Üdvözöljük a

Tanulók januári bérének kifizetése + normatíva változás

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Tanulók januári bérének kifizetése + normatíva változás

2021. február 11.

A tanulószerződéses tanulói pénzbeli juttatások esetében a 2021. január havi tanulói pénzbeli juttatásnál még a régi, azaz a 161 000 Ft-os, a február havi és az azt követő hónapokra járó tanulói pénzbeli juttatásnál pedig már az új, azaz a 167 400 Ft-os minimálbért kell alapul venni...

 

- a szakképzési munkaszerződéses munkabérek esetében szintén a fenti szabályt kell alkalmazni, azaz 2021. január hóra a 161 000 Ft-os, februárra és az azt követő hónapokra pedig a 167 400 Ft-os minimálbérrel kell számolni

  

- a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatások esetében pedig a minimálbér mértékét – azaz a szakképzési törvény végrehajtási rendeletének 253. § (2) bekezdésében szereplő „a tárgyév első hónapjának első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér mértékét” – a következő számítás szerint kell megállapítani:  1/12*161 000 Ft + 11/12*167 400 Ft, ami kerekítve 166 867 Ft.

 

Normatíva változás

 

2021.01.01.-től a lehívható normatívák összege és számítási módja megváltozott.

Az alábbi linken találja a normatíva és költségkalkulátort, mellyel ki tudja számítani a tanulószerződéses és a szakképzési munkaszerződéses tanulók után.

 

https://tanuloszerzodes.hu/normativa-es-koltsegkalkulator/

 

Segédlet a kalkulátor használatához:

 

1.KIFUTÓ RENDSZER: 2020.05.31. előtt tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. TANULÓSZERZŐDÉSES TANULÓK (OKJ-s szakmák)  (2.fül)

 

A tanulószerződéses tanulókra vonatkozóan, a TANULÓSZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes OKJ-s szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát (hány napot tölt a tanuló a vállalkozásnál a hónapban). Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét (normatíva összege). Ezt követően még be lehet írni a tanulói pénzbeli juttatás és járulékok ( A pénzbeli juttatás nem változott, a megkötött szerződésen szereplő összeg, illetve a rögzített emelések), illetve az egyéb költségek összegét, végül megkapjuk az egyenleget. (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

 

2. ÚJ RENDSZER: 2020.05.31.-ét követően létesített tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉSES TANULÓK (SZAKMAJEGYZÉK-es szakmák)  (1.fül)

 

A szakképzési munkaszerződéses tanulókra vonatkozóan a SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes SZAKMAJEGYZÉK-es szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani a tanuló évfolyamát, az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát (hány napot tölt a tanuló a vállalkozásnál a hónapban), a foglalkoztatott tanulók számát. Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét. A következő sor a költség sor, ahol a tanuló munkabérénél a legkisebb beírható összeg az aktuális minimálbér 60%-a. Ezt követően felvisszük az egyéb juttatásokat (amit a főállású azonos munkakörben dolgozó munkavállalók is kapnak a cégnél (a tanuló ledolgozott munkanapjaival arányosítva, max. a minimálbér 100%-áig, pl. étkezési utalvány), egyéb költségeket is. Így megkapjuk a teljes költséget (normatíva összege), és az egyenleget (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

Az új rendszerben a képzési napok száma növelhető azzal, ha a cég az elméleti oktatásban is részt vesz, így magasabb normatíva érhető el.

 

FONTOS, hogy a megfelelő fület nyissák meg, hiszen teljesen más normatíva összegek jönnek ki a régi és az új rendszerben tanulókra vonatkozóan. A normatívakalkulátor az éppen aktuális állapotot (ami változhat) mutatja, ezért minden hónapban nyissák meg újra, hogy a megfelelő összeget tudják lehívni. Az adott hónapban a munkanapok száma is változik, emiatt a normatíva összege havonta változhat.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide