Pályaorientáció a Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskolában

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. szeptember 16.

2013. szeptember 12-én és 13-án a Vértessomlói általános iskolában jártunk, ahol szülői értekezletet tartottunk a 7. és 8. osztályos tanulók szüleinek, másnap pedig a 7. és 8. osztályos tanulók osztályfőnöki óra keretében pályaválasztási döntést segítő kérdőívet töltöttek ki.

Vass Dóra a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munka- és pályatanácsadó munkatársa prezentációjában hasznos és fontos információkat adott a szülőknek a továbbtanulási lehetőségekről, a felvételi eljárásokról, az iskolarendszer változásairól, a munkaerőpiac jellemzőiről, tendenciákról, valamint a pályaválasztást segítő honlapokról.

Steindl Balázs a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója ismertette a szülőknek a kamara pályaorientációs tevékenységét, tájékoztatást adott a megye keresett és hiányszakmáiról, valamint beszélt az üzemlátogatásokban rejlő lehetőségekről. A kamara felajánlotta az anyagi segítségét a tanulók buszos utaztatásához és az üzemlátogatások megszervezéséhez.

Másnap a 7. és 8. osztályos tanulók osztályfőnöki óra keretében szabadidős érdeklődési kérdőívet töltöttek ki, amelynek segítségével egy világosabb képet kaptak arról, hogy az érdeklődési körük alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulniuk.  Az osztályfőnöki órán Simon Adrienn a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának pályatanácsadó munkatársa és Steindl Balázs vett részt és segített a kérdőívek kitöltésében és kiértékelésében.

Következő alkalommal a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskolába megyünk osztályfőnöki órára. Továbbra is várjuk az általános iskolák jelentkezését akár az osztályfőnöki órákra és szülői értekezletekre, akár az üzemlátogatásokra.