Üdvözöljük a

Pályaválasztási osztályfőnöki óra a tatai Talentumban és a tatabányai Bolyaiban

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  123
4
5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pályaválasztási osztályfőnöki óra a tatai Talentumban és a tatabányai Bolyaiban

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. december 17.

November 18-án a tatai Talentum Kéttannyelvű általános iskola tizenegy diákjának, majd november 25-én és 27-én a tatabányai Bólyai János általános iskola nyolcadik osztályos tanulóinak tartottunk pályaorientációs osztályfőnöki órát.

Az óra elején röviden bemutattuk a gyerekeknek, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a pályaválasztás során, ismertettük azokat az eszközöket (internet, szakmabemutató filmek, kérdőívek, rendezvények), amelyek segíthetnek az „életre szóló” döntés meghozatalában.

Szó esett a megyénkben lévő hiányszakmákról, az ösztöndíjas szakmákról, a tanulószerződésről és az iskolarendszer változásairól. Említésre kerültek az üzemlátogatások melynek során a tanulók a termék előállítás valós helyszínén, valós körülmények között ismerhetik meg a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket. Ezek az alkalmak valóban segíthetik a szakma- és a pályaválasztás előtt álló tanulókat. A tatabányai iskolások idén már több alkalommal voltak szakmatúrán.

Ezt követően szabadidős, érdeklődési kérdőívet töltöttek ki a tanulók, amelynek segítségével egy világosabb képet kaptak arról, hogy az érdeklődési körük alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulniuk. Közösen értékeltük ki a kérdőíveket, majd a felmerülő kérdéseket is megbeszéltük a gyerekekkel.

Steindl Balázs

pályaorientációs tanácsadó

Csatolt állományok: