Üdvözöljük a

Tanulók foglalkoztatása

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
1314
15
16171819
20212223242526
2728293031  

Tanulók foglalkoztatása

Tanulószerződés/ Együttműködési megállapodás megkötésének teendői

 

A eset: A vállalkozás, már foglalkoztatott tanulót az adott szakmában.

 

Amennyiben a vállalkozás már korábban is foglalkoztatott tanulókat kamarai képzési határozat birtokában az adott szakmában (tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodással), akkor a kamara honlapján megtalálható  tanulószerződés nyomtatványt (aktuális év) kell hiánytalanul kitöltve 4 példányban kamaránkhoz ellenjegyzésre beküldeni.

Együttműködési megállapodás esetén szintén az aktuális évnek megfelelő legfrissebb nyomtatványt szíveskedjenek használni. Ebből 3 vagy 4 példányt hiánytalanul kitöltött nyomtatványt kell ellenjegyzésre részünkre megküldeni. A szerződések/ megállapodások megfelelő kitöltéshez használja a hozzájuk tartozó kitöltési útmutatókat. Hiányosan kitöltött nyomtatványokat nem áll módunkban ellenjegyezni.

 

B eset: Újbóli nyilvántartásba vétel esetei: (a korábbi Bevezető ellenőrzés)

 

1.Ha a vállalkozás egy új szakmát szeretne oktatni.

2.Ha vállalkozás cégformája/adószáma megváltozik.

3.A képzőhely helyszíne megváltozik

4.A korábban engedélyezettnél, több tanulót szeretne foglalkoztatni

 

->A C eset lépéseit kell követni!

 

C eset: Olyan vállalkozás, aki korábban nem foglalkozott tanulóképzéssel.

 

Ebben az esetben első lépésként a vállalkozásnak jeleznie kell felénk tanulótartási szándékát.

 

Hogyan teheti ezt meg?

Nyomtatványaink között szerepel külön a tanulószerződésekre, és külön az együttműködési megállapodásokra vonatkozó Nyilvántartásba vételi kérelem, melynek megküldésével jeleznie kell felénk tanulótartási szándékát. A tanulószerződésnél, a tanulószerződésre vonatkozó Nyilvántartásba vételi kérelmet, még az együttműködési megállapodásnál, az elméleti képzést folytató iskola és a vállalkozás közös kérelmét kell benyújtani.

 

Második lépésként a kamara kiküld egy végzést, melyben látni fogja az ellenőrzés időpontját, amelyben az eljárás lefolytatásához, a kérelmező képviselőjének rendelkezésre kell állni.

 

Harmadik lépés: a kamara meglátogatja a képzőhelyet, és határozatot állít ki arról, hogy a képzőhely a tanulótartás feltételeinek megfelel e. A képzőhely ellenőrzés során egy jegyzőkönyv, más néven Bevezető ellenőrzés adatlap kerül kitöltésre.

 

A teljesség igénye nélkül néhány tényező, aminek teljesülnie kell az ellenőrzés folyamán:

  1. Az oktatni kívánt szakma Szakmai- és vizsgakövetelményében (SZVK) található eszközjegyzéknél felsorolt eszközöknek rendelkezésre kell állnia. (Az SZVK.-t a https://www.nive.hu/  Szakképzési dokumentumai között találja.)
  2. A vállalkozásnál kell lennie egy olyan személynek, aki rendelkezik az adott szakmával kapcsolatos szakirányú végzettséggel és mestervizsgával / vagy kamarai gyakorlati oktatói vizsgával (Csak azon szakmák esetében, ahol mestervizsga tehető)

Mestervizsga alóli mentességet jelent, ha:

- az adott szakképesítés szakirányának megfelelő felsőfokú végzettséggel, és legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkezik

-szakképesítéssel rendelkezik, és bármilyen felsőfokú végzettséggel, valamint legalább öt éves szakmai gyakorlattal.

-szakképesítéssel rendelkezik és a 60. életévét betöltötte

(A 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 31. § (1). )

 

FIGYELEM! FONTOS VÁLTOZÁS!

 

A törvényi változások miatt 2019.09.01.-től azon szakmák esetében, ahol nincsen mestervizsga követelmény, az oktatóknak kamarai gyakorlati oktatói képzésen kell részt vennie.

 

E nélkül nem foglalkozhatnak tanulókkal. Mentességet jelent a vizsga alól, ha: (uaz. mint a mestervizsgánál):

 

- az adott szakképesítés szakirányának megfelelő felsőfokú végzettséggel, és legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkezik

-szakképesítéssel rendelkezik, és bármilyen felsőfokú végzettséggel, valamint legalább öt éves szakmai gyakorlattal.

-szakképesítéssel rendelkezik és a 60. életévét betöltötte

 

Az kamarai gyakorlati oktatói tanfolyamaink folyamatosan indulnak, érdeklődjenek kollégáinknál!

 

Ha az alábbi feltételek valamelyike nem teljesül, az ellenőrzést idővel meg kell ismételni. Ha a feltételek továbbra sem teljesülnek, akkor a képzőhely nem felel meg a képzés feltételeinek és nem kaphat kamarai képzési határozatot.

 

Kamarai határozat hiányában a képzés nem kezdődhet meg!

 

Amennyiben a vállalkozás megfelel a képzés feltételeinek kamarai Határozatot kap, amely feljogosítja arra, hogy az oktatni kívánt szakmában/szakmákban tanulót/tanulókat tartson.

 

Negyedik lépésként kerül sor a Tanulószerződések/ Együttműködési megállapodások megkötésére.

 

FONTOS! A lépéseket nem szerencsés felcserélni. Például: a hiánytalanul kitöltött TSZ-t/EM-t nem áll módunkban ellenjegyezni, ha a vállalkozás nem rendelkezik még kamarai Határozattal. Továbbá a szerződések nem is léphetnek hatályba addig, amíg a képzőhely nem lett tanulótartásra alkalmassá nyilvánítva.

A képzőhelyen tanulószerződés és együttműködési megállapodás esetén is a tanuló gyakorlata alatt foglalkozási naplót és jelenléti ívet kell vezetni.

 

Honlapunkon megtalál minden nyomtatványt, ami a nyilvántartásba vételi eljáráshoz szükséges.(Honlapunk címe: http://www.kemkik.hu/, SZAKKÉPZÉS/ Tanulók foglalkoztatása)

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide