Üdvözöljük a

Normatíva változás 2021!

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Normatíva változás 2021!

2021. január 6.

A tanulók után lehívható normatíva összege változik 2021.01.01.-től. Nem csak a normatíva összege, de a számítás módja is megváltozott! Az alábbi linken találják a normatíva kalkulátort:

https://tanuloszerzodes.hu/normativa-es-koltsegkalkulator/

1.KIFUTÓ RENDSZER: 2020.05.31. előtt tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. TANULÓSZERZŐDÉSES TANULÓK (OKJ-s szakmák)  (2.fül)

 

A tanulószerződéses tanulókra vonatkozóan, a TANULÓSZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes OKJ-s szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát. (Minden olyan munkanap elszámolható, amely napokon iskolai oktatásban nem kell részt vennie a tanulónak, függetlenül attól, hogy az adott munkanapon ténylegesen részt vett e a tanuló a szakirányú oktatásban a képzőhelyen.) Egyszerű példával szemléltetve: az adott hónapban beállítom, hány munkanapot kell az iskolában töltenie a tanulónak, és a fennmaradó munkanapok, mind elszámolható napoknak minősülnek. Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét (normatíva összege). Ezt követően még be lehet írni a tanulói pénzbeli juttatás és járulékok (A pénzbeli juttatás nem változott, a megkötött szerződésen szereplő összeg, illetve a rögzített emelések), illetve az egyéb költségek összegét, végül megkapjuk az egyenleget. (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

 

2. ÚJ RENDSZER: 2020.05.31.-ét követően létesített tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉSES TANULÓK (SZAKMAJEGYZÉK-es szakmák)  (1.fül)

 

A szakképzési munkaszerződéses tanulókra vonatkozóan a SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes SZAKMAJEGYZÉK-es szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani a tanuló évfolyamát, az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát (Minden olyan munkanap elszámolható, amely napokon iskolai oktatásban nem kell részt vennie a tanulónak, függetlenül attól, hogy az adott munkanapon ténylegesen részt vett e a tanuló a szakirányú oktatásban a képzőhelyen. Egyszerű példával szemléltetve: az adott hónapban beállítom, hány munkanapot kell az iskolában töltenie a tanulónak, és a fennmaradó munkanapok, mind elszámolható napoknak minősülnek.  Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét. A következő sor a költség sor, ahol a tanuló munkabérénél a legkisebb beírható összeg a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60%-a. Ezt követően felvisszük az egyéb juttatásokat (amit a főállású azonos munkakörben dolgozó munkavállalók is kapnak a cégnél (a tanuló ledolgozott munkanapjaival arányosítva, max. a minimálbér 100%-áig, pl. étkezési utalvány), egyéb költségeket is. Így megkapjuk a teljes költséget (normatíva összege), és az egyenleget (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

Az új rendszerben a képzési napok száma növelhető azzal, ha a cég az elméleti oktatásban is részt vesz, így magasabb normatíva érhető el.

 

FONTOS, hogy a megfelelő fület nyissák meg, hiszen teljesen más normatíva összegek jönnek ki a régi és az új rendszerben tanulókra vonatkozóan. A normatívakalkulátor az éppen aktuális állapotot (ami változhat) mutatja, ezért minden hónapban nyissák meg újra, hogy a megfelelő összeget tudják lehívni. Az adott hónapban a munkanapok száma is változik, emiatt a normatíva összege havonta változhat.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide