Immáron 19. alkalommal rendezték meg a Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot Tatán. Az ínycsiklandó finomságoknak és a látványos cukrászati alkotásoknak az idén is a Güntner Aréna adott otthont. Az idei szervezés más miatt is rendhagyó volt: a méltán híres Farsang Kupa bekerült a tatai értékek közé.
Bardírozott fácánmell, grillezett polenta és marinált kápia. Kacsamáj bon-bon pisztáciamorzsával és házi fonott kaláccsal. Füstölt lazac is, angolzelleres-kapros mascarponéval töltve, avokádókrémmel. Chili mogyoróba és pálinkába pácolt harcsafilé cékla köntösben, tejszínes káposzta raguval. Ez csak néhány felsorolás abból a gasztronómiai seregszemléről, ami a rendezvényre kilátogatókat, a szakembereket és az ítészeket várta. És akkor a cukrászati megoldásokról ne is beszéljünk...
– Ez az év a nagy visszatérésé – fogalmazott portálunknak Petrezselyem Adrienn, a Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke, valamint a rendezvény főszervezője, aki kijelentésével a Covid és a szomszédban zajló háború okán elmaradt rendezvényekre célzott. Mint mondta, édesanyja 2003-ban indította hódító útjára a kétnapos fesztivált, amin ötezer látogató is megfordult már. Éppen ezért a Robozné Schönfeld Zsuzsanna vezette tatai értéktár bizottság úgy döntött, hogy felveszi a települési kiválóságok közé a Farsang Kupát is. Michl József polgármester és Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője is gratulált az elismeréshez.
Az idén is rengeteg szakács, cukrász, felszolgáló és pékversenyző állította ki remekműveit, köztük aktív gyakorló szakemberek, valamint fiatal, feltörekvő tehetségek. Egyes termékek elkészítése több száz órát is igénybe vett, ami meg is látszott a mesterműveken.
Hogy ne csak az úgynevezett kirakaté legyen a főszerep, élőben is nyomon lehetett követni a felszolgálói munkafolyamatok közül például a koktélkeverést, halfilézést és a pezsgőtöltést, kávékészítést. Mielőtt a laikus kétségbe vonná az utóbbi kategóriák nehézségi fokát, el kell áruljuk, hogy mindezt időre és ugyanolyan mennyiségben kellett „terítékre hozni”.
Forrás: kemma.hu
Fotók: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra