Üdvözöljük a

Öt éve működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
12345
6
7
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Öt éve működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2018. július 11.

Öt éve működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), melynek létrehozását az építőiparban tapasztalható, egyes becslések szerint több százmilliárd forint nagyságrendű ki nem fizetett tartozás kezelése tette szükségessé.

A TSZSZ eljárása építészeti-műszaki tervezési, kivitelezési szerződések teljesítéséből eredő viták rendezésére vehető igénybe. A folyamat bármely szereplője, tehát a megrendelő, tervező, kivitelező, alvállalkozó kérheti az eljárás lefolytatását szerződő partnerével szemben, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a teljesítésigazolás kiadása vitás, vagy kiadták a teljesítésigazolást, de a kifizetés nem történt meg.

 

Kérhető a TSZSZ eljárása mellékkötelezettség érvényesítése esetén is, amikor az érvényesítés indokoltságát vitatja a kérelmező. Olyan esetben például, amikor a vállalkozó indokolatlannak tartja a bankgarancia lehívását, kérheti, hogy a TSZSZ szakvéleményben vizsgálja meg a lehívás indokoltságát.

 

Kérelmet a jogszabály által meghatározott forma szerint lehet benyújtani, legegyszerűbben a TSZSZ elektronikus kérelem befogadási rendszerén, ahol az űrlap kitöltését és a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumok csatolását követően egyetlen kattintással kérelmezhető a TSZSZ eljárása (az online felület elérhetősége: www.mkik-tszsz.hu). A kérelem beadásának módjáról a www.mkik.hu/hu/tszsz honlapon részletes tájékoztatás található.

 

A TSZSZ által vizsgálandó dokumentumok közül legfontosabb a felek között létrejött írásos szerződés, így annak másolatát a kérelemhez minden esetben mellékelni kell. A kérelem beadásakor kell megfizetni a szakértői eljárási díjat, melynek összegét jogszabály szabályozza, a kérelemben vitatott összeg bruttó értékének 1%-a, minimum bruttó 60 000 Ft, maximum bruttó 450 000 Ft.

 

A szerv az építésgazdaságért miniszter által kinevezett csaknem 200 igazságügyi szakértő taggal működik. Az egyes esetekben a szakértői eljárást a kérelem ismeretében kijelölt háromtagú, megfelelő szakterülteken jártas szakértőkből álló tanács folytatja le a befogadástól számított 30 napos határidővel, amely indokolt esetben egy alkalommal, maximum 30 nappal hosszabbítható. A TSZSZ szakvéleménye a beadott dokumentumok és a helyszíni szemlén tapasztaltak alapján készül.

 

A szakértői eljárások legkedvezőbb eredménye, amikor a felek a szakvélemény alapján meg tudnak egyezni, erre sok példa volt, de többször előfordult az is, hogy ez már a szakértők jelenlétében, a helyszíni szemle alkalmával megtörtént. Számos esetben a beadott kérelem már önmagában elősegítette a vita megoldását, amikor a szakértői eljárás lefolytatására azért nem került sor, mert a nem fizető fél, amikor tudomást szerzett az eljárásról, kiegyenlítette tartozását.

 

Ha a felek közötti megegyezés a szakvélemény alapján sem jön létre, a bíróságon indítható a TSZSZ szakvéleményére alapított per, speciális eljárási szabályokkal, melyek az ügymenet gyorsítását szolgálják.

 

A létrehozás óta eltelt öt év után a TSZSZ-hez benyújtott kérelmek száma már 1000 felé közelít. A kérelmezők döntő többsége kivitelező vállalkozó vagy alvállalkozó.

A TSZSZ tevékenysége során több, csaknem 1000 beadott kérelemből már több, mint 700 szakértői eljárás lezárult. Ezek tapasztalatai lehetőséget biztosítanak az építőipar területét érintő problémák általános megfogalmazására, amelyek röviden az alábbiak szerint foglalhatók össze:

-       a nem egyértelmű, vagy nem jól értelmezett szerződések,

-       a kivitelezés alatt előforduló műszaki tartalom változtatások, és azok dokumentálásának hiányosságai (pl.: pótmunka – többletmunka esetében),

-       az átadás-átvételi eljárások problémái, különösös tekintettel a minőségi kifogásokra. 

 

A TSZSZ tapasztalatai szerint az építőipari folyamatok jogszabályokban szabályozva vannak, igaz finomítások mindig javasolhatók. Ez persze mit sem ér, ha a vállalkozók nincsenek kellő mértékben tisztában az előírásokkal. Erre megoldás lehet kötelező a jogi és szakmai továbbképzés minden építőipari szereplő számára.