Üdvözöljük a

Tanév végi tudnivalók a szakképzésben

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27
28
2930   

Tanév végi tudnivalók a szakképzésben

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2017. június 7.

Az alábbiakban összefoglaljuk a gazdálkodó szervezetek számára a nyári gyakorlat megszervezésével, a tanév végi tudnivalókkal kapcsolatban.

A 2016/2017. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napja 2017. június 15. (csütörtök), ezért az összefüggő szakmai gyakorlatot célszerű 2017. június 19. (hétfő) és augusztus 31. közé megszervezni, mivel az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás a megkezdett hetek után jár.

 

A „nyári gyakorlat” megvalósítására vállalati munkakörülmények között tanulószerződés, illetve együttműködési megállapodás alapján van lehetőség. Alapvető cél, hogy a tanulók gyakorlati képzése, ezáltal az összefüggő szakmai gyakorlat is tanulószerződéses jogviszony alapján valósuljon meg. A gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetnek lehetőség szerint május 31-ig a Tanév végi tudnivalók a szakképzésben teljes képzési időre 4 eredeti példányban meg kell kötnie a szerződést a tanulóval, mely már magában foglalja a nyári gyakorlat megvalósítását biztosító időszakot is. Ha tanulószerző- déses jogviszony alapján folytatott gyakorlati képzésre nincs biztosítva megfelelő képzőhely, akkor a szakképző iskolának kell gondoskodnia a tanuló gyakorlati képzéséről. Ebben az esetben az összefüggő szakmai gyakorlatot együttműködési megállapodás keretében is meg lehet szervezni.

 

Az együttműködési megállapodás függelékei lehetőséget biztosítanak arra, hogy a függelék és annak táblázatai a szakképesítések, ágazatok számától függően sokszorosíthatóak, azonban minden táblázatot külön kell kitölteni minden egyes szakképesítésre és ágazatra, amelyre az együttműködési megállapodás vonatkozik. Amennyiben egyazon iskolával egy szakképesítésből vagy ágazatból egyszerre több tanulóra vonatkozóan köttetik az együttműködés, kérjük lehetőség szerint egy EM nyomtatványba foglalják bele őket. Ennek a lehetőségnek köszönhetően önöknek elegendő egy együttműködési megállapodást kötni a tanulók, az ágazatok, illetve a szakképesítések számától függetlenül.

 

 

Amennyiben a szakképzési hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján folytatott összefüggő szakmai gyakorlati képzés szervezé- sével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, kötelezettségeinek erejéig nincs akadálya a költségek elszámolásának. Ha a gazdálkodó szervezetek csökkentő tételeinek összege meghaladja a bruttó kötelezettség mértékét, a különbözet visszaigénylésére csak akkor van lehetősége, ha a vállalkozás kis- és középvállalkozásnak minősül, és legalább egy tanulószerződéssel vagy egy hallgatói munkaszerződéssel is rendelkezik. Ellenkező esetben a csökkentő tételek összegét csak a bruttó kötelezettségének mértékéig csökkentheti.

 

Az iskola utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap 2017. május 4. Az utolsó tanítási nap és a szakmai vizsga időpontja közötti időszakban a tanuló gyakorlati képzésre nem kötelezhető, azonban ebben az időszakban a gyakorlati képzést szervező vállalkozás pénzbeli juttatást köteles fizetni a tanuló számára, mely az első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig illeti meg őt (a nem végzős tanulót a tanulói pénzbeli juttatás a tanulószerződés alapján a tanév szorgalmi időszakot követő időtartamára, július és augusztus hónapra is megilleti). Azonban ezen idő alatt is lehetősége van a tanulónak arra, hogy a szakmai vizsga előtt a vizsgára való felké- szülés céljából gyakorlati képzésen vegyen részt. Ebben az esetben a gyakorlati képzés feltételeiről egyénileg kell a gyakorlati képzést folytató szervezettel megállapodni. Ha az utolsó tanítási nap és a szakmai vizsga között gyakorlati képzésre sor kerül az előbbieknek megfelelően, a tanulót ebben az esetben is, egy alkalommal legalább tíz (munka)nap egyéni felkészülési idő illeti meg, melyet közvetlenül a szakmai vizsga előtt kell kiadni, mégpedig a külön megállapodás alapján folyó gyakorlati képzés idejének terhére, azt összefüggően kell biztosítani, hogy a tanuló a szakmai vizsgára megfelelő időtartamban felké- szülhessen.

 

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az Szt. a komplex szakmai vizsga utolsó napjához köti a tanulószerződés megszűnését (akár sikeres a vizsga, akár nem).

 

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg, az Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-NGM -1/2016.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide