Üdvözöljük a

Együttműködési megállapodás

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
1314
15
16171819
20212223242526
2728293031  

Együttműködési megállapodás

A tanuló gyakorlati képzése a gyakorlati képzést folytató és szervező szakképző iskola és a gazdálkodó szervezet közötti együttműködési megállapodás alapján abban az esetben folytatható, ha

 • a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő negyven százaléknál kevesebb,
 • a gyakorlati képzés szervezője a szakképző iskola, és a gyakorlati képzést folytató szervezet csak az összefüggő szakmai (nyári) gyakorlatot szervezi meg,
 • a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola csak részben rendelkezik a gyakorlati képzés feltételeivel, ezért - a művészeti szakképesítések kivételével - a tanuló kiegészítő gyakorlati képzésére a gyakorlati képzést szervező szervezetnél kerül sor a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő legfeljebb negyven százalékában, vagy
 • a tanuló gyakorlati képzésére költségvetési szervnél kerül sor.

 

Az együttműködési megállapodást írásba kell foglalni, a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

 

Attól a tanévtől, amelyben a kiegészítő gyakorlati képzés aránya meghaladja az arra a tanévre a szakképzési kerettantervben előírt gyakorlati képzési idő negyven százalékát, együttműködési megállapodás nem köthető.

A gyakorlati képzést folytató szervezet a tanuló részére együttműködési megállapodás alapján az összefüggő (nyári) szakmai gyakorlat idejére pénzbeli juttatást köteles fizetni.

 

 • A pénzbeli juttatás havi összege nem lehet kevesebb a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér (a továbbiakban: minimálbér) tizenöt százalékának 1,3-szeresénél (19,5%).
 • Valamennyi megkezdett hét után jár. A heti összeg az előzőekben meghatározott pénzbeli juttatás havi összegének egynegyed része.
 • Ez az összeg nem adóköteles és nem kötelező átutalni vagy befizetni a tanuló számlájára, készpénzben is megkaphatja.
 • Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról távol marad, valamint a hiányzást pótolnia kell.
 • A tanulót nem kell a NAV- hoz bejelenteni, és biztosítottá sem válik.

Az együttműködési megállapodás alapján az egyéb juttatásokat kötelezően adni kell:

A vállalkozás kötelezettségei:

 • kedvezményes étkeztetés,
 • útiköltség- térítést
 • munkaruha
 • egyéni védőfelszerelés
 • tisztálkodási eszköz
 • szünet és felkészülési idő

 

Az iskola kötelezettségei:

 • Gondoskodik a tanulók rendszeres orvosi vizsgálatáról
 • felelősségbiztosítást köt a tanulókra
 • A szakképző iskola az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően és azt követően folyamatosan ellenőrzi a gyakorlati képzés személyi és tárgyi feltételei meglétét, valamint gondoskodik arról, hogy a tanuló gyakorlati képzése a szakképzéi kerettantervnek megfelelően folyjon.

 

Együttműködési megállapodás esetén elszámolható költségek:

 • A költségek elszámolhatók a szakképzési hozzájárulás terhére.
 • A napi normatíva összegét úgy számoljuk ki, hogy az alapnormatívát (2017-ben 480.000 Ft - a törvénymódosítást követően) elosztjuk 130- cal (3692 Ft/tanuló/nap).
 • 2013. évre vonatkozó szabályozás kedvező változást hozott:

Az egyéni vállalkozók (alkalmazott nélkül) amennyiben tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással is rendelkeznek, csak a tanulószerződéses jogviszonyból származó normatívát igényelhetik vissza. Ez azt jelenti, hogy az együttműködési megállapodásból eredő költségeiket „saját zsebből” kell állniuk. Változást jelent 2012- höz képest, hogy nem veszítik el visszaigénylő pozíciójukat.

Társas vállalkozások vagy alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozások esetében két fő eset fordulhat elő. Az egyik:

1.eset

-          amikor az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés normatíva összege nagyobb, mint a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség,

-          és az együttműködési megállapodás normatíva összege nagyobb vagy egyenlő a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel.

-          Ilyenkor kizárólag a tanulószerződés normatív összege vehető figyelembe visszaigénylésnél.

 

2.eset

-   az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés normatíva összege nagyobb, mint a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség és

-   az együttműködési megállapodás normatíva összege kisebb a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettségnél és

-   az együttműködési megállapodás normatíva összege nagyobb, mint a tanulószerződés normatíva összege

-   Ilyenkor visszaigényelni nem lehet, csak 0- ig csökkenteni a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség összegét. Amennyiben az együttműködési megállapodás normatíva összege kisebb, mint a tanulószerződés normatíva összege, akkor visszaigényelhető a bruttó kötelezettség mértékét meghaladó összeg. Ez azt jelenti, hogy mind az együttműködési megállapodásból, mind a tanulószerződésből eredő normatíva kötelezettséget meghaladó összege visszaigényelhető.

 

Az alapítványi és egyházi iskoláknak a nyomtatványt csak  3 PÉLDÁNYBAN kell kitölteni!

 

Az ÁGAZATI SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉSBEN 9-11. évfolyamon, a kerettantervben előírt összefüggő szakmai gyakorlatra kötendő együttműködési megállapodásban az ágazat megnevezése elegendő, nincs szükség az ágazat valamelyik szakképesítésének „találomra” történő kiválasztására.

FIGYELEM! 2015 JÚNIUS 12-E, ILLETVE EZUTÁN MEGKÖTÖTT EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSOK ESETÉN A SZAKKÉPZÉSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA KÖVETKEZTÉBEN AZ ÁGAZATI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ TANULÓK IS RÉSZESÜLNEK PÉNZBELI JUTTATÁSBAN!

 

 

KÉRJÜK MINDEN ESETBEN A "KITÖLTETLEN VERZIÓ"-T HASZNÁLJÁK!

A MINTA CSAK PÉLDAKÉNT SZOLGÁL.

 

 

 

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide