Üdvözöljük a

Kamarai segítség a pályaválasztásban

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  123
4
5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kamarai segítség a pályaválasztásban

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. november 12.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012 decembere óta kiemelten foglalkozik a pályaorientációval. A hogyanról Steindl Balázs pályaorientációs tanácsadóval beszélgettünk.

Forrás:24 Óra

Tevékenységünk fő célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat a szakképzés felé irányításuk, kiemelve a hiány és keresett szakképesítéseket az általános iskolások, valamint szüleik, tanáraik körében – hangsúlyozza Steindl Balázs. 


Olyan szakmák felé irányítják a diákokat melyre megyénk gazdaságának kiemelten szüksége van. Üzemlátogatásokat, szakmai bemutatókat, tájékoztató előadásokat szerveznek az érintetteknek. 

Az idén csaknem ötszáz általános iskolást vittünk és viszünk el megyénk különböző gazdasági szervezeteihez: a tatabányai Stahlschmidthez, a Suzuki esztergomi gyárába, a Forest Papír Kft. leányvári üzemébe, a kisbéri Vita Sütő Kft-be, a Bábolnai Ménesbirtokra, az ASG Gépgyártó Kft-hez, a Güntner-Tata Kft-hez, a tatai Kiss Hotelbe, a Neszmélyi Hilltop Borászatba – sorolja a szakember. 

Az üzemlátogatásoknak fontos szerepe van, hiszen valóban segíthetik a szakma- és a pályaválasztás előtt állókat. A tanulók a termékelőállítás valós helyszínén, valós körülmények között ismerhetik meg a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket, munkakörülményeket. A kamara anyagi segítséget nyújt azzal, hogy az üzemlátogatások utazási költségét teljes egészében támogatja az általános iskolák részére; sem a gyerekeknek, sem az iskolának ez nem kerül pénzébe. 

Osztályfőnöki órákon a munkaügyi központ munka- és pályatanácsadó szakemberével a 7-8. osztályos tanulóknak előadást tartunk a pályaválasztás fontosságáról, a lépésekről – teszi hozzá. – Bemutatjuk például az eletpalya.munka.hu weboldalt, amelyek szinten segíthetik a diákokat. Szabadidős érdeklődési kérdőívet töltünk ki, amelynek segítségével egy világosabb képet kapnak arról, hogy milyen területen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulniuk. 


A hiány- és keresett szakmákat bemutató filmeket vetítenek, melyek bemutatják egy-egy szakma érdekességeit, a szakmák művelőinek hozzáértését, munkájuk értékét, valamint a mesterségbeli tudással elérhető sikereket. Az általános iskolák igazgatóit tájékoztatják a kamara pályaorientációs tevékenységéről, egyben megkérik őket, jelöljék meg azokat a szülői értekezleteket, ahol a tanácsadó ismerteti a megye hiányszakmáit, bemutatja a helyi vállalkozások által igényelt szakmák körét, és tájékoztatást ad arról, hogy az adott szakmát melyik iskolában lehet elsajátítani. 

– Fontosnak tartom, hogy a pályaorientáció tekintetében az elmúlt évben szoros együttműködés és munkakapcsolat alakult ki a munkaügyi központ és a kamara között – tette hozzá Steindl Balázs. 


Pszichológus és szimulátor a tatai kiállításon 

Steindl Balázs elmondta, hogy november 8-9-én a tatai pályaválasztási kiállítás aktív résztvevője lesz a megyei kereskedelmi és iparkamara. Hozzátette, hogy az egyéni tanácsadás mellett pszichológus szakértőt biztosítanak a gyerekeknek, akik képességet felmérő kérdőíveket tölthetnek ki. A diákok kipróbálhatják a különböző szakmákat a helyszínen, valamint többféle szimulátoron ismerhetik meg és gyakorolhatják a különböző mesterségeket. 

Pályaorientációs tevékenység a számok tükrében 

Üzemlátogatás szervezése: 455 tanulót vittünk el eddig megyénk különböző cégeihez. Osztályfőnöki óra: 250 tanuló részére tartottunk osztályfőnöki órát. Szülői értekezlet: 90 szülőnek tartottunk tájékoztatót a továbbtanulási lehetőségekről, a hiányszakmákról, a beiskolázásról és a szakképzésről. 56 egyeztetés volt a partnerszervezetekkel; 31 általános és szakképző iskolával és 25 gazdasági szervezettel alakult ki eddig szoros munkakapcsolat, valamint megyénk összes általános iskolájába küldtünk tájékoztató levelet a kamara pályaorientációs tevékenységéről. Fiatalok Európája: 320 tanuló jutott el a rendezvényre megyénk különböző szakiskoláiból és középiskoláiból a kamara szervezésében és támogatásával, ahol egyéni tanácsadással, kérdőíves felmérésekkel és szakmabemutató filmekkel segítettük a fiatalokat a pályaválasztásukban. 4000 szóróanyag, tájékoztató készült a pályaválasztásról, pályaorientációról. 

 

Kamaránk pályaorientációs tanácsadója: Steindl Balázs

Elérhetősége: steindl.balazs@kemkik.hu

Mobil: 06/30-403-1217