Üdvözöljük a

Szakmatúra a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10
11
1213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Szakmatúra a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. október 14.

2013. október 11-én a tatabányai Dózsa György Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulóival a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot látogattuk meg.  

Molnár-Varga Péter a ménesbirtok idegenforgalmi munkatársa vezette végig a 45 tanulót és a kísérő tanárokat.  Utunkat a ménesudvar jobb-és baloldalán található kanca és ménistállókban kezdtük meg. A ménistálló különösen figyelemre méltó, hiszen itt a tágas bokszokban nyertek elhelyezést a pompás arab lovak. Az etetők márványból készültek, szinte luxus körülmények között élnek itt a lovak. Közben megfigyelhettük a lovász mesterséget és a lóápolást, hiszen folyamatosan zajlott a munka. A bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium tanulói - az iskolában többek között lovászképzés is folyik - is segítik az itt folyó munkát.

Érdekesség képen megtudtuk, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében közel négy évtizede folyik az angol telivér lovak tenyésztése. A mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. Az arab telivér tenyésztésében kiemelkedő értéket jelentenek a tiszta vérű egyiptomi arab telivérek. A Shagya fajtát az elegancia, harmonikus mozgás, a rendkívüli jó szándék és tanulási képességek mellett a nagy munkabírás és az ideális méretek jellemzik.

 

Ezt követően a ménesudvar egyik impozáns látványosságához érkeztünk, a fedeles lovardához. Az épületet a napóleoni seregek dúlását követően építették fel 1809-ben.

A méteres falak, a korábbi ménesbélyegzővel díszített üvegablakok, a tetőszerkezet művészi ácsmunkája, a kovácsoltvas csillárok és falikarok lenyűgözik a látogatót.

Ez a lovak kiképzésének helyszíne, itt szerzik meg azt a tudást, amely az ember odaadó társává teszi őket. Az évszázados falak között lovasok százai sajátították el a lovasművészet fortélyait, melynek nagyszerűségéről, időről-időre bemutatók alkalmával tesznek, mind a mai napig tanúbizonyságot. Látogatásunkkor is éppen a lovak kiképzése folyt.

A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették hírnevüket.

 

A szakmatúra során a gyerekek megismerték a ménesbirtokon folyó munkát és az itt dolgozó emberek szakmáját. Jelenleg közel százan dolgoznak a birtokon: lótenyésztők, lóápolók, lovászok, belovaglók, lovastúra-vezetők, állatorvosok, irodai alkalmazottak, pénzügyi végzettségű szakemberek, park és kertgondozók, idegenforgalmi és marketinges munkatársak stb. A tanulók testközelből láthatták a felsorolt szakmák egy részét és a munkakörülményeket.

A látogatás végén a gyerekek rengeteg kérdést tettek fel, ami jól mutatja, hogy felkeltette az érdeklődésüket az ott látottak.

Az üzemlátogatások utazási költségét továbbra is teljes egészében támogatja a kamara az általános iskolák részére. Várjuk továbbra is az általános iskolák jelentkezését, hiszen a mai nap is megmutatta, hogy nagyon hasznos lehet nemcsak a pályaválasztás segítésében, hanem abban is, hogy értékes tapasztalatokat szerezhetnek a diákok a szakmatúrák alatt!

 

Steindl Balázs

pályaorientációs tanácsadó

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide