bajba került iparágak, az érintett vállalkozások megsegítése továbbra is szükséges.

 

A kamara elnöke a makrogazdasági veszélyek közül egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, lánctartozások alakulnak ki, csődhullámok lehetnek, a munkanélküliség és a munkaerőhiány egyszerre lehet jelen, a keresetek növekedése lassulhat az infláció növekedése mellett, és a vállalkozások digitális fejlettsége gyenge, alacsony az innovációs hajlandósága, az exportpiac alakulása a nemzetközi piacok helyreállásától függ.

 

Azzal számolnak, ha a vírusválság nyár végére véget ér, akkor még ebben az évben szép eredményeket lehet elérni - fogalmazott Parragh László.

 

Az MKIK elnöke kitért arra is, hogy a kamara és a Fidesz 2010-ben megállapodott a gazdaság rendbetételéről, mindkét oldal tartotta a szavát, ezért az együttműködés alapján jelentős eredményeket tudtak elérni.

 

Az elnök szerint a megállapodás megújítása időszerűvé vált, ezért javasolják annak átgondolását. A megállapodásban a világ elvárásait is figyelembe véve koncentrálni kell a digitalizációra, a zöld- és a fenntartható gazdaság megteremtésére, folytatni kell a hazai tulajdonú vállalkozások erősítését, főleg azokban az ágazatokban, amelyek a nemzetgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak, ilyen például az élelmiszeripar, az építőipar, a járműipar, a védelmi és űripar - fogalmazott a kamara elnöke.


Parrag László felidézte a kamara szerepét a válságkezelésben, vállalkozói véleményeket, javaslatokat tették a kormánynak. A kormányzati intézkedésekben sok helyen visszaköszönt a kamarai javaslat, például a munkahelyi programokban, az érintett kiemelt ágazatok támogatásában, a cégek finanszírozásában a kamara rendszerének szerepvállalásában.


Kiemelte: a Széchenyi Kártya Program 18 éve létezik, erős a vele szembeni vállalkozói bizalom, ezért a programot folytatni kell, hiszen az elmúlt 18 évben 450 ezer vállalkozáshoz jutottak el hitellel, tavaly 26 ezer hitelügyletet kötöttek 600 milliárd forint értékben.


Hozzátette, szerencsésnek tartanának egy olyan hitelt is a programban, amelyet az egészen kicsi vállalkozók is megkaphatnák gyorsított eljárásban.


Az MKIK elnöke szólt arról is, hogy a kamara szerepe jelentős a szakképzésben, és szerinte az iskolarendszert, a tananyagot a gazdaság, a munkaerőpiaciigényeknek megfelelően folyamatosan fejleszteni kell.


Parragh László hangsúlyozta, továbbra is széleskörű összefogásra van szükség a problémák áthidalására, elkerülhetetlen a bajban lévő ágazatok közvetlen megsegítése, a bürokratikus terhek mérséklése, a növekedésbarát adórendszer finomhangolása, a kutatás- és innovációs tevékenység támogatása, a digitalizáció segítése.


A gazdaság újraindításához gyors intézkedéseket kell hozni, a forrásokat pedig célzottan kell felhasználni - javasolta a kamara elnöke.

 

 

(Forrás: MTI/kormany.hu)

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide