Üdvözöljük a

Cél a duális képzés kiszélesítése

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Cél a duális képzés kiszélesítése

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. június 15.

A kormány egyik fő célkitűzése a szakközépiskolai tanulók közül a duális képzésben résztvevők arányának emelése. Ennek egyik eszköze a kamarai garanciavállalás intézményének bevezetése.

 

 

Az intézkedés hatására a gazdaság elosztó szerepe válik elsődlegessé a tanulók gyakorlati képzési helyének kiválasztásában. Az iskolák szerepköre átalakul és fő feladatuk a 9. évfolyam szorgalmi időszakában történő gyakorlati képzés megszervezése, a magasabb évfolyamokon a még nem kihelyezhető tanulók felzárkóztatása, pedagógiai fejlesztése lesz annak érdekében, hogy minél előbb külső gyakorlati képzőhelyen folytathassák a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

 

A kamarai garanciavállalás lényege, hogy a kamara garanciát vállal a szakközépiskolai tanulók iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen tanulószerződéssel történő elhelyezésére. Amennyiben biztosított a megfelelő képzőhely, és így tanulószerződés köthető, a tanuló gyakorlati képzése a szakközépiskola és szakiskola 9. évfolyamának összefüggő szakmai gyakorlatától kezdődően kizárólag tanulószerződés keretében szervezhető meg.

 

A tanuló csak akkor vehet részt iskolai tanműhelyben gyakorlati képzésen, ha a gazdasági kamara nem tudja külső gyakorlati képzőhelyen, szervezeteknél tanulószerződéses jogviszony keretében elhelyezni. A kamarai garanciavállalás legfontosabb dokumentuma az igazolás, amelyet a területi kamara akkor állít ki, ha részéről nem biztosított a megfelelő képzőhely egy adott tanuló számára. Ez teszi lehetővé a szakközépiskola vagy szakiskola számára, hogy gondoskodjon a tanuló gyakorlati képzéséről. Az igazolás kiállításának határideje: minden év június 15., de legkésőbb a folyó tanév összefüggő gyakorlatának kezdete. Az iskola ebben az időpontban már biztosan kalkulálhat a következő tanévre vonatkozó tanműhelyi adatokkal. Az igazolást követően a területi kamara aktívan nem avatkozik bele a rendszerbe, az esetleges későbbi tanulószerződés-kötések szórvány jellegűek.

A kamarai garanciavállalás a jogszabály értelmezése alapján csak a szakközépiskola vagy szakiskola kilencedik évfolyamának összefüggő gyakorlatának kezdetétől folyó gyakorlati képzésre vonatkozik. A kamarai garanciavállalás a szakközépiskolában és a szakiskolában felnőttoktatás keretében (nappali, esti és levelező munkarendben) tanulókra is vonatkozik. A kamarai garanciavállalás a szakgimnázium szakképzési évfolyamán folyó gyakorlati képzésére nem alkalmazható.

 

A kamarai garanciavállalás és az igazolás kiadása kiterjed az együttműködési megállapodás alapján folyó gyakorlati képzésre is, azaz az Szt. 56. § (1) bekezdésének a)–d) pontjában megadott összes esetre. Ennek megfelelően együttműködési megállapodás kötése is csak akkor lehetséges, ha a területi kamara kiadta az igazolást arról, hogy részéről nem biztosított a tanulószerződés kötéséhez megfelelő képzőhely az adott tanuló számára.
Megjegyzés: Az Szt. előírása alapján együttműködési megállapodás többek között köthető akkor is, amikor a tanulószerződés megkötésére jogszabály alapján nincs lehetőség (Szt. 56. § (1) bekezdés e) pont). Ilyen lehet a nappali rendszerű, de költségvetési támogatásban nem részesített iskolai oktatás keretében megvalósított gyakorlati képzés. Ebben az esetben nem kell kamarai igazolást kiállítani.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide