Üdvözöljük a

Megjelent: A felnőttképzés új szabályozása - felnőttképzési kézikönyv!

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13
141516171819
20212223242526
2728293031  

Megjelent: A felnőttképzés új szabályozása - felnőttképzési kézikönyv!

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2014. december 1.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére elkészült az alapvetően átalakult felnőttképzési rendszert és jogszabályi hátterét ismertető kiadvány.

A 2013. évi felnőttképzésről szóló törvény és a végrehajtása tárgyában kiadott, ugyanazon évi kormányrendelet és NGM rendeletek új helyzetet teremtettek a nem iskolai intézményi rendszerben folytatható képzések számára.

 

Változott a felnőttképzésben részt vevő szervezetek feltételrendszere, az akkreditáció régi rendje helyett új minőségbiztosítási követelmények léptek életbe, és megváltozott a felnőttképzés viszonya az alapképzéshez.

 

A jogi háttér már más engedélyezési, nyilvántartási, működési rendet ír elő az ún. hatósági képzéseknek, a nyelvi képzéseknek és az egyéb szakmai képzéseknek. 

 

A szakmai követelmények esetében létrejött egy nyilvános programkövetelmény nyilvántartó rendszer, ami átláthatóvá teszi a képzések tartalmait, modulfelépítését, bemeneti és kimeneti követelményeit, a képzés során szerezhető ismereteket, ezek képesség, készség, attitűd, felelősség/autonómiai bontásban történő leírását.

 

Az engedélyeztetés kétlépcsőssé vált, először kell elfogadtatni, nyilvántartásba vetetni a programkövetelményt, és a nyilvántartásba vételt követően lehet képzési programot készíteni, jóváhagyatni.

 

A felnőttképzésről szóló törvény és végrehajtására kiadott jogszabályok egyértelművé tették a szakértői háttér működését. A felnőttképzési tevékenység kiterjedt és differenciált formáihoz a törvény felnőttképzési szakértő vagy felnőttképzési programszakértő kötelező igénybevételét írja elő. A szakértői tevékenységhez engedélyt kell szerezni a hatóságtól vagy a Kamarától. A szakértők, programszakértők kötelező, folyamatos továbbképzését és hatósági ellenőrzését ugyancsak a jogszabályi háttér szabályozza.

 

Az intézményi információs rendszer – OSAP – kötelező jelentéseit, az adatszolgáltatás rendjét, az intézményi információs rendszer működtetését, a dokumentálás kötelező rendjét, a szerződéskötések formáit, a minőségbiztosítás kötelezően előírt rendszerét ugyancsak a jogszabályok rögzítik.

 

A vizsgarendszer szabályozása, a vizsgaszervező feladatai, felelőssége, a vizsgabizottság öszszetétele, megbízása is szigorodott, egyértelművé váltak a szereplők feladatai felelősségük, melyet a kiadvány szintén ismertet.

 

A kiadvány részleteiben is tájékoztatást ad a szakképzés felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzési formáiról, elbírálásáról, a végrehajtás rendjéről. 

 

 

Ajánljuk ezt a kézikönyvet a felnőttképzéssel, szakképzéssel foglalkozó szakértőknek, valamint a képzőintézményeknek is, mellyel az érintettek gyakorlati segítséget kaphatnak és könnyebbé válik napi munkájuk, eredményesebbé a tevékenységük.

 

A kézikönyvet elektornikus formában IDE KATTINTVA tudnak elérni!

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide