Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a kemkik.hu honlap cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
Bővebben
Elfogadom
AA

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi „Kőszeg / Kőszegi” elnevezés oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) való bejegyzését

2025. július 25.

A „Kőszeg / Kőszegi” borok jellemzőit az Alpok közelsége, a térség kőzetképződményei, valamint a hűvös, de kiegyensúlyozott, a nappali és éjszakai hőmérséklet között markáns különbségeket mutató éghajlat határozzák meg. 

Ezek a feltételek a késői szüretelési időszakkal és a hagyományos bortermelési szakismerettel együtt könnyed, gyümölcsös, üdén savas borokat, valamint olyan elegáns fehér- és vörösborokat eredményeznek, amelyek hosszú ízűek és hosszan érlelhetőek. Ezek a borok sós ásványosságukról ismertek, amely az alapkőzetből ered, és szerkezetük a természetes savasságon alapul.

A borkészítési eljárások során a visszafogott hordós érlelés és a tartályos érlelés ötvözésével törekszenek a frissesség megőrzésére és arra, hogy a tanninok ne legyenek túl hangsúlyosak a termékben. A kőszegi termőterület Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, amely hosszú múltra visszatekintő kulturális és gazdasági hagyományokkal bír. A „Kőszeg / Kőszegi” borok egyedi jellegéhez hozzájárul a szőlőfajták választéka, a nemzedékről nemzedékre öröklődő szakértelem, valamint a hagyományos és modern borkészítési technikák ötvözése.

 

Forrás:

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete