Üdvözöljük a

Tudnivalók a tanulószerződéssel tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzők számára tanév végi tudnivalók bukás esetén

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
30   

Tudnivalók a tanulószerződéssel tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzők számára tanév végi tudnivalók bukás esetén

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2015. augusztus 12.

A tanulószerződéssel tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzők számára tanév végi tudnivalók bukás esetén  az alábbi teendői vannak a vállalkozásnak:

Végzős tanulók esetében: Amelyik tanuló befejező szakképzési évfolyamon az évfolyamra előírt tanulmányi követelményeket nem teljesíti (valamely tantárgyból elégtelen osztályzatot kapott), nem bocsájtható szakmai vizsgára, annak a tanulószerződése hatályos marad, hiszen az a képzés teljes időtartamára köttetett, célszerű tanulószerződés módosítást a kamara részére beküldeni a képzés várható befejezésének egy évvel való hosszabbítása érdekében. Az összefüggő szakmai (nyári) gyakorlatnak a tanuló már az előző tanévben eleget tett, azt nem kell újra letölteni. A tanuló a tanítási év utolsó tanítási napját követő naptól (2015.04.30.) a tanulószerződés alapján tanulói juttatásra nem jogosult (és a gazdálkodó sem jogosult normatíva lehívására). 

Fontos!!! A befejező évfolyam tanulmányi követelményeit nem teljesítő (elégtelen osztályzatú) tanulóval kapcsolatosan, mivel a tanítási év utolsó tanítási napját követő naptól a vállalkozásnak tanulói juttatást nem kell fizetnie, illetve a tanuló gyakorlati képzésre nem kötelezhető, a vállalkozás szakképzési hozzájárulási kötelezettsége nem csökkenthető a normatíva összegével. Amennyiben a tanuló tanulmányait az évfolyam megismétlésével folytatja, a megismételt tanév megkezdésétől csökkentő tételként figyelembe vehető a gyakorlati képzési normatíva.

• Ha a tanuló az augusztusi javítóvizsgát nem teljesíti, akkor évet ismétel és a tanulószerződése hatályos marad a megismételt évfolyamon is, egészen az első szakmai vizsgáig, tehát az elégtelen tanulmányi eredménye miatt évismétlésre köteles, így a következő tanév első tanítási napjától (szeptember 1.) pénzbeli juttatásának havi mértéke a megismételt szakképzési évfolyam első félévében az előző félévre megállapított pénzbeli juttatás fele (részletesebben lásd lent).

Ha a tanuló az augusztusi javítóvizsgát sikeresen teljesíti és jelentkezik szakmai vizsgára, a tanulói jogviszonya az októberi szakmai vizsga utolsó napjáig tart, eddig lehet hatályos a tanulószerződése is, azonban sem tanulói juttatásra nem jogosult, és a gazdálkodó sem jogosult a tanuló után normatíva lehívására, járulékfizetési kötelezettség sincs.

Nem végzős tanulók esetében:

Ha a tanulónak (függetlenül attól, hogy végzős vagy nem végzős) évet kell ismételnie, ekkor a pénzbeli juttatásának havi mértéke a megismételt szakképzési évfolyam első félévében az előző félévre megállapított pénzbeli juttatás fele. A megismételt évfolyam második félévében fizetendő tanulói juttatást eredményes első félév esetén a szerződésben meghatározott szempontok szerint emelni kell. (Tehát az 50 %-ot kell a meghatározott szempontrendszer szerint emelni.) A további félévekben a szerződés szerinti teljes pénzbeli juttatás illeti meg a tanulót.

Forrás: HKIK.hu

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide