Üdvözöljük a

Szakmatúra a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft-nél és a Neszmélyi Hilltop Borászatban

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Szakmatúra a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft-nél és a Neszmélyi Hilltop Borászatban

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. december 10.

A naszályi Angyalffy Mátyás Általános Iskola tanulói november 14-én két gazdálkodó szervezethez látogattak el.

Utunkat a tatai Güntnerbe kezdtük, ahol a cég képviselője röviden ismertette a vállalat történetét. A Güntner GmbH & Co. KG több mint 80 éves történetre tekint vissza a hűtés-és klímatechnika területén.

A Güntner-Tata Kft.-t 1990-ben alapította a Hans Güntner GmbH és a Tata Hűtőtechnika Kft., Tatán. 1990 és 2008 között a gyártóterület 2000 m²-ről 33.000 m²-re bővült, az adminisztrációs és termelési területen dolgozók száma pedig az évek alatt a 20-szorosára, a mai 950-re nőtt. Ennek a dinamikus fejlődésnek az eredményeképpen a gyár az utóbbi években a Güntner csoport legnagyobb gyártóüzemévé vált.

Tatán a Güntner teljes termékpalettája előállításra kerül: elpárologtatók, kondenzátorok, léghűtők, tárolók, kapcsolószekrények, valamint különleges megoldások európai ügyfeleink számára. Kiváló minőségű hőcserélőink előállításához acélt, nemesacélt, alumíniumot és rezet használnak.

Ezt követően Neszmélyen, Melegeshegyen folytattuk az utunkat, ahol Juhász István, a Hilltop Borhotel és Étterem üzemeltetője köszöntötte a gyerekeket. Bevezetőjében elmondta, hogy a Neszmélyi Borvidék adottságai kiválóak, mégis vannak olyan szőlőfajták, melyek más környezetet és talajt követelnek meg magunkat. A Hilltop tulajdonosai hisznek abban, hogy kiváló minőségű bort csak első osztályú szőlőből lehet készíteni, így borászatuk a felhasznált szőlő 99 százalékát saját ültetvényein termeszti. A Hilltop saját szőlőből dolgozik. Két területen: a Duna kanyar környékén, Neszmélyhez közel és Szekszárdon termelik borainkhoz a szőlőt, kihasználva az ültetvények földrajzi és területi adottságait A szőlő ültetvények Neszmély mellett Kocson, Bátaszéken és Kesztölcön találhatóak.

A Neszmélyi Borvidéken bianka, chardonnay, chenin blanc, cserszegi fűszeres, hárslevelű, irsai olivér, királyleányka, olaszrizling, rizlingszilváni, sárga muskotály, sauvignon blanc és szürkebarát mellett tramini fürtöket érlel a nap.

A rövid ismertető után végig jártuk a szőlő útját, a darálótól a palackozásig. 560 hektár szőlőt telepítettek az évek során, a pincészet 100 000 hektoliter kapacitású, évente 10 millió palackot adnak el, melynek nagy részét angliai piacra viszik.

 

A látogatás végén beültünk a borászathoz tartozó étterembe, ahol a gyerekek kérdéseket tehettek fel. Juhász István, az étterem és a hotel vezetője beszélt még azokról a szakmákról, amit az itt dolgozó emberek végeznek. Elmondta, hogy a Borhotel és Étteremhez kb. 4 – 4,5 hektár gondozott, parkosított terület tartozik, ezen kívül egy 140 fő befogadására alkalmas, gyönyörű pincehelység áll a vendégek rendelkezésére.  A Borhotel és Étterem különleges építészeti megoldása lehetővé teszi 3 külön terem működését. A felső teremben 35 – 40 főt, kispanorámás termükben 15 – 20 főt, nagypanorámás termükben 150 – 160 főt tudnak kényelmesen kiszolgálni. Szőlőlugassal fedett teraszukon 60 – 80 fő leültetésére van lehetőség. A borhotel jelenleg 8 db 2 ágyas szobával rendelkezik.

 

A gyerekek a tea elfogyasztása után elindultak haza tele élményekkel és tapasztalatokkal. A mai napon két gazdálkodó szervezetet ismerhettek meg, testközelből láthatták és figyelhették a munkakörülményeket, a szakmák jellegzetességeit, a különböző munkamódokat.

 

 

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide