Üdvözöljük a

FIGYELEM! VÁLTOZTAK A TANULÓSZERZŐDÉS ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS NYOMTATVÁNYAI

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27
28
2930   

FIGYELEM! VÁLTOZTAK A TANULÓSZERZŐDÉS ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS NYOMTATVÁNYAI

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2015. július 28.

Mint ismeretes, a 2015. évi LXVI. törvény megváltoztatta a tanulószerződés (TSZ) és az együttműködési megállapodás (EM) kötelező tartalmi elemeit 2015. június 12-től.

Általános alapelv mind a TSZ, mind az EM esetén:

- A 2015. június 12. előtt megkötöttek (függetlenül attól, hogy június 12. előtt vagy azt követően kerültek ellenjegyzésre) esetén a változásokat most még nem kell érvényesíteni, a dokumentumokkal jelenleg – egyéb ok hiányában – nem kell semmit tenni. Ha azonban valamikor a későbbiekben sor kerül bármely adat módosítására, akkor annak módosításával együtt már az új tartalomra kell módosítani az érintett részeket is.
(Az érintett rész kifejezés arra utal, hogy a módosító sablonban szereplő új elemeket nem minden esetben kell alkalmazni, csak akkor, ha azok az adott jogviszonyra vonatkoznak. Pl. a törvény előírja új elemként az egyéb szervezetek esetén a szervezet nyilvántartási számának feltüntetését. Ezt a sablonban szövegszerűen megfogalmaztuk. Értelemszerűen az erre vonatkozó szövegrészt csak akkor kell feltüntetni, ha a szervezet egyéb szervezetnek minősül, más esetben nem.)

- A 2015. június 12-től megkötöttek és már ellenjegyzettek esetén, amennyiben nem szerepelnek az adott jogviszonynak megfelelő kötelező új elemek a dokumentumban, akkor utólag módosíttatni kell a felekkel már most a TSZ-t vagy az EM-et, méghozzá úgy, hogy az új elemekre vonatkozó részeket a megkötés dátumával hatályba kell helyezni. Amennyiben szerepelnek a dokumentumban az új elemek, és az ISZIIR-ben minden adat megfelelően rögzítve lett (pl. TSZ esetén az új elemek papíralapon mellékletben lettek csatolva, a melléklet rögzítésére pedig lehetőséget ad a rendszer), akkor nincs további teendő.

- A 2015. június 12-től megkötöttek és még nem ellenjegyzettek esetén a megkötött dokumentumokat nem fogadjuk el, helyettük az új sablonnak megfelelő dokumentumokat kérünk be.

I. Legfontosabb változások a TSZ-sablonban:

Tartalmi változások, amelyek az első csoportba tartozó (2015. június 12. előtt megkötött) TSZ-ek módosítása során is kötelezően megjelenítendőek:

1. Amennyiben a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: Szt.) 29. § (1b) bekezdésében meghatározott tanuló köt tanulószerződést, (azaz olyan tanuló, amelyik már két, iskolarendszerben megszerzett olyan OKJ-s szakképesítéssel rendelkezik, melyek közül pl. egy sem ráépülés, és így vizsgálni kell az ingyenességhez a HHH vagy az SNI kategória adott esetét), akkor meg kell adni ezt a kategóriát. Ezt az adatot az Iskola szolgáltatja a Kamarának, ezért a Kamara által kitöltendő részbe került.

2. TSZ 6. pont leköveti az ingyenességet érintő változást (Szt. 29. §).

3. A 13. pontban szerepel az a változás, hogy most már a törvény mondja ki: a tanulói pénzbeli juttatást utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell kifizetni.

4. Opcionális, azaz akkor kötelező módosítani, ha ez az adat hiányzik és a szerződő egyik fél Egyéb szervezet: A Szervezet adatainál az „egyéni vállalkozói nyilvántartási szám” helyébe az „egyéni vállalkozó, egyéb szervezet nyilvántartási száma” szövegrész kerül. (Szt. 48. § (1) a))

5. Opcionális:teljesítési megbízott esetén szerepeltetni kell a teljesítési megbízott szervezet megnevezését, székhelyén vagy telephelyén lévő gyakorlati képzési helyszínét vagy helyszíneit, adószámát, képviselőjének nevét, a tanuló teljesítési megbízotthoz történő átirányításának időtartamát. (Szt. 48. § (1) j)) Fontos, hogy a teljesítési megbízott esetén annak minden egyes képzőhelyére vonatkozóan meg kell adni a képzőhelyekre általánosan érvényes adatokat is (képzésért felelős adatai, határozat- vagy tanúsítványszám stb.)

Egyéb változások (a 2015. június 12-étől alkalmazandó TSZ-sablon megváltozott formai elemei), melyek nem feltétlenül érintik a módosítást:

6. Mivel most már a második szakma is ingyenes mindenki számára, a Tanuló eddig megszerzett szakképesítése rész ki lett egészítve a második szakképesítés rögzítésére alkalmas résszel.

7. A jogszabály rendezte a kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló minősítés feltüntetésének kérdését: immár csak azt kell feltüntetni, hogy a képzőhely kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhely-e (KTM), azt már nem, hogy kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló képzőhely-e. Ez utóbbi tehát kikerült a sablonból. (Szt. 48. § (1) e))

8. A 10. pontban történő változás az értelmezést segíti azzal, hogy egyértelműsíti: az adott félévi emelést az előző félévre megállapított tanulói pénzbeli juttatáshoz képest kell emelni.

II. Legfontosabb változások az EM sablonban:

1. A leglényegesebb változás, hogy a jövőben egy sablon lesz az ágazati és nem ágazati képzésre.

2. Mivel eredetileg még különbözött az ágazati és nem ágazati EM sablon, ezért két különböző módosító sablont kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a legújabb törvényi változásoknak megfeleljenek a módosítás után. (A két sablon csak kis mértékben tér el, ezért ahol külön nem említjük meg, hogy az adott változtatás melyik sablont érinti, ott az mindkettőre vonatkozik.)

3. Az összefüggő szakmai gyakorlatra a tanuló részére tanulói pénzbeli juttatást kell fizetni az ágazati képzés során is. Ez miatt az ágazati EM módosító sablonja szerint kiegészül a Szervezet kötelezettségei rész, valamint a Melléklet 1.3. táblázata.

4. EM-et lehet kötni akkor is, ha tanulószerződés nem köthető. Ezért kiegészül a sablon mellékletének 1.3. táblázatában a „Gyakorlat típusa” elnevezésű oszlop „E” kategóriája az Szt. 56. § (1) bekezdésének új, e) pontjával.

5. Az Szt. 56. § (6) bekezdésének változása értelmében most már a kamarával együttműködve kell az iskolának az EM megkötése előtt és azt követően a gyakorlati képzés feltételeit ellenőrizni.

6. Az EM-ben fel kell tüntetni a képzés tárgyi feltételek biztosítására vonatkozó kötelezettségvállalást a felek részéről (EM sablon Mellékletének 1.2.2. pontja).

7. A tanulókat megillető juttatások biztosításának rendjét (EM sablon V. és VII. pontja) és – a felelősségbiztosítás költsége helyett – a biztosítás költségviselőjét szerepeltetni kell az EM-ben (EM sablon Mellékletének 1.3. pontjában).

8. Az iskolának két újabb nyilatkozatot is szerepeltetnie kell az EM-ben: a munkarendre vonatkozóan, valamint nem állami fenntartású iskolák esetén arra vonatkozóan, hogy a képzés szakképzési megállapodás alapján, az állam által költségvetési hozzájárulásban részesített iskolai rendszerű szakképzés keretében kerül sor (EM sablon VI. pontjában).

Egyéb fontosabb változások (a 2015. június 12-étől alkalmazandó EM-sablon megváltozott formai elemei), melyek nem feltétlenül érintik a módosítást:

9. A jogszabály rendezte a kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló minősítés feltüntetésének kérdését: immár csak azt kell feltüntetni, hogy a képzőhely kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhely-e (KTM), azt már nem, hogy kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló képzőhely-e. Ez utóbbi tehát kikerült a sablonból. (Szt. 48. § (1) e))

10. A költségek viselésének, megosztásának és átadásának módját nem csak abban az esetben kell már megadni, ha szakképzési hozzájárulásra nem kötelezett a gyakorlati képző, hanem minden egyéb esetben is.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide