Üdvözöljük a

Több ezer diák a megyei pályaválasztási kiállításon

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  123
4
5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Több ezer diák a megyei pályaválasztási kiállításon

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. november 11.

Több ezer általános iskolás diák kereste fel pénteken és szombaton a tatai edzőtábor két csarnokában rendezett megyei pályaválasztási kiállítást, ahol ötvennél több kiállító várta a látogatókat. A továbbtanulást kínáló középiskolák mellett több mint 20 bemutatott foglalkozással ismerkedhetnek meg a diákok a „Szakma szigeteken”, valamint találkozhattak a továbbtanulást segítő szervezetekkel.

A megyei munkaügyi központ a tizennegyedik pályaválasztási kiállítás megszervezésénél továbbvitte a rendezvény bevált hagyományait és számos újdonságot is kínált a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve. A fiatalok által használt tájékozódási szokások figyelembevételével a www.palyakep.hu oldalon naprakésszé tették a középiskolák adatait, továbbtanulási lehetőségeit. A kiállításra érkezők egy QR-kódos kártyát kaptak, ennek mobiltelefonos beolvasásával is eljuthatnak a palyakep.huoldalra. Az érdeklődő diákok és szülők megkaphatták a Magyarországon oktatott szakmákat bemutató kiadványt, valamint az „Iskola előtt, iskola után” című CD-t, melyen a középiskolák mutatkoztak be.

A munkaügyi központ és a kamara nemcsak egy kiállítás erejéig segíti a fiatalok pályaválasztását, a megye nyolcadikos diákjai számára gyár- illetve üzemlátogatásokat, „szakma-túrákat” szerveztek. A kezdeményezés a 2012-es pályaválasztási kiállításon indult és idén is folytatódott. A programsorozat részeként 2013 júniusáig kilenc termelőüzembe közel 600 diák látogatott el. A kiállításra készült el a látogatások tapasztalatait bemutató kiadvány, mely széles körben népszerűsíti a szeptembertől újrainduló kezdeményezést.

A rendezvényen a diákok igénybe vehették a munkaügyi központ szolgáltatásait, pályaválasztási teszteket tölthettek ki, részt vehettek nyelvi szintfelmérésen. A kereskedelmi és iparkamara pszichológus szakértőt biztosított, aki pályaválasztási és pszichológiai szaktanácsadásban segítette a diákokat és szüleiket. A kamara szimulátorokat is biztosított a kiállításon, ami nagyon népszerű volt a látogatók körében. Hegesztő, targonca és festő szimulátoron ismerhették meg és gyakorolhatták a különböző mesterségeket.

Szombaton, a kiállítás záróeseményként Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a Megyei Munkaügyi Központja igazgatója átadta „Az Év Kiállítója” díjakat, a következő középiskoláknak: I. a komáromi Kempelen Farkas Gazdasági, Vendéglátó, Idegenforgalmi Alapítványi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, II. a komáromi Alapy Gáspár Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium, III. Esztergomi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola.

A legjobb Szakmaszigetnek járó díjat Dr. Vida Dóra, a kormányhivatal főigazgatója adta át a Learn Virtual Europe nevű cégnek, akik a diákok körében nagy sikert arattak 3D-s szakmaszimulátoraikkal, melyekkel festékszórást, hegesztést és targoncavezetést lehetett gyakorolni.

 

A legjobb kulturális program díját Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője adta át az iskola artista- és zsonglőr bemutatójáért a tatai Talentum Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakiskola részére.